Нови книги през 2017 г.  

 

 

big vaobrazenataВЪОБРАЗЕНА ТЕЛЕСТНОСТ. ТЯЛОТО КАТО ДРАМАТУРГИЧЕН ПРЕГЛЕД
Автор :Венета Дойчева
Издателска къща: "Жанет 45"  2016 г.

 Книгата предлага поглед към специфичен и неанализиран проблем - тялото като феномен в координатите на драматургичния свят. Изходната точка е принадлежността на драмата към две художествени полета - на литературата и на театъра. Изследването прекосява текстове от различни епохи, стилове и образни системи. Софокъл, Шекспир, Молиер, Жан Жьоне, Карел Чапек, Ориза Хирата, Сара Кейн и други автори хвърлят мост към разнообразните проявления на телата. Специално внимание е отделено на проблема за границата между човешкото, нечовешкото, призрачното, механичното, антропо- и зооморфното начало. Като стъпва върху клсически и нови теоретични възгледи, свързани с разбирането за драмата, изследването заимства идеи и от други хуманитарни науки (история, социология, културология).

 

44673ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР. КЛЕОПАТРА НА ХОЛИВУД 
Автор: София Бенуа
Издателство: „Паритет” 2017 г.

Елизабет Тейлър е "кралицата на Холивуд" по време на неговия разцвет, три пъти удостоявана с наградата "Оскар". Личният й живот привлича вниманието на публиката не по-малко от актьорските й изпълнения - красавицата се е омъжвала цели осем пъти. За ролята си на Клеопатра в едноименния филм през 1961 година тя получава невероятния за онова време хонорар - 1 милион долара! Оттогава последователките на модата в цял свят подчертават очите си "като Клеопатра", ярко гримирани по примера на Тейлър. А самата "Клеопатра на Холивуд" се омъжва за "Марк Антоний" - актьора Ричард Бъртън. В отношенията на звездната двойка има всичко: внезапно пламнала страст, откровени признания, безкрайно щастие, изблици на ревност и гняв, скандали, сдобрявания, сватба, развод, отново сватба и отново раздяла... После идват другите мъже, други бурни връзки, а с тях - алкохолът, наркотиците и болестите. Последният истински приятел на Лиз Тейлър е Майкъл Джексън. Когато научава за трагичната му смърт, тя изпада в силен стрес и постъпва в болница. "С времето започваш да съжаляваш за всички извършени от теб грехове, както и за някои, които още не си направил", признава веднъж великата Тейлър.

 

chanelandco3CHANEL & CO: КОКО И НЕЙНОТО ОБКРЪЖЕНИЕ

Автор: Мари-Доминик Льолиевр
Издателство: „Колибри” 2016 г.

До каква степен случайна среща, обикновено запознанство могат да предопределят човешката съдба? Особено когато става дума за необикновена съдба като тази на Коко Шанел? От сиропиталището в Обазин, през двореца на херцог Уестминстър, до ателието на улица „Камбон“ и световната слава, житейският път на легендарната дизайнерка е повлиян от активното, понякога решаващо присъствие и сътрудничество на галерия повече или по-малко авторитетни, повече или по-малко близки на сърцето й личности. В обкръжението й са Игор,Стравински, великата княгиня Мария Павловна, внучка на Александър II, Сергей Дягилев, Лукино Висконти, Роми Шнайдер… Връзките на Шанел с тях – ту интимни, ту делови, а най-често и двете едновременно, бележат не само етапите на нейния възход, но и очертават многоликия и пълнокръвен портрет на тази талантлива, амбициозна, на моменти безкомпромисна, ала винаги невероятно обаятелна жена.

 

183384ДИМИТЪР ГЮДЖЕНОВ 
Автори: Димитър Аврамов и Владимир Каперски
Издателство: ”Стефан Добрев” 2016 г.

До скоро Димитър Гюдженов - художникът, презирал до края на живота си насилието и войната - беше познат изключително като създател на военни и исторически картини, възпитавали в патриотичен дух няколко поколения българи. Възторжен поклонник на българското минало, на което е посветил изцяло своето родолюбие и талант, в този албум той за първи път е представен по-цялостно, с многообразното си жанрово и сюжетно богатство, като един от големите майстори на портрета и рисунката, на стенописа и пейзажната живопис.

 
 
 ЮЛИЯ ОГНЯНОВА

COVERface

Автор :Румяна Емануилиду, ИК:  „Знаци”

„Злото се ражда, не може да бъде спряно. Въпросът е как да разпознаваме доброто от злото. Красивото от грозното. Истината от лъжата и демагогията. Как да скъсаме веднъж завинаги с мисълта, че сме обречени от съдбата да бъдем винаги нечия жертва.” Юлия Огнянова.
Целият почти 100-годишен живот на Юлия Огнянова може да бъде своеобразен документ на времето, в което е живяла. В самото начало исках тази книга да разкаже за изпитанията, на които я е подложил животът и за възможностите, които ѝ е дал. Исках да остави следа, като предаде житейските уроци на Юлия Огнянова, разказани директно от нея. Самата тя обаче отдавна се е издигнала над времето и пространствата. Дори творчеството ѝ не е „овременено“. Стъпвайки на изконните традиции – български и театрални, Юлия Огнянова маха всички граници и прави изкуството хуманно значимо и вечно разпознаваемо от всички хора.
И така ни научи и нас, че в живота всеки избира своето поведение, но изкуството може да ни даде правилната посока. Затова тази книга ни показва Юлия непознатата и Юлия
вечната.Кара ни да се вгледаме в нея и в себе си и да разпознаем истинските стойности, заради които си струва да продължаваме живота на тази земя“, казва в предговора автора на книгата Румяна Емануилиду. По думите й тази книга трябва да разкаже за непознати страни от живота на човека и твореца, но и на жената Юлия.

 

be392c70d8f1b9f9af4530a86ef599bd 589258 306x438ДЖОНИ ДЕП
Автор :Берта Браун, Издателство : „Паритет”

Обичаният от всички веселяк и хулиган Уили Уонка… Джак Спароу… Лудият шапкар… Прилича ли актьорът Джони Деп на своите герои в реалния живот? Какъв е бил в детските и юношеските си години? И какво мисли за превъплъщаването?

"Ако ме чуете да казвам „аз съм сериозен актьор“, моля Ви, веднага хубавичко ме напляскайте“. Мислите, че това е шега? Не! Това е девизът на очарователния Дон Жуан на Холивуд – Джони Деп.
Романтични връзки, семейство, деца… Какъв е той в любовта? Защо се провали щастливият му семеен живот с миловидната Ванеса Паради? Ще кажете – има причина: „Ако обичаш едновременно две жени, избери втората. Ако обичаш първата, няма да се влюбиш във втората“. Но и това не е – катастрофално се провали и бракът му със знойната Амбър Хърд! Тогава каква е причината? Съдба? Лош късмет? Вина?
Научете от тази книга за съкровените тайни, за личния живот и творчеството, за достойнствата и недостатъците, за любовните връзки и забележителния талант на холивудската звезда Джони Деп.

 

197585 bИЗКУСТВОТО ДА ТВОРИМ
Идеи за детска стая и парти
Автор: Колектив на Де Агостини, Преводач: Венелина Станева
Издателство: Инфо Дар;

Има ли нещо по-радостно и по-безгрижно от света на децата? В тази книга ще откриете чудесни идеи как да го направите още по-ведър и пъстър. За да украсите стаята на детето си по оригинален и креативен начин или да превърнете детския празник в незабравимо преживяване, трябва само да последвате подробните инструкции. Ясни, прости и илюстрирани с фотографии, те ще Ви водят стъпка по стъпка при изпълнението на проектите.

izkustvoto da tvorim materiali i osnovni tehnikiИЗКУСТВОТО ДА ТВОРИМ
Материали и основни техники
Автор : Колектив на Де Агостини, Преводач: Венелина Станева, 
Издатество: Инфо Дар

Книгата "Изкуството да творим" е част от нова серия практически ръководства, предназначени да развият вашата креативност при създаването на украси и художествени проекти.
За да изработим умело лични творчески проекти, да се научим да украсяваме дома си с весели и оригинални предмети, да направим неповторими коледните празници, като използваме блестящи украси, да създадем пъстри и духовити декорации за детската стая и да изработим кутии, торбички, покани, картички, албуми, нови тетрадки и папки, е необходимо да овладеем основните техники на изработка и да опознаем отлично материалите и инструментите, с които ще боравим. Тази книга съдържа всички указания за това и представлява истинска енциклопедия на ръчното творчество. Тя ви предоставя подробна и достъпна информация, за да се научите какви материали да подберете и как да ги приложите по най-добрия начин, как се използват инструментите и как се съчетават цветовете и избират декоративните елементи. Когато изучите тези тънкости, ще можете сами да създавате вашите проекти и да реализирате идеите си.

izkustvoto da tvorim idei za koledaИЗКУСТВОТО ДА ТВОРИМ
Идеи за Коледа
Автор : Колектив на Де Агостини, Преводач: Венелина Станева
Издатество: Инфо Дар

Коледните празници са особено подходящо време за творчество: при изработката на украси, поздравителни картички, менюта, покани и декорации за дома и коледната елха. Тази книга е истинска съкровищница на идеи и ще стимулира вашето въображение. Благодарение на подробните инструкции, които ще ви водят стъпка по стъпка при изпълнението на проектите, вие ще можете да създадете красиви декорации и да направите Коледата незабравима за цялото семейство.

 

44439ГРЕТА ГАРБО
Автор :София Бенуа, Издателство: „Паритет”

Грета Гарбо е една от най-романтичните и загадъчни фигури в световното кино. Тя е била изключително красива: пропорциите на лицето ? са отговаряли на пропорциите на лицата на античните статуи, а пропорциите на тялото ? – на еталона за антична красота Венера Милоска. Тази жена от северен тип с класически черти на лицето се е превърнала в символ на онази женственост, която мъжете не могат да проумеят.
Гарбо никога не е давала интервюта и автографи, не е присъствала на премиерите на филмите си и не е отговаряла на писмата на почитателите си. Тя е живяла самотно половин век в Ню Йорк, като е избягвала репортерите и е излизала на улицата с тъмни очила, закриващи лицето ?. Великата актриса така и си остана „тайнствената Гарбо“ и едва неколцина автори успяха да разкажат всичко за нейните многобройни любовни връзки. Тази книга е сензация за личния живот на звездата на световното кино през ХХ в.

 

44895ГРЕЙС КЕЛИ
Автор :Берта Браун, Издателство:” Паритет „

Грейс Кели… Когато гледаме снимките й от времето на работа с Алфред Хичкок, или от сватбата й с принц Рение ІІІ, разбираме какво значи „ослепителна красота“. Тя наистина е ослепителна: красива, изтънчена и аристократична. Точно както изглеждат истинските принцеси. Макар по произход да не е аристократка, Грейс се омъжва за принц и се възкачва на престола на княжество Монако. Също като в приказките. Но те обикновено имат щастлив край, а животът на Грейс е изпълнен с драми и нейната приказка завършва с трагедия.
Причините за смъртта на Кели и досега не са известни. Правителството на Монако направи всичко възможно, за да свали подозренията от по-малката й дъщеря – принцеса Стефани… Драмата в княжеската фамилия продължава и до днес: децата на Грейс – Каролина, Албер и Стефани – са любими герои на жълтата преса, а биографите все изнамират нови и нови факти за живота на принцесата на Холивуд и Монако – Грейс Кели.

 

ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО
Автор: София Бенуа, Издателство: ”Паритет”

leonardo di.hrmИсторията на момчето превърнало се в звезда. Леонардо ди Каприо бива номиниран за Оскар още в началото на кариерата си през 1994 г. и му отнема 22 години и още пет номинации за да бъде награден със златната статуетка.
Леонардо ди Каприо е номиниран за "Оскар" още като тийнейджър – за най-добър актьор в поддържаща роля в "Защо тъгува Гилбърт Грейп". Известността и признанието го спохождат от раз, той става всеобщ любимец на жените и им отвръща със взаимност. Лео се прочува с многобройните си любовни връзки и бурния си живот на гуляйджия. „Ромео и Жулиета“ и „Титаник“ затвърждават славата му на неустоим разбивач на женските сърца и на изключително талантлив актьор. Но „златното“ момче на Холивуд все се разминава с „Оскар“ за блестящите си екранни образи. Признанието на Академията за филмови изкуства идва едва през 2016 година за ролята му в „Завръщането“.
Лео е само на 41 години. Той е актьор, продуцент и екозащитник, планира да се заеме с режисура, писане, може би и с политика. Работата му за благото на планетата впечатлява не по-малко от филмографията му. Коя ли ще бъде следващата му роля, в която ще се раздаде без остатък, както винаги досега?

 

202534 bСЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО – ИМЕНА
Крум Дамянов

Представен от Аксиния Джурова
Издателство: НДФ „13 века България”

Наричат Крум Дамянов асоциален, може би заради това, че не се впусна в политиката, не зае никакъв административен пост през годините, не пожела да се постави над другите, затвори се в последните десетилетия в своя "Светая светих" - ателието и неголемия двор, мястою кадето изнася пластиките си, част от които чакат с години някой да ги приюти.
Вглъбяването в себе си му е необходимо, за да осмисли по-дълбоко света около себе си и темата, която покрива чрез своите пластики, били те за "масова комуникация", разбирай паметниците, или за "интимен контакт", с които Крум заменя общоприетите определения за монументално и изящно изкуство.

 

204243 bСЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО – ИМЕНА
Павел Койчев

Представен от Георги Лозанов
Издателство: НДФ „13 века България”

За разлика от много автори, които имаха изяви и самочувствие преди Десети ноември, а после се загубиха, стъписаха се и бяха забравени, Павел Койчев продължи да работи - всекидневно, съсредоточено, независимо от обстоятелствата, да създава своя публика, готова да го следва от софийските галерии до балканските поляни. Едва ли има някой друг в българското изобразително изкуство, минал през две скарани помежду си конюнктури, който да е толкова спокоен със сътвореното, и то извън утехите на "адаптираните" биографии. Днешният Павел е спокоен с Павел от вчера и от онзи ден и в този смисъл самото му присъствие в културата ни е поставен въпрос: Кой как се е държал през отминалия половин век?

 

204902 b
СЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО – ИМЕНА
 
Асен Пейков
Представен от  Слава Иванова
Издателство : НДФ „13 века България”

Асен Пейков е едно от онези имена, чиято популярност надхвърля границите не само на България и Италия - двете страни, в които живее и работи, но и на Европа. Успешната си кариера на търсен и високо ценен майстор на скулптурния портрет в Рим той развива и блестящо допълва с многобройни постижения в областта на монументалната и декоративната пластика. И днес десетки негови произведения украсяват различни градове в Италия или са притежание на престижни европейски музеи и частни колекции.

 

gallery 1445СЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО – ИМЕНА

Валентин Старчев
Представен от Светлана Куюмджиева
Издателство : НДФ „13 века България”

Поколението, към което принадлежи скулпторът, е поколението на надеждата, в което властта инвестира най-много ресурси. То развива изключителна адаптивност към условията и непостоянната парадигма на социалистическия реализъм, пренасяйки целия репертоар от революционни, исторически и социални сюжети в богата на деформации и фактури модернистична форма.
И до днес Валентин Старчев коментира творчеството си главно през формалния експеримент, а не през политическия контекст, от който то се е породило.

 

bb07d6737f95e5edb1ed95dd57d3d01d XLГЕНА ДИМИТРОВА
Автор :Магдалена Манолова
Издателство: Български бестселър

Един великолепен документален и човешки роман за Незабравимата Гена!
Луксозният албум е посветен на 75-годишнината от рождението на оперната легенда. Текстът в книгата е на български и английски, с резюме на италиански. Изданието е богато илюстрирано със снимки от сцената и живота на Гена, някои от които се публикуват за първи път. Авторката, известен български музиковед, години наред е работила заедно с Гена, с мисията да предаде на поколенията силата на духа ѝ. Самата Гена е преоткривала себе си, когато заедно вървят по стъпките ѝ и правят филма по случай нейния 60-годишен юбилей. Магдалена успява да пресъздаде както най-силните моменти от триумфа на сцената, екстаза на публиката следвала Гена по целия свят, така и човешкото общуване с нея, нейните послания, ценности и човешки измерения за живота.
Само заглавията на отделните глави в книгата завладяват със силата на нейната възвишеност: "Драматичната сопрано", "Под знака на съдбата", "Да носиш евангелието в себе си", "Гласът на Арена ди Верона", "Кралица на Ла Скала", "Звездни войни", "Глас, който само боговете заслужават", "Да бъдеш с Гена", "Животът не е привилегия, животът е мисия".

 

45004ТЕОРИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ
Автор :Проф.Росица Дюлгерова – Пръвчева, 
Издателство: Издателство на НБУ

От страниците на "Тестовите въпроси и задачи по теория на музикалните елементи" от проф.Росица Дюлгерова-Пръвчева се запознаваме с един изключително оригинален метод за усвояване на сложната материя. Предложената тестова форма интригува с умението да се конкретизира проблематиката, да се представи актуално и максимално практически обвързано.
Проф. Росица Дюлгерова-Пръвчева изгражда логически структури и последователности, провокира аналитичност, гъвкава музикална мисъл и усет, както и майсторски осъществява взаимовръзката между двете проявления на музикалното познание - теоретично и практическо. Петнадесетте тестово представени теми от теория на музиката са очертани в широки параметри и засягат актуална практическа информация. Истинско удоволствие е проследяването на "виртуозните" преподавателски похвати за фиксиране на проблемите, за създаване на отговорна и силно "творческа" работна атмосфера, в която редуването им създава усещане за "артистичност" и диалогичност. Включването на нови абревиатури, на "жанров" елемент в акордовите модификации и най-вече на музикално-терминологичен речник са допълнително интригуващи звена в стройно организираната тестова система. В такава динамична атмосфера, задачите се възприемат с лекота и творческа ангажираност.

 

199519 bЖИВОТЪТ НА ЕЛФИТЕ
Мюриел Барбери, Издателство: "Факел експрес"

Две очарователни същества, които ни отвеждат към невидимото и паралелния свят на елфите. Сребърни коне, „елфски съвети в тесен кръг“, „опустошителни вихри“, какви ли не премеждия и изпитания – и преди всичко невероятно сливане с природата и света на изкуството, вълшебства, достойни единствено за приключенията на Алиса в страната на чудесата и на Хари Потър.
Родена през 1969 г. в Казабланка, Мюриел Барбери завършва в Париж престижното Висше училище „Екол нормал“ и преподава философия.
„Лакомството“ е първият й роман, преведен е на 12 езика и продаден в 200 000 тираж непосредствено след излизането му. Колкото и да е изненадващ за един дебют, този успех е нищожен в сравнение с триумфа на следващата й книга – „Елегантността на таралежа“ (2006), издаден в 6 милиона екземпляра и отредил на авторката си пето място в класацията за най-популярните писатели в света за 2008 г.

 

205405 b

 

ВЪРХОВНОТО КРАЛСТВО, Рицарят
Пиер ПАВЕЛ, Издателство: „ Litus“

Пиер Певел е един от най-изтъкнатите и обичани представители на френското фентъзи.
За своите романи е получил най-големите награди, присъждани в този жанр: два пъти „Имажинал“ – Голямата награда за най-добър френски роман (2002) и Наградата на гимназистите (2009), както и „Дейвид Гемел“ (2010) за трилогията „Остриетата на Кардинала“, преведена в над десет страни, включително във Великобритания и САЩ.
Книгите на Певел могат да се определят като алтернативна история и са вдъхновени от фентъзито. Всяка от тях носи магичен заряд, но са посветени на определен исторически период, изпълнен с паметни събития и личности. За стила му е характерна максималната историческа достоверност. Но негова абсолютна запазена марка е неизменното присъствие на дракони в книгите му.

 

205096 bMULTA  PAUCIS
Любомир Котев, Издателство:  „Захари Стоянов“
„Multa paucis“ е книга на непресторения и органичния възторг пред способността на човека да размишлява, да се съмнява, да играе (като по този начин най-пълно се самопостига и самоопознава), книга, която категорично отхвърля  чичовщината  на байганеещите се парвенюта – новобогаташи, а издига в култ таланта на разума.“
Иван Гранитски

 

 

 

 

204925 b

ЗАБРАВЕНИЯТ ВАЛС
Ан Енрайт, Издателство: "МАТКОМ"
В столицата на Ирландия, Дъблин на XXI век, сто години след паметния 16 юни 1904 година на Джеймс Джойс, не Леополд Блум, а Джина Мойнихън, един прототип на Моли или на Нора, или на Пенелопа, разкрива тайната на своята изневяра, на извънбрачната си връзка, на прелюбодеянието си - а всъщност може би на голямата си любов, и се учи да живее своя нов живот. Тя е от поколението, което бе изпълнено с оптимизъм през луксозните години на "Келтския тигър", тя е компютърен специалист - в миналото й са тъжните и мрачни трудни мигове на едно обикновено ирландско момиче, от тези, които познаваме от романите на Една О Брайън. Разказът й е сякаш неподреден, нелинеен, заплетен и преплетен във времето - сякаш в магическия стил на модерниста Форд Мадокс Форд, автора на "Добрия войник". Тя е болезнено искрена и честна - в това е вината й, ако има вина, но това е и нейната женска гордост и достойнство.

 


krastevaИзпълнителски принципи при старите клавишни инструменти – родство и връзка със съвременния пианизъм
Маргарита Кръстева, Издателство :Хайни, 2016 г.
Изpaзнитe cpeдcтвa пpи изпълнeниe нa ĸлaвишни инcтpyмeнти (динaмиĸa, opнaмeнтиĸa, pитъм, aгoгиĸa, apтиĸyлaция, тeмбъp) ca тяcнo cвъpзaни c пpиpoдaтa нa инcтpyмeнтa, c ĸoнцeпциятa нa интepпpeтaтopa oтнocнo cтилa и иcтopичecĸoтo мяcтo нa мyзиĸaлнoтo пpoизвeдeниe, c пpeцизнoтo изпипвaнe нa вcяĸo eднo oт тeзи cpeдcтвa. Taзи cъвĸyпнocт oпpeдeля и пpoфecиoнaлнoтo paвнищe нa изпълнeниeтo. Bиcoĸoтo нивo нa cъвpeмeннoтo изпълнитeлcтвo пpeдпoлaгa и paзличeн, пoняĸoгa яpĸo ĸoнтpacтeн пoдxoд ĸъм oпpeдeлeнo иcтopичecĸo явлeниe.
Bъзниĸвaт мнoгo въпpocи c възвpъщaнeтo нa ĸoнцepтния пoдиyм нa cтapитe ĸлaвишни инcтpyмeнти и нeoбxoдимocттa изпълнитeлят дa ce пpиcпocoби ĸъм тexнитe мe-xaнизми и звyчeнe. Πpoблeм e интepпpeтaтopът, бopaвeщ c бoгaтия нa изpaзни възмoжнocти cъвpeмeнeн инcтpyмeнт, ĸaĸъвтo e днeшният poял, дa нaмepи вepния път, мяpĸa и изpaз зa xapaĸтepa нa мyзиĸaтa, нaпиcaнa зa cтapитe бapoĸoви инcтpyмeнти, ĸoитo ca c нe тaĸa cъвъpшeнa мexaниĸa.

 

pironkovЕнчо Пиронков
Представен от Красимир Линков, Издателство: Национален дарителски фонд „13 века България”
Творческият път на Енчо Пиронков започва през 70-те години на ХХ век в благоприятната среда на една бохема, с която Пловдив влиза в историята на изобразителното изкуство от втората половина на столетието. Приемането му в тези среди се дължи преди всичко на неговия етичен характер, демонстрация на свободна воля и неподправена артистичност. Упоритостта му да заеме мястото си го прави изключително продуктивен, бързо развиващ се и убедително отстояващ свой художествен език. Пасторалните сюжети и примитивизирани живописни похвати, вероятно повлияни от културните традиции на района и властното присъствие на художници като Златю Бояджиев и Цанко Лавренов, бързо отстъпват място на силна, експресивна живопис, която разчита основно на опияняващото въздействие на цвета и драматичните пространствени структури, изградени чрез крайности в употребата на светлина и сянка.

 

panamskiПарченца от изгубената България (1960 - 1990)
Георги Панамски, Издателство :Джей Ей Ем Джи ЕООД, 2016 г.
Книгата е необикновен фотоалбум. Това е пътуване във времето на една друга България. Онази, която малцина днес помнят, а повечето от нас дори не са виждали. България на първите железници, на заводските пейзажи, на самотните волски каруци по селските ниви. На "братските" прегръдки между Първите. Но и на обикновените хора. На работниците от първа смяна в "Кремиковци", които бързат да се приберат вкъщи при семействата. На децата, които целят с прашки гълъбите на село. На момиченцето, което учи правописа, като пише с тебешира по дъската "Мама е добра". На усмихнатия татко, гордо позиращ за снимка с деветте си деца, чието най-голямо богатство е надеждата. Онази искрена надежда, която само детските очи излъчват.

 

Ноти ,2015г.
Тод Джаз Мис Бревис, Издателство:Boosey & Hawkes Music Publoshers Ltd
Джазът на Тод джаз Мис Бревис ще даде нов живот на песните в достъпна обстановка, която обхваща разнообразие от джаз стилове, от люлеещия се джаз валс Кири и  към одухотворения Agnus Dei. Подкрепена от характерните джаз хармонии на Тод и мелодичното занаятчийство, тя е подходяща както за литургически, така и за концерт на смесени хорове . Работата може да бъде съпътствана само от пиано, джаз трио (пиано, бас и барабани) или джаз ансамбъл (алто саксофон, 2 тромпета и джазови трио - части, които се предлагат отделно).


Ноти,2015г.
Astor Piazzolla, Издателство : Boosey & Hawkes Music Publoshers Ltd
14 от най-известните танга на Astor Piazzolla могат да се възпроизвеждат за начинаещи инструменталисти в тази колекция, включващи самостоятелни аранжименти и чудесни демонстрационни и поддържащи песни, достъпни онлайн за изтегляне или стрийминг. Песните включват: Ausencias • Chanson De La Naissance • Ел Виае • Либертанго • Лос Суен • Милонг • Забавление • Оверетюр • Сенюел • Сенциментален • Син Румбо • Уличен танго • Танго финал • Vuelvo Ал Сур

 

varhove

 

Българските върхове по картата на света
Доц. Сандю Бешев, Дойчин Боянов, Издателство: Вакон, 2016 г.
Далеч, сред безбрежните висини на Памир в Централна Азия гордо се издигат върховете България и Шипка. През 1968 г. за първи път в историята на българския алпинизъм два безименни върха отвъд пределите на родината ни са назовани с български имена. Така стъпка по стъпка, по тесни и назъбени снежни ръбове алпинистите ни си проправят път към все по-неопитомени хоризонти и започват неуморно да пренаписват световната карта.

 

serinaПътят към победата
Серина Уилямс, Издателство: Intense, 2017 г.
Макар женският тенис често да остава в сянката на битките при мъжете, едно име при дамите изпъква в последните години - Серина Уилямс. Нейното дълголетие на корта наистина впечатлява, тъй като тенисът вероятно е най-конкурентният индивидуален спорт изобщо. Срещу името на Серина стоят редица рекорди, а съвсем наскоро тя постигна нещо наистина специално - премина границата от 300 седмици като №1 в световната ранглиста на женската тенис асоциация.

 

 

maniqurМаникюр & Педикюр. Търговските тайни на професионалистите
Лий Тосели, Издателство: Ахат, 2017 г.
Човекът използва ръцете си не само от физическа гледна точка. В много случаи чрез ръцете човек изразява вътрешния си свят. Ръцете са едно от първите неща, на които обръщаме внимание в другия. Ето защо те изискват постоянни грижи.

 

 

zdrava bremennost hrmЗдрава бременност и естествено раждане: Съвременен подход
Ина Кублицкая, Издателство: Хомо Футурус, 2017 г.
"Възнамерявате ли да станете майка или само си мислите за това? А дали сте се замисляли, че да си майка такава професия, каквито са много други, за нея трябва да учите и да се готвите? Някои неща ще усвоявате несъзнателно: като се вглеждате, докато сте бременна, в децата и техните майки, докато слушате разговорите на жени, които имат опит...

 

 


Номинации за национална литературна награда за български роман на годината
„13 века България” – 2017г
   
199793 bВасил Георгиев
Екс орбита, Издателство: "Хермес",  2016 г.
„Екс орбита“ е иронична антиутопия, към която ни тласкат съвременната масова култура и политика. В същото време „Екс орбита“ е увлекателен и динамичен биопънк роман.
А какво представлява „екс орбита“? Състояние на просветление? На нирвана? На връзка с Висшата сила? С коя Висша сила – Бог, Несъзнаваното или нещо още по-неясно? Заповядайте в книгата – тя е моето интелектуално предизвикателство към вас.
Авторът.200382 bГеорги Бърдаров
Аз още броя дните, Издателство: "Сиела", 2016 г.
Романът, спечелил шоуто за таланти "Ръкописът" на БНТ.
Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.
Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.
Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.
Кой запали тази война? И кой спечели от нея?

204882 bМария Станкова
А Бог се смее, Издателство: "Лексикон", 2016 г.
Tиxa нoщ, cвятa нoщ, пpocтo нoщ, гaднa нoщ. Зaвиcи къдe cи, c кoгo cи, дaли имaш вcичкo или вcичкo имaт дpyгитe, нo нe и ти. Дaли cи вкъщи или нa 2-3-5000 км. oт дoмa. Пopeднaтa мнoгo cилнa книгa нa Mapия Cтaнкoвa. Бeз фaлш, бeз лицeмepиe, кaтo в cъдa - иcтинaтa и caмo иcтинaтa. Зa eмигpaнтитe и кaк чyжбинaтa ги oглoзгвa бaвнo, нo cигypнo. Дo кoкaл. И физичecки и дyxoвнo. И cи caм и пoмoщ нямa.
A Бoг ce cмee.
Изключитeлнo чeтивo.025bbb89e526322af90e5d0fafe03d83Момчил Николов
Последната територия, Издателство: "Сиела", 2016 г.
Един мъж се събужда в Барселона, без да има идея как е попаднал там. Нищо не му е познато, дори собственото му лице. Кой е този човек? Защо е  там, каква е жената, татуирана наскоро на ръката му, и защо поразително прилича на статуята на богиня от един барселонски площад? Много въпроси се трупат, но бързо започват да се намират отговори, след като мъжът среща мистериозната Елена и бавно започва да си спомня какви ги е вършил предната нощ…  Маноло е роден с деформирани крайници, една от жертвите на обвеяното с трагична слава лекарство талидомид. Неговият недъг го насърчава да развива ума си и след години усилия и преодоляване на препятствия той става популярен психиатър.  Това, което неговите пациенти не знаят, е, че той умее нещо повече – Маноло е пробил тъканта на реалността и броди из Последната и най-мистериозна територия, тази на съня. Между Маноло и мъжа, който не познава лицето си, има връзка – тя е скрита сред лабиринта на един от най-мащабните и задълбочени романи, които сте чели. Извървете го и открйте изхода към неподозираното бъдеще…

202964 bНедялко Славов
Камбаната, Издателство: "Хермес", 2016 г.
Романът на Недялко Славов „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности. „Камбаната“ носи изключителен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че Недялко Славов е явление в съвременната българска литература.
Бившият затворник Вено се завръща в родното си село, преследван от спомена за голямата си любов. Но вместо в родното си село той слиза в ада. Опустошението е пълно... Попада в територия, където няма закон и право, човещина и състрадание. Останал е само див нагон за оцеляване. Убийства, изнасилвания, грабежи и мародерство, това е ежедневието на оцелелите там българи. Ден след ден този уж закоравял престъпник се превръща в закрилник на безпомощните си съселяни и защитник на Христовата вяра. На него поп Васил в предсмъртния си миг поръчва да пази камбаната (и вярата) от набезите на мематите. Така той приема кръста и върви към предизвестената си смърт.  Но появи ли се Любовта, пътищата на съдбата се преначертават...

big cover Karastoyanov PoslepiswebХристо Карастоянов
Послепис, Издателство: „Жанет 45”,  2016 г.
С  „Послепис” Христо Карастоянов се обръща към времето, в което живеехме, като двойници на самите себе си. Един изпуснат в новогодишната нощ влак събира четирима мъже, за да им припомни техните приятелства и техните предателства. Връща ги в годините на мъчителни влюбвания и небрежни разминавания, намерения и пропадания. В „Послепис” оживява и споменът за `68-а, за `89-а и изобщо за събития, които белязаха живота на всички нас и които напразно си мислим, че сме забравили.

 


Нова българска литература

203261 bЕмил Андреев
Нашата книга, Издателство: "Хермес", 2016 г.
От автора на бестселъра „Стъклената река“!
Сашо е известен писател, а Лора – просперираща бизнесдама. Те са съученици, които не са се виждали 25 години. Той е необвързан, а тя – щастливо разведена, с голяма дъщеря. Прочела последния му скандален роман, Лора го кани на среща. Двамата се гледат като омагьосани, онова, което някога са пропуснали, май се случва сега – тръпка, привличане, страст. Лора му поръчва да напише книга за българския дух и му дава голяма сума в аванс. Сашо не иска да вземе парите, но знае, че може повече да не я види. И приема.
Същата вечер, малко след като тя си е тръгнала, офисът на Лора е взривен. Тя твърди, че е грешка. Но Сашо не е сигурен. Скоро и тя се убеждава, че някой иска да я убие.

 

205705 bЕмил Андреев
Късен сецесион, Издателство: "Лексикон", 2016 г.
„Уважаеми читателю, мисля си, че животът вече е прекалено преситен с виртуалност. Според мен разказването - независимо от формата и жанра - е като добрата проповед в черквата. Ако е затрогващ този разказ,(а аз съм неспасяем романтик) ако хората имат нужда от него и някак си се пречистват, след като го прочетат, то тогава от него има смисъл. Колкото до книгата – това е опит за снимка на нравите в България през 80-те години, в края на чезнещия вече социализъм, но, за жалост не и на неговия манталитет. Той е в нас и до днес, затова си мисля, че никога не е късно да се прочете „Късен сецесион“. Приятна разходка из онова гротескното време, когато хората страдаха, обичаха и се радваха не по-малко от днес!“
Емил Андреев

 

202606 bИлия Троянов
Власт и съпротива, Издателство: "Сиела", 2016 г.
Илия Троянов е написал книгата на своя живот. Във „Власт и съпротива“ той разгръща една широка историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва с изключителна достоверност процесите, които протичат в България както по време на тоталитаризма, така и по време на безкрайния преход към небитието.
Константин е боец на съпротивата. Още в училище той привлича вниманието на Държавна сигурност и тя не го изпуска от поглед. Методи е офицер, опортюнист, кариерист, типичен представител на държавния апарат. Между тях започва конфликт, който ще продължи над половин век.
Романът „Власт и съпротива“ е богат на истински истории, които Илия Троянов е събрал както от архивите на Държавна сигурност, така и от интервюта с очевидци, които са преживели ужасите в тюрмите на болшевишката диктатура, следенето на Държавна сигурност и неравната борба между свободния човешки дух и смазващата сила на властта. В книгата със сигурност ще се разпознаят и някои от участниците в българския преход.204015 bТеодора Димова
Първият рожден ден, Издателство: "Сиела", 2016 г.
Във времето, в което светът притихва и хората се замислят за изминалата година, човек най-накрая се обръща към най-неприкосновеното си – вярата. За различните предрешения и присъствия на вярата говори писателката Теодора Димова в новата си книга „Първият рожден ден”, която вече е на библиотечните лавици.
В творчеството си Димова върви все по-уверено към метафизичните теми, занимавали безспорните легенди в литературата – например поетите Джон Дън, Фернандо Песоа, У. Б. Йейтс. С повестта „Първият рожден ден” авторката показва не само своя поглед към активното християнство, но и своето лично убеждение, че вярата е вродена в човека, колкото и прекършена и „обрасла в суеверия” да е тя. Теодора Димова общува с читателите си на две нива – като убедена християнка и като човек, който не е загубил вярата си в човека, продължавайки загатнатото в предишните ? книги с кулминацията тук.
„Първият рожден ден” може да се разгледа като духа на смирението, който докосва всеки от нас в дните преди Рождество. Авторката на „Емине”, „Майките” и „Марма, Мариам” реабилитира християнството и смисъла му в живота на всекиго, разказвайки притча, която докосва душата по неподражаем начин – с малко, но изключително силни думи. Димова е писател, който често избира за книгите си картини на майстори на изобразителното изкуство. В „Първият рожден ден” виждаме Мария и Елисавета в прегръдка-танц (фрагмент от „Посещението” на Аркабас) и носещи в утробите си Синове, за които са предначертани славни дела. Именно този празник на душата е уловила авторката в своята повест, чудесен подарък за Рождество.

 

big Milostzapriyateli webСилвия Томова
Милост за приятелите, Издателство: "Жанет 45", 2016 г.
Има ли поколение на прехода, или то бе забравено, ако не и предадено? „Милост за приятелите“ е откровен роман, който се вглежда в съдбата на една обикновена момчешка банда от малко градче край морето. Момчета, които търсят, понякога наивно, своето място в един безсърдечен и объркан свят. Това е социално чувствителна книга, която започва като поглед през ключалката, за да разкрие неочакваната панорама на обещаното, но неслучило се по очаквания начин бъдеще. Макар и поставен във времевите рамки на прехода, романът надскача социалните и политически условности, за да разкрие същината на един свят, в който приятелството се размива, идеалите рухват, а спасението е разжалвано до физическо оцеляване.
Роман въпрос, роман метафора.

 

 


204824 bК.С.Станиславски
Работата на актьора, Издателство: „Изток – Запад”, 2016 г.
„Работата на актьора. Том ІІ“ представя последния, заключителен етап на системата. След като е създал техника за подготовка на актьора, чиято същност е „подсъзнателно творчество с помощта на създателна артистична психотехника“, Станиславски разработва и следващия етап: конкретната работа на актьора с ролята. Големият режисьор и гениален артист използва собствения си творчески опит: работата с роли от пиесите „От ума си тегли“, „Отело“ и „Ревизор“, за да илюстрира различните етапи на творчество: запознаване с ролята, нейният анализ, конкретното ù сценично въплътяване. През целия си дълъг сценичен живот Станиславски се е убедил, че верните физически действия позволяват да се предизвика и вярно сценично самочувствие и да се провокира вдъхновението. Неговият девиз е: „Не се напъвай да чувстваш; не преживявай на сцената, действай, истинското чувство ще се роди от вярно изпълненото физическо действие.“ Всеки, който се интересува от театър и най-вече тези, които работят на сцената трябва да познава този текст.203155 bНикола Анастасов
История с усмивки, Издателство – „Слънце”, 2016 г.
Смях, смях, смях, примесен с леки облачета тъга в сладкодумните разкази и преживелици на един от най-любимите комедийни актьори на България – Никола Анастасов.
„Ние, смешните артисти, носим със себе си невероятното проклятие да бъдем смешни и в болките си, и в успехите си, в което тайничко крием човешките си неволи.
Човек не може да спре времето, но паметта понякога изравя из потайните си кътчета влюбени очи, чудесни колеги, приятели и невероятно интересни хора.
Нито един актьор не може да изиграе всички роли, за които си мечтае, но като се обърна назад, все ми се иска да кажа: „Благодаря ти, съдба, че ми позволи да играя ролите, за които не съм и предполагал, че ще се появят пред мен“.

 

vazrojdenskiat plovdiv hrmАндрей Андреев
Възрожденският Пловдив и музиката, Издателство : „Коала прес”, 2016 г.
В книгата "Възрожденският Пловдив и музиката" авторът си поставя няколко основни задачи:
•Да се съберат известните досега данни за музикалния живот на възрожденския Пловдив и към тях да се прибавят новооткрити факти и документи от наши и чужди изследвания.
•Да се представят някои от продължително и силно действалите музикално исторически фактори за формирането на българския възрожденски музикален вкус, интереси и потребности в града.
•Да се изтъкне водещата, активна роля на българското възрожденско съзнание при усвояването на различни музикални традиции и опит от страна на южния и западно-европейски географски ареал.
•Да се представи възможно по-пълно самата музика, звучала във възрожденския град – от песните до теорията на музиката.
•Книгата е предназначена за широк кръг читатели, но може, да бъде полезна и на младите изследователи.204476 bБерта Браун
Брат Пит и Анджелина Джоли, Издателство : „Паритет”, 2017 г.
Анджелина Джоли и Брад Пит, любимата звездна двойка на Холивуд, се развеждат. Свидетели сме как приключва една 12-годишна любовна история. Историята на двама души, прокламиращи до неотдавна, че любовта им е вечна и нерушима, а днес - че ги разделят непреодолими различия. И влизат в люта битка как да поделят шестте си деца.
На фона на тази незавършена драма ви представяме книгата на автора Берта Браун за двете холивудски звезди, изпълняващи главните роли в историята за собствения им живот. Какво е събрало двама толкова различни хора - Брад Пит от патриархално провинциално семейство и неуравновесената холивудска дъщеря Анджелина - под един покрив? Какви изпитания са преодолели, за да достигнат върховете на актьорския успех, славата и семейното щастие? Може би някъде по пътя на устремния им успех ще забележите и онези невидими различия, довели до краха на съвместния им живот, на който сме свидетели.

 

204848 bСофия Бенуа
Мадона. Никой не вижда сълзите ми, Издателство :”Паритет”, 2017 г.
За знаменитата и скандална звезда на шоубизнеса Мадона справочниците гласят: „Търговски най-успялата певица, продала най-голям брой свои записи от всички жени-изпълнителки – повече от 250 милиона албума и 100 милиона сингъла, през 2008 година включена в „Залата на славата на рокендрола“. Но тази преуспяла кралица на поп музиката шокира света както с песните и сценичното си поведение, така и с разюздания си любовен живот. Затова има колкото поклонници, толкова критици и съдници.
В книгата си София Бенуа проследява нелекия житейски път на Мадона до висините на успеха и славата. Разкрива какво е понесла, често криейки сълзите си, преди да стане световна знаменитост. С годините тя много пъти променя образа си, чрез труд и неимоверна упоритост превръща името си в запазена марка. На 58 години днес неподражаемата певица, танцьорка и актриса е в отлична форма и все още на върха на шоубизнеса – муза, която чупи стереотипите, налага мода и стил.

 

svartanmama3Силви Вартан
Мама…, Издателство :”Колибри”, 2016 г.
Като дете Илона Майер, дъщеря на унгарски архитект, заминава с родителите си за България, където е командирован баща й. Тук израства и тук се оженва за Жорж Вартан, българин от арменски произход, тук ражда сина си Еди и дъщеря си Силви. И оттук по време на комунистическия режим емигрира във Франция. Силви е на седем години. Животът й преминава „в сянката на майка й” – нежната и силна жена, стълб на семейството.
„Мама…” е книга, написана с много любов и с дълбока признателност към жената, с която Силви Вартан е имала особено силна връзка. Успоредно с образа на Илона, живяла нелек живот, без никога да се оплаче, голямата певица ни представя и собствените си премеждия и успехи, разказва за началото на певческата си кариера и за нейния апогей, за браковете си с Джони Холидей и Тони Скоти, за баща си, брат си, децата си, за дните и годините, които е живяла до обичаната си майка.
„Мама…” е вълнуващо свидетелство за силата на обичта и за смелостта на хората, принудени от обстоятелствата да водят живот на изгнаници.

 

204747 bАтле Нес
Едвард Мунк. Биография, Издателство :”Светлана Янчева – Изида „ ЕООД
"Eдвapд Myнk" e биoгpaфичнaтa иcтopия нa eдин oт знaчимитe твopци в иcтopиятa нa изoбpaзитeлнoтo изkycтвo, Aтлe Hec пocвeщaвa kнигaтa cи, kakтo нa нeгo, тaka и нa нeгoвoтo твopчecтвo kaтo я oфopмя kaтo лykcoзнo издaниe, в koeтo ca cъбpaни мнoгo cнимkи oт ceмeйния apxив нa xyдoжниka, kakтo и цвeтни peпpoдykции нa нeгoви kapтини.
Kнигaтa нa Aтлe Hec e пъpвaтa биoгpaфия нa Eдвapд Myнk, koятo ce пpeвeждa нa бългapckи eзиk. Иcтopиятa нa нeгoвия живoт и paзвитиeтo нa изkycтвoтo мy тyk ca oпиcaни c изkлючитeлнo пълни пoдpoбнocти. Извecтният xyдoжниk e изpacнaл в бeднo ceмeйcтвo, a днитe мy били изпълнeни c мнoгoбpoйни нecгoди, мoжe би и зaтoвa, тoй тoлkoвa мнoгo ce oтдaвa пo-kъcнo нa cвoятa пpoфecия. Ho зa paзлиka oт пoвeчeтo cи cвoи cъвpeмeнници, Eдвapд Myнk нaпycka тoзи cвят kaтo бoгaт xyдoжниk.

 

70 DKTНикола Вандов, Катерина Георгиева, Гергана Стаматова
70 години. 1947- 2017. Държавен куклен театър Пловдив, Издател :Държавен куклен театър-Пловдив, 2017 г.
По повод 70  годишнината на Куклен театър Пловдив излиза тази книга, която проследява историята на театъра от 1947 година до този момент. Автори са Никола Вандов, Катерина Георгиева и Гергана Стаматова. Това е един летопис за историята на театъра, а в него са включени имената на актьори, режисьори, директори. Има много снимки, включително и на плакатите и програмите на Кукления театър.


Нови книги за любителите на спорта

199760 bРори Холоуей и Ерик Уилсън
Укротяването на звяра. Неразказаната история на Майк Тайсън, Издателство А$T, 2016 г.
Безспорно Майк Тайсън е абсолютен феномен, световен шампион в супертежка категория (WBC, WBA, IBF), автор на книга, актьор, звезда на Бродуей, собственик на тигри, престъпник, повод за поток от клюки. Никой не оспорва искреността на мемоарите му, но в тях Майк умело прикрива голяма част от истината. В продължение на петнадесeт години Рори Холоуей е най-приближеният човек на Тайсън. Той е неговият най-близък приятел и доверено лице, а в резултат на това и предан мениджър.

 

ronaldo hrm 1Ивете Жултовска-Дарска
Роналдо - момчето, което знаеше какво иска, Издателство: Егмонт, 2016 г.
На осем години е, когато отборът, в който играе, губи всички мачове. На дванайсет напуска семейството си и заживява в общежитие в Лисабон.
На петнайсет получава диагноза аритмия, която трябва да сложи край на кариерата му.
На двайсет и четири... вече е сред най-скъпо платените играчи на всички времена.

 

 

201102 bСилвестър Милчев
"Локомотив" (София), наследникът на ЖСК, Издателство: Тип-топ-експрес, 2016 г.
В книгата може да проследите цялата история на Локомотив от основаването му през 1929 година до последния сезон в 4-та дивизия. Също така може да намерите пълен списък по азбучен ред на състезателите, играли за Локомотив. В книгата може да прочетете за легендите Начко Котков и Иван Димитров.

 

 

 

Номинирани и наградени съвременни български автори за 2016 година

 197729 b

 Гризли. Нови разкази
Автор: Деян Енев, издателство: Рива
„Сборникът с къси разкази "Гризли" е седемнадесетата ми поред книга. Той може да служи и като наръчник по творческо писане. След толкова книги разбрах - не можеш да направиш сборник само от разкази-шедьоври, както на всички нас, разказвачите, ни се иска. Затова аз избрах за пореден път по-реалистичния вариант. Вътре има осем много добри разказа и двайсет и осем добри, половина от които, четиринайсет, са по-добри от останалите четиринайсет. Читателят, който успее правилно да ги разграничи, според мен заслужава атестат "много добър читател". Оттук-насетне всичко е в неговите ръце, включително и дебютът му като писател. А специално за ценителите съм включил и две стихотворения в проза. Тази книга ми е много скъпа. В нея, под сивата пепел на възрастта, още проблясват истински живи въглени."
Деян ЕневsekulovСкитникът и синовете
Автор: Александър Секулов, издателство: Сиела
Александър Секулов е автор на романите „Гравьор на сънища”, „Господ слиза в Атина”, „Островът”, „Малката светица и портокалите”, „Колекционер на любовни изречения”, на книга с поезия „Карти и географии”, на сборник с есета „Високите каменни хълмове”.
Новата книга на Александър Секулов „Скитникът и синовете” е „продължение и не продължение на Островът”. Скитникът е Бог, а ние сме синовете му. Тази книга е много висока, изпълнена по един много лек и ефирен начин. Това, което изумява е, че Сашо сам по себе си се впуска в много дела и винаги работи за експеримента в писането. В тази книга Александър Секулов събира всичките си експерименти. „Скитникът и синовете” е изключителна лична – като писане, като емоция, като техника. Съкровена книга. И съборна."  
Младен Влашки193139 bМъж и половина. Сборник разкази
Автор: Йохан Девлетян, издателство: Жанет45
Разказите на Йохан Девлетян не са за хора със слаби сърца. Те затова така се и казват – "Мъж и половина“. Но не са и за хора със силни, просто са за хора със сърца – топли, туптящи, търсещи. Живи и биещи. Живи за истинските стойности в живота и биещи по фалшивите. И ако не знаете как да отделите едните от другите, а искате да се научите – прочетете тези разкази. Те ще отворят очите ви и ще разбудят сърцата ви. Гарантирано!
Митко Новков

 7368766 b432 херца. Роман
Автор: Недялко Славов, издателство:Хермес
Сюжетните ходове в романа са провокирани от мистиката около указа на министъра на пропагандата в нацистка Германия – Йозеф Гьобелс. По негово разпореждане през 1939 г. тонът ла е настроен на 440, вместо на 432 херца.
Действието се пренася в днешно време. Само в една нощ и само за няколко часа главният герой – млад и талантлив музикант, композира безсмъртна творба. От този момент започва битка между доброто и злото.
Романът на Недялко Славов може да бъде четен и като антиутопия, и като поема в проза, и като естетическо криминале с неочакван край: изкуството оцелява не тук и сега, а за вечността.

mid Edna i sashta rekaЕдна и съща река. Роман
Автор: Здравка Евтимова, издателство: Жанет 45
Носител на НАЦИОНАЛНАTA ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА БЪЛГАРСКИ РОМАН НА ГОДИНАТА „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ за  2016 г.
Романът на Здравка Евтимова „Една и съща река“ разкрива историите на три сестри – Люба, Сара и Пирина, които живеят в неголемия български град Радомир. Пирина пее – в песните  й няма мелодия, нито думи, но те лекуват тъгата; Сара често сменя партньорите си; един от тях издига църква за нея и когато самотните се молят там,  скоро срещат любим човек. Люба чете толкова много, че отсъства от ежедневието и живота и това я прави привлекателна по някакъв нелогичен, но убедителен начин. Никога не влизаме в една и съща река. В книгата на Здравка Евтимова реката тече не както е решила вселената, а накъдето я водят песните на героите.
Здравка Евтимова е автор на 4 сборника с разкази и 3 романа. Нейни разкази са публикувани в 32 страни.


  

vasko 40 5 hrm40 +5
Автор :Васко Василев, издателство :Пинг Понг Ивентс , 2016 г.
 В новите мемоари Васко обхваща последните 5 години от живота си. “Допълнението към книгата не е разказвателно, а по-скоро аналитично за нещата, които са се случили около мен”, казва Василев.
"Музиката е универсален език. Не изисква нищо, само да я чуеш. Всички хора сме еднакви, музиката обединява и ни напомня, че всички различия - възрастови, расови, полови, религиозни - всички са измислени и глупави. Всеки концерт е подарък и напомняне колко сме чупливи всички и за кратко на тази земя, затова трябва да живеем по- леко и с усмивка. Аз в голяма степен съм това, което е известно за мен и не ме е страх, нито срам да бъда искрен и истински. Не очаквам да ме обича целия свят. Много държа на приятелите си и съм убеден, че мога да разчитам на тях. Това ми дава сигурност и увереност да съм открит и отзивчив."

 

perspektivata kak da ia vidim i narisuvameПереспективата. Как да я видим и нарисуваме
Автор :Матю Брем, издателство :Книгомания, 2016 г.
Тази книга е ръководство да се научим как да изобразяваме перспективата с помощта на прави линии, събиращи се в точка, как да наблюдаваме света около нас и да забелязваме къде се разполагат невидимите линии. Подходяща е за всеки, който иска да рисува във всякакви жанрове и с всякакви изобразителни средства и материали. Показва как да се работи, без да ви натоварва с излишна теория.
Най-важното са интересните упражнения. Използвайте специалните ни "перспективни решетки", за да изобразявате обекти върху съществуваща сцена в правилна перспектива - възприемайте ги като триизмерно рисуване.
Стигнете ли до края на книгата, ще разбирате как действа перспективата. Цялата концепция ще ви изглежда като шесто чувство, с чието посредничество да развивате креативността си.
Матю Брем е професор по архитектура в Университета "Айдахо", където преподава студиен и графичен дизайн; от 2007 година ежегодно води двумесечни курсове в Рим, Италия. През 2010 година получава наградата "Хофман" за преподавателски постижения; носител е на наградите на Американското общество на архитектите-илюстратори и на Асоциацията за разпространение на дизайнерското изкуство.

 

stanley izvyn petolinietoStanley. Извън петолинието. Животът и дневниците на един музикант
Автор :Иван Станчев, издателство : Кибеа, 2016 г.
Трепетите нa cърцето и духовните прозрения cе превръщaт в музикa и cлово,  музикaтa cтaвa цел и cмиcъл нa един човешки живот, товa увлекaтелно и емоционaлно опиcвa aвторът в книгaтa зa животa и творчеcтвото нa Cтенли (Cтaниcлaв Cтaнчев) - един cрaвнително мaлко познaт нa бългaрcкaтa публикa, но много тaлaнтлив композитор и изпълнител.
Цитирaните откъcи от дневниците нa Cтенли покaзвaт поетично уcещaне и оригинaлнa, творчеcкa визия зa животa и cветa. A диcковете c неговa музикa - ефирнa, cъзерцaтелнa и медитaтивнa - приложени към книгaтa, ca в cтил фюжън, ню ейдж, cмуут джaз и поп-рок.
Oригинaлното художеcтвено оформление нa книгaтa е в пълно cъзвучие c нейното cъдържaние и cвободa нa духa.

 

Cinema in Sofia cover1 WEBОзарения в полите на Витоша
Автор : Петър Кърджилов, издателство на БАН „Проф.Марин Дринов”, 2016 г.
„Няма нищо „твърде закъсняло” в нашето „приобщаване към седмото изкуство”, Няма нищо „закъсняло” в приобщаването ни към цивилизования свят, от който сме били насилствено откъснати в продължение на пет века. Има нормално завръщане в лоното на европейската култура, неделима част от която в края на ХІХ век става и киното”, казват от издателство „Проф. Марин Дринов”, като допълват: „И първите стъпки на кинематографа в България, и българското кино имат своята достойна история, която не се нуждае нито от разкрасяване, нито от изкуствено възхваляване. Ала се нуждае от пречистване - от изгребване на идеологическия нанос, от премахване на патината на предразсъдъците, от избистряне на междуличностните взаимоотношения...”

 

Pampulov korica e1465157748709Димитър Казаков - НЕРОН
Автор: Димитър Пампулов, издателство – Авто Принт, Пловдив, 2016 г.
„Димитър Казаков – Нерон: Отблизо“ – ново допълнено и преработено издание от Димитър Пампулов.Съдържа нови епизоди,спомени и документи за уникалния художник ,поднесени увлекателно и компетентно.
"Големият Димитър Казаков с неподражаемите си живописни платна, пръснати в галерии и колекции на 5 континента, с титаничната си творческа енергия, със самобитната си култура и ясновидска интуиция - каквото и да напиша за него, все ще е недостатъчно”-казва за него авторът.

 

199369 bЗа техниката на актьора
Автор :Михаил Чехов, издателство : „Изток – Запад”, 2016 г.
Михаил Чехов (1891-1955) е гениален актьор, започнал сценичната си кариера  в Московския Художествен театър в началото на миналия век. Играе на сцената на МХТ и в експерименталната Студия при театъра, станала по-късно „МХАТ 2“, чиито художествен и административен ръководител той е в продължение на години. Сред емблематичните му роли са Хамлет, Хлестаков, Малволио… В края на 20-е години заминава за Германия, където работи с големия режисьор Макс Райнхард. Гастролира в редица столици на Европа: Париж, Рига, Прага, Вилнюс, Брюксел. С подкрепата на семейство Елмхърст създава театрална трупа в Англия, но поради наближаващата война се премества в САЩ. „Чехов Плейърс“ има огромен успех в Америка. Там Михаил Чехов се изявява и като педагог, през неговите курсове преминават редица бъдещи звезди на американските кино и театър, например Мерилин Монро. В книгата си „За техниката на актьора“ (1945) развива и обогатява системата на Станиславски. Там излага принципите на своя „Метод“, който ще се превърне в основна школа за обучение на звездите на Бродуей и Холивуд.

 

katonakino3Като на кино. Истории за световни знаменитости, страст към киното и сбъднати мечти
Автор : Станислава Кара, издателство : „Колибри”, 2016 г.
„Като на кино“ е първата документална книга на Станислава (Стаси) Кара. Увлекателно и емоционално авторката разказва за близките си срещи с филмовия свят, за блясъка и цената на известността, за изборите и предизвикателствата, за приключението да се прави кино. В пълния им вариант са включени интервюта с някои от най-големите холивудски актьори, сценаристи и режисьори. Сред тях са Кевин Спейси, Уилям Дефо, Никол Кидман, Том Харди, Ема Томпсън, сър Кенет Брана, Камерън Диас, Бенедикт Къмбърбач, Том Хидълстън, Кейт Уинслет, Еди Редмейн, Алисия Викандер и много други.

 

picture 1820За духовното в изкуството
Автор : Василий Кандински, издателство : „ Изток – Запад", 2016 г.
Една уникална книга, която ще промени възгледите ви за  изкуствата и скритите послания в тях. Една книга, която ще ви научи, че простотата е основният принцип на изкуството.
„Кандински е фокус на всички пътища в развитието на съвременната живопис. Голям естет на новото пластическо изкуство, той лелее в своето творчество зародишите на всички нови течения: по един ослепително логичен път той е преминал всички степени в последователното развитие на основния принцип на всяко изкуство: простотата.
Започнал с колоритните ефекти на неоимпресионизма (той е страстно влюбен в колорита), Кандински тръгва по пътя на едно естетическо отлъчване от веществото, от формата, която владее още в импресионизма, и достига до удивителния минимум от средства – боя и линия (първичните елементи на живописта), – които му доставят абсолютния експресионистичен художествен изказ. Това е последното стъпало на живописта: живопис, освободена от оковите на външната, близкопонятната форма, освободена от необходимостта на реалистичната алегория.“ Гео Милев

    


videnia nebesnia teatar small 40361Bидeния в "Heбecния тeaтъp"
Автор: Вели Чаушев, издателство :”Захарий Стоянов", 2016 г.
Bидeния в "Heбecния тeaтъp" e kнигa, в koятo извecтният бългapckи akтьop Beли Чayшeв paзkaзвa cпoмeнитe cи cвъpзaни c нeгoви koлeги cъc знaчими дeлa в бългapckият тeaтъp и в бългapckoтo kинo, тoвa ca вeлиkи xopa, koитo cмe зaгyбили зaвинaги, нo тe щe бъдaт вeчни в cпoмeнитe нa пyблиkaтa и нa нapoдa cи, тe щe пpoдължaвaт дa гpeят cъc cвoятa cлaвa и мaйcтopcтвo нa eднa дpyгa пpизнaтeлнa cцeнa, тaзи нa нeбeтo.

 

14642208 1812801245666015 3796391030991574378 nКнига за български възрожденски театрали
Автор: Къна Бойчева, издателство : „Коала прес", 2016 г.
"Книга за български възрожденски театрали“ представя 13 очерка за народни будители от периода на българското Възраждане и първите десетилетия след Освобождениeто. Обстоятелството, дало основание на авторката да обедини тези очерци в едно издание, макар да се разказва за различни лица, е не само времето и общата цел на тяхната деятелност, а и фактът, че тя (или част от нея) е позабравена или напълно неизвестна на съвременния читател.
Книгата има документална основа.

 

picture 1661Развитието на метода
Автор: Лий Страсбърг, издателство :”Изток – Запад”, 2016 г.
Обявявайки първоначалната си цел, Лий Страсбърг твърди, че тази книга за играта на актьора е предназначена за широка публика. „Това не е учебник; това е първият опит някой да обясни какво представлява актьорската игра, каква е системата на Станиславски, какво е Методът.“ Докато работи над книгата, Страсбърг е категоричен, че пише не само за публиката, която се интересува от театър, а по-важното – за онази, която се интересува какво е творчеството. Докато изследва природата на творчеството в процеса на актьорската игра, той иска да стигне до заключения относно общата природа на творческия процес.mid Yordan GEORGIEV intevuta2 cover webБез маски
Автор: Йордан Георгиев, издателство : ”Жанет 45”, 2016 г.
Книгата включва разговори с най-изявените млади актьори, получавали през последните години наградите „Икар“ и „Аскеер“ и оформили облика на съвременния български театър. Авторът, Йордан Георгиев, е водещ на седмичното предаване за театър „Без маски“ в Радио „Алма Матер“.KeranovaKORICA 11Песните на Недялка Керанова - От едно гърло два гласа
Автор: Николай Чапански, издателство :ИК „Хоризонт прес", 2016 г.
Книга песнопойка за голямата тракийска певица - „Песните на Недялка Керанова - От едно гърло два гласа”, на издателска къща „Хоризонт прес” и вестник „Фолклорен Хоризонт”.
Великденският и гергьовденски подарък към слушателите, читателите и почитателите на тракийските народни песни е по повод 75 г. от рождението на Недялка Керанова и 20 г. от смъртта й.
В книгата са събрани спомени на нейните колеги: проф. Петко Радев, Никола Илиев, Атанас Стоев, Елена Чаушева, Никола Янков - Леновеца, Вълчо Иванов, Тодор Кожухаров, Мария Стоянова - Гайдарката, Тодор Тодоров, тех. директор на НФА „Филип Кутев” и последователи, като Николай Урумов.
Голяма част от хитовите песни на Недялка Керанова, като: „Караджа дума Русанки”, „Като седиш, Кино, Кинче”, „Марко Дафинка продума”, „Черньо Петрана думаше” и други, са нотирани от кавалджията на ансамбъл „Тракия” Темелко Иванов и народния певец Николай Урумов. Публикуван е богат снимков материал, част от архивите и интервю с певицата от 1994 г.starobylgarsko izkustvo xi xiii v prof nikola mavrodievCтapoбългapckoтo изkycтвo ХI-ХIII в.
Автор: Проф.Никола Мавродинов, издателство :"Изток –Запад”, 2016 г.
"Cтapoбългapckoтo изkycтвo ХI-ХIII в." e kнигa c изcлeдвaния зa изkycтвoтo пpeз oбoзнaчeния пepиoд, aвтop нa kнигaтa e Пpoфecop Hиkoлa Maвpoдинoв.
Cбopниkът c пиcмeни фakти зa бългapckoтo изkycтвo e пpoдължeниe нa kнигaтa Изkycтвoтo нa Пъpвo бългapcko цapcтвo. Tyk ce paзглeждaт външния вид нa apxитekтypaтa, kakтo и видoвeтe cтeнoпиcи и иkoнoпиcи. Щe бъдaт paзглeдaни ckyлптypитe и злaтнитe издeлия изpaбoтeни пo вpeмeтo нa визaнтийckoтo poбcтвo.

 

 

200650 bСТРЕМГЛАВО. Редакцията
Автор: Майкъл Фрейн, издателство: КИБЕА
Психо-крими-социална комедия. Блестяща проза с драматургичен щрих и елемент на историческо разследване. Млад лондончанин, философ и университетски преподавател, заминава в провинцията с жена си и новородената си дъщеря, за да довърши „на спокойствие“ изкуствоведския си труд, заради който е взел творчески отпуск. Но там се запознава с местен едър земевладелец и попада на картина, за която предполага, че е отдавна загубен шедьовър на Питер Брьогел Стария. Мисълта да придобие световна слава (и не малко пари) го заплита в сложна, тъжна и смешна верига от събития, променила живота му завинаги. Лични отношения и исторически факти, лъжи и истини се завъртат в главоломно торнадо. Завладяващото повествование, като картина на „еретика“ Брьогел, успява да „изобрази онова, което не подлежи на изобразяване“.
Романът е номиниран за наградите „Букър“ и „Уитбред“.

 

 198010 bПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ НА ВЕКА
Автор: Андреас Неуман, издателство: РИВА
Загадъчен пътешественик. Град като лабиринт, от който никой не може да си тръгне. Странна личност ще задържи пътешественика и ще промени съдбата му завинаги. Останалото е любов и литература: неутолима страст и интелектуални съпреживявания в един въображаем свят – предшественик на модерна Европа.
Пътешественикът на века е амбициозен литературен проект: прочит на ХІХ в. през погледа на ХХІ-ви. Диалог между големия класически роман и авангардните повествования. Мост между историята и дебатите на нашето глобално настояще:  другостта, мултикултурализма и национализмите, еманципацията на жените.

 

197820 bКАРТАТА НА НЕБЕТО
Автор: Феликс Палма, издателство: ИЗТОК-ЗАПАД
„Картата на небето“ ни препраща във времето, когато Уелс току-що е издал новия си роман „Война на световете“. Той намира в подземията на Природонаучния музей тайна, свидетел на трагичната участ на екипаж на отчаяни моряци. Заседнали в леда, докато търсят отвор към центъра на земята в Антарктида, те са намерили разбита летяща чиния и извънземно чудовище, което ги е нападнало и приема вида на тези, които убива. Загадъчното зло се спотайва в очакване да бъде разбудено... в Лондон. Преди пришълците да завладеят Земята, популярният писател ще трябва да използва дарбите си, за да предотврати катастрофата, чиито кълнове се крият в злополучната катастрофа. Той прекосява границите на пространството и времето в една шеметна история, в която мечтите играят важна роля, променят съдби и пораждат вериги от събития, а границата между реалното и свръхестественото понякога е твърде неясна.

 

picture 1516Първостроителите на българската държавност
Автор: Георги Атанасов, издателство: Изток - Запада, 2015 г.
„Първостроителите на българската държавност“ предлага всеобхватен и аналитичен поглед върху периода 619-716 г., когато са поставени основите на българската държава. Това е век на ускорено развитие и на реализиране на идеята за българска държавност, като проф. Атанасов отделя специално внимание на забележителната тривековна предистория, предшестваща разглеждания период. Голямо предимство на книгата е богатият илюстративен и снимков материал, а също и цитираните исторически извори и обширната библиография.

 

39289Македоно-одринска революционна галерия
Автор: Светлозар Елдъров, Издателство: Военно издателство, 2015 г.
Книгата съдържа очерци за Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, Тома Давидов, Борис Сарафов, Борис Дрангов, Тодор Александров, Александър Протогеров, Иван Михайлов и други, които са в първите редици на македоно-одринската освободителна борба, а революционното им лидерство е в основата на техния колективен портрет. Някои са хора на волята и упражняват властта еднолично и заповедно, а други черпят сила от примера и убеждението. Едните олицетворяват авторитета на силата, а другите - силата на авторитета. Когато волята и мъдростта се съберат в една личност, се ражда апостолът.

 

konservatizamКонсерватизъм и национализъм в Русия
Автор: Тина Георгиева, Издателство: Фабер, 2015 г.
Монографията разглежда възникването на две основни идеологически течения в руската обществена мисъл - консерватизма и национализма през втората половина на XIX век и връзката им с политиката на модернизация, провеждана в разглеждания период . Тя проследява влиянието на теорията за официалната народност върху идеологията на „охранителството“ , както и политическата програма, изработена от неговите представители. Специален акцент е поставен върху ролята на славянофилските концепции, както върху идеите на неоконсерватизма, така и върху зараждащия се руски национализъм. Книгата представя основните проблеми, които руският национален проект набелязва пред имперската власт и решенията за тях, които той предлага.

 

imperiqИмперия феникс
Автор: Дарина Григорова, Издателство: Военно издателство, 2015 г.
Дарина Григорова търси отговорите на редица въпроси: Какво е постсъветска Русия - империя или национална държава, или и двете? Какво става с homo soveticus след 1991 г.? Каква е геополитическата идентичност на Русия - неосъветска или неоевразийска? Има ли "честна история"? Може ли да се програмира патриотизмът? Какво е "руско" и какво "русийско" в съвременна Русия и как се съчетават с двете лица на постсъветския орел?

 

 

Нови книги за Вас!

ley liniiЛей линии и земни енергии
Автор: Дейвид Коуън, Крис Арнолд, Издателство: Atea Books, 2016 г.
Страниците на книгата "Лей линии и земни енергии", родени и изстрадани в буквален смисъл от дългогодишния всеотдаен физически и интелектуален труд на Дейвид Коуън и Крис Арнолд, ще ви поведат на загадъчно и пълно с изненади пътешествие по земните енергийни линии - от "епицентъра" Шотландия (която предоставя благодатните си дадености), през Британските острови и Европа, до цялата планета Земя.

 

199768 b Овощна градина
Автор: Цоло Михайлов, Издателство: Еньовче, 2016 г.
Настоящата книга има за цел да подпомогне желаещите отново да възродят нашето овощарство, а също така и многобройните любители овощари. В нея са отразени основните биологични особености на овощните растения и свързаните с тях изисквания към околната среда. Посочени са начините на размножаване, мероприятията, свързани със създаването на нова овощна градина, и технологията на отглеждане.

 

198949 bЙога парти на плажа
Издателство: Хомо Футурус, 2016 г.
Хapaктepнитe зa вaкaнциятa нa мope cпopтни aктивнocти, кaтo плувaнe, гмуpкaнe, уиндcъpф, вoдни cки, бягaнe, плaжeн вoлeйбoл или вoднa тoпкa мoгaт дa ce paзнooбpaзявaт и дoбpe дa ce cъчeтaят c мaлкo йoгa. Пpaктикувaнeтo нa йoгa мoжe знaчитeлнo дa пoвиши cпopтнитe пocтижeния, дa увeличи cилaтa и гъвкaвocттa ви, чpeз кoeтo щe ви пpeдпaзи oт тpaвми, щe нaпpaви кpaкaтa ви cилни и пoдвижни тaзoбeдpeнитe, кoлeннитe и глeзeннитe cтaви. Същo тaкa щe нapacнe диxaтeлният ви кaпaцитeт, тъй кaтo диxaтeлнитe пpaктики paзвивaт бeлитe дpoбoвe, дocтaвят пoвeчe киcлopoд нa мoзъкa и увeличaвaт издpъжливocттa.

 

dietaДиета за плосък корем
Автор: Дейвид Зинченко, Издателство: Ciela, 2016 г.
Промени тялото си с революционниянов план за „изключване” на гените, които предразполагат към качване на килограми, на световноизвестния нутриционист Дейвид Зинченко!

 

 

 


dsigurnost

Държавна сигурност - мит и реалност
Издателство: Албатрос , 2015г.
Книгата е предназначена за служителите на Държавна сигурност, за да преоценят още веднъж своето минало и да са спокойни, че са изпълнявали патриотичния си дълг, защитавайки националната сигурностна страната в тогавашните сложни времена на световно противоборство и Студена война.

 

istoriqБългарската история в 100 личности
Иван Кънчев, Ивомир Колев, Марио Мишев.
Издателство: БГ Учебник Прес, 2015
Книгата "Българската история в 100 личности" е първа част от научнопопулярна поредица, издавана от издателство "БГ Учебник". Тя е посветена на 100 личности, допринесли за развитието на страната ни от VII век до наши дни - владетели, политици, военни, творци, учени и спортисти. В нея са представени както популярни личности, така и по-малко известни и дори напълно забравени хора, а единственото общо между всички тях е следата, която са оставили в българската история.

 

sreshtataСрещата на две хилядолетия през моя поглед - част 1 (Или за бъдещето, което не идва)
Издателство: Захари Стоянов, 2016г.
Книгaтa, кoятo държитe в ръцeтe cи, e пъcтрa aмaлгaмa oт интeрecни cрeщи c пoлитици, xoрa нa нaукaтa, изключитeлни cпoртиcти, уникaлни прeдcтaвитeли нa изкуcтвoтo, в cъчeтaниe c oпиcaниe нa зaбeлeжитeлнocти в интeрecни cтрaни oт някoлкo кoнтинeнтa, cъc cлучки, cъc cлучки cвързaни c уcпexи или нecпoлуки, мeчти и рaзoчaрoвaния - т.e. тoвa e книгa, в кoятo вceки мoжe дa нaмeри нeщo зa ceбe cи. Пoвecтвoвaниeтo oбxвaщa врeмeтo oт 60-тe гoдини нa минaлия вeк дo нaши дни.provansПътеводител Прованс и Лазурният бряг/ National Geographic
Барбара Ноум
Издателство: ЕГМОНТ, 2016
Всеки ден експертите на Нешънъл Джиографик пътуват по света, потапяйки се „зад кулисите” – в сърцето на местната култура, история и бит. Този безценен опит може да бъде ваш с пътеводителя „Прованс и Лазурния бряг” на Нешънъл Джиографик от миналото до наши дни. Великолепни цветни снимки, илюстрации и карти  за всички забележителности, улесняващи избора и бързата ориентиция.

 

FaLang translation system by Faboba