Нови книги през 2017 г.  

Нова българска литература

203261 bЕмил Андреев
Нашата книга, Издателство: "Хермес", 2016 г.
От автора на бестселъра „Стъклената река“!
Сашо е известен писател, а Лора – просперираща бизнесдама. Те са съученици, които не са се виждали 25 години. Той е необвързан, а тя – щастливо разведена, с голяма дъщеря. Прочела последния му скандален роман, Лора го кани на среща. Двамата се гледат като омагьосани, онова, което някога са пропуснали, май се случва сега – тръпка, привличане, страст. Лора му поръчва да напише книга за българския дух и му дава голяма сума в аванс. Сашо не иска да вземе парите, но знае, че може повече да не я види. И приема.
Същата вечер, малко след като тя си е тръгнала, офисът на Лора е взривен. Тя твърди, че е грешка. Но Сашо не е сигурен. Скоро и тя се убеждава, че някой иска да я убие.

 

205705 bЕмил Андреев
Късен сецесион, Издателство: "Лексикон", 2016 г.
„Уважаеми читателю, мисля си, че животът вече е прекалено преситен с виртуалност. Според мен разказването - независимо от формата и жанра - е като добрата проповед в черквата. Ако е затрогващ този разказ,(а аз съм неспасяем романтик) ако хората имат нужда от него и някак си се пречистват, след като го прочетат, то тогава от него има смисъл. Колкото до книгата – това е опит за снимка на нравите в България през 80-те години, в края на чезнещия вече социализъм, но, за жалост не и на неговия манталитет. Той е в нас и до днес, затова си мисля, че никога не е късно да се прочете „Късен сецесион“. Приятна разходка из онова гротескното време, когато хората страдаха, обичаха и се радваха не по-малко от днес!“
Емил Андреев

 

202606 bИлия Троянов
Власт и съпротива, Издателство: "Сиела", 2016 г.
Илия Троянов е написал книгата на своя живот. Във „Власт и съпротива“ той разгръща една широка историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва с изключителна достоверност процесите, които протичат в България както по време на тоталитаризма, така и по време на безкрайния преход към небитието.
Константин е боец на съпротивата. Още в училище той привлича вниманието на Държавна сигурност и тя не го изпуска от поглед. Методи е офицер, опортюнист, кариерист, типичен представител на държавния апарат. Между тях започва конфликт, който ще продължи над половин век.
Романът „Власт и съпротива“ е богат на истински истории, които Илия Троянов е събрал както от архивите на Държавна сигурност, така и от интервюта с очевидци, които са преживели ужасите в тюрмите на болшевишката диктатура, следенето на Държавна сигурност и неравната борба между свободния човешки дух и смазващата сила на властта. В книгата със сигурност ще се разпознаят и някои от участниците в българския преход.204015 bТеодора Димова
Първият рожден ден, Издателство: "Сиела", 2016 г.
Във времето, в което светът притихва и хората се замислят за изминалата година, човек най-накрая се обръща към най-неприкосновеното си – вярата. За различните предрешения и присъствия на вярата говори писателката Теодора Димова в новата си книга „Първият рожден ден”, която вече е на библиотечните лавици.
В творчеството си Димова върви все по-уверено към метафизичните теми, занимавали безспорните легенди в литературата – например поетите Джон Дън, Фернандо Песоа, У. Б. Йейтс. С повестта „Първият рожден ден” авторката показва не само своя поглед към активното християнство, но и своето лично убеждение, че вярата е вродена в човека, колкото и прекършена и „обрасла в суеверия” да е тя. Теодора Димова общува с читателите си на две нива – като убедена християнка и като човек, който не е загубил вярата си в човека, продължавайки загатнатото в предишните ? книги с кулминацията тук.
„Първият рожден ден” може да се разгледа като духа на смирението, който докосва всеки от нас в дните преди Рождество. Авторката на „Емине”, „Майките” и „Марма, Мариам” реабилитира християнството и смисъла му в живота на всекиго, разказвайки притча, която докосва душата по неподражаем начин – с малко, но изключително силни думи. Димова е писател, който често избира за книгите си картини на майстори на изобразителното изкуство. В „Първият рожден ден” виждаме Мария и Елисавета в прегръдка-танц (фрагмент от „Посещението” на Аркабас) и носещи в утробите си Синове, за които са предначертани славни дела. Именно този празник на душата е уловила авторката в своята повест, чудесен подарък за Рождество.

 

big Milostzapriyateli webСилвия Томова
Милост за приятелите, Издателство: "Жанет 45", 2016 г.
Има ли поколение на прехода, или то бе забравено, ако не и предадено? „Милост за приятелите“ е откровен роман, който се вглежда в съдбата на една обикновена момчешка банда от малко градче край морето. Момчета, които търсят, понякога наивно, своето място в един безсърдечен и объркан свят. Това е социално чувствителна книга, която започва като поглед през ключалката, за да разкрие неочакваната панорама на обещаното, но неслучило се по очаквания начин бъдеще. Макар и поставен във времевите рамки на прехода, романът надскача социалните и политически условности, за да разкрие същината на един свят, в който приятелството се размива, идеалите рухват, а спасението е разжалвано до физическо оцеляване.
Роман въпрос, роман метафора.

 

 


204824 bК.С.Станиславски
Работата на актьора, Издателство: „Изток – Запад”, 2016 г.
„Работата на актьора. Том ІІ“ представя последния, заключителен етап на системата. След като е създал техника за подготовка на актьора, чиято същност е „подсъзнателно творчество с помощта на създателна артистична психотехника“, Станиславски разработва и следващия етап: конкретната работа на актьора с ролята. Големият режисьор и гениален артист използва собствения си творчески опит: работата с роли от пиесите „От ума си тегли“, „Отело“ и „Ревизор“, за да илюстрира различните етапи на творчество: запознаване с ролята, нейният анализ, конкретното ù сценично въплътяване. През целия си дълъг сценичен живот Станиславски се е убедил, че верните физически действия позволяват да се предизвика и вярно сценично самочувствие и да се провокира вдъхновението. Неговият девиз е: „Не се напъвай да чувстваш; не преживявай на сцената, действай, истинското чувство ще се роди от вярно изпълненото физическо действие.“ Всеки, който се интересува от театър и най-вече тези, които работят на сцената трябва да познава този текст.203155 bНикола Анастасов
История с усмивки, Издателство – „Слънце”, 2016 г.
Смях, смях, смях, примесен с леки облачета тъга в сладкодумните разкази и преживелици на един от най-любимите комедийни актьори на България – Никола Анастасов.
„Ние, смешните артисти, носим със себе си невероятното проклятие да бъдем смешни и в болките си, и в успехите си, в което тайничко крием човешките си неволи.
Човек не може да спре времето, но паметта понякога изравя из потайните си кътчета влюбени очи, чудесни колеги, приятели и невероятно интересни хора.
Нито един актьор не може да изиграе всички роли, за които си мечтае, но като се обърна назад, все ми се иска да кажа: „Благодаря ти, съдба, че ми позволи да играя ролите, за които не съм и предполагал, че ще се появят пред мен“.

 

vazrojdenskiat plovdiv hrmАндрей Андреев
Възрожденският Пловдив и музиката, Издателство : „Коала прес”, 2016 г.
В книгата "Възрожденският Пловдив и музиката" авторът си поставя няколко основни задачи:
•Да се съберат известните досега данни за музикалния живот на възрожденския Пловдив и към тях да се прибавят новооткрити факти и документи от наши и чужди изследвания.
•Да се представят някои от продължително и силно действалите музикално исторически фактори за формирането на българския възрожденски музикален вкус, интереси и потребности в града.
•Да се изтъкне водещата, активна роля на българското възрожденско съзнание при усвояването на различни музикални традиции и опит от страна на южния и западно-европейски географски ареал.
•Да се представи възможно по-пълно самата музика, звучала във възрожденския град – от песните до теорията на музиката.
•Книгата е предназначена за широк кръг читатели, но може, да бъде полезна и на младите изследователи.204476 bБерта Браун
Брат Пит и Анджелина Джоли, Издателство : „Паритет”, 2017 г.
Анджелина Джоли и Брад Пит, любимата звездна двойка на Холивуд, се развеждат. Свидетели сме как приключва една 12-годишна любовна история. Историята на двама души, прокламиращи до неотдавна, че любовта им е вечна и нерушима, а днес - че ги разделят непреодолими различия. И влизат в люта битка как да поделят шестте си деца.
На фона на тази незавършена драма ви представяме книгата на автора Берта Браун за двете холивудски звезди, изпълняващи главните роли в историята за собствения им живот. Какво е събрало двама толкова различни хора - Брад Пит от патриархално провинциално семейство и неуравновесената холивудска дъщеря Анджелина - под един покрив? Какви изпитания са преодолели, за да достигнат върховете на актьорския успех, славата и семейното щастие? Може би някъде по пътя на устремния им успех ще забележите и онези невидими различия, довели до краха на съвместния им живот, на който сме свидетели.

 

204848 bСофия Бенуа
Мадона. Никой не вижда сълзите ми, Издателство :”Паритет”, 2017 г.
За знаменитата и скандална звезда на шоубизнеса Мадона справочниците гласят: „Търговски най-успялата певица, продала най-голям брой свои записи от всички жени-изпълнителки – повече от 250 милиона албума и 100 милиона сингъла, през 2008 година включена в „Залата на славата на рокендрола“. Но тази преуспяла кралица на поп музиката шокира света както с песните и сценичното си поведение, така и с разюздания си любовен живот. Затова има колкото поклонници, толкова критици и съдници.
В книгата си София Бенуа проследява нелекия житейски път на Мадона до висините на успеха и славата. Разкрива какво е понесла, често криейки сълзите си, преди да стане световна знаменитост. С годините тя много пъти променя образа си, чрез труд и неимоверна упоритост превръща името си в запазена марка. На 58 години днес неподражаемата певица, танцьорка и актриса е в отлична форма и все още на върха на шоубизнеса – муза, която чупи стереотипите, налага мода и стил.

 

svartanmama3Силви Вартан
Мама…, Издателство :”Колибри”, 2016 г.
Като дете Илона Майер, дъщеря на унгарски архитект, заминава с родителите си за България, където е командирован баща й. Тук израства и тук се оженва за Жорж Вартан, българин от арменски произход, тук ражда сина си Еди и дъщеря си Силви. И оттук по време на комунистическия режим емигрира във Франция. Силви е на седем години. Животът й преминава „в сянката на майка й” – нежната и силна жена, стълб на семейството.
„Мама…” е книга, написана с много любов и с дълбока признателност към жената, с която Силви Вартан е имала особено силна връзка. Успоредно с образа на Илона, живяла нелек живот, без никога да се оплаче, голямата певица ни представя и собствените си премеждия и успехи, разказва за началото на певческата си кариера и за нейния апогей, за браковете си с Джони Холидей и Тони Скоти, за баща си, брат си, децата си, за дните и годините, които е живяла до обичаната си майка.
„Мама…” е вълнуващо свидетелство за силата на обичта и за смелостта на хората, принудени от обстоятелствата да водят живот на изгнаници.

 

204747 bАтле Нес
Едвард Мунк. Биография, Издателство :”Светлана Янчева – Изида „ ЕООД
"Eдвapд Myнk" e биoгpaфичнaтa иcтopия нa eдин oт знaчимитe твopци в иcтopиятa нa изoбpaзитeлнoтo изkycтвo, Aтлe Hec пocвeщaвa kнигaтa cи, kakтo нa нeгo, тaka и нa нeгoвoтo твopчecтвo kaтo я oфopмя kaтo лykcoзнo издaниe, в koeтo ca cъбpaни мнoгo cнимkи oт ceмeйния apxив нa xyдoжниka, kakтo и цвeтни peпpoдykции нa нeгoви kapтини.
Kнигaтa нa Aтлe Hec e пъpвaтa биoгpaфия нa Eдвapд Myнk, koятo ce пpeвeждa нa бългapckи eзиk. Иcтopиятa нa нeгoвия живoт и paзвитиeтo нa изkycтвoтo мy тyk ca oпиcaни c изkлючитeлнo пълни пoдpoбнocти. Извecтният xyдoжниk e изpacнaл в бeднo ceмeйcтвo, a днитe мy били изпълнeни c мнoгoбpoйни нecгoди, мoжe би и зaтoвa, тoй тoлkoвa мнoгo ce oтдaвa пo-kъcнo нa cвoятa пpoфecия. Ho зa paзлиka oт пoвeчeтo cи cвoи cъвpeмeнници, Eдвapд Myнk нaпycka тoзи cвят kaтo бoгaт xyдoжниk.

 

70 DKTНикола Вандов, Катерина Георгиева, Гергана Стаматова
70 години. 1947- 2017. Държавен куклен театър Пловдив, Издател :Държавен куклен театър-Пловдив, 2017 г.
По повод 70  годишнината на Куклен театър Пловдив излиза тази книга, която проследява историята на театъра от 1947 година до този момент. Автори са Никола Вандов, Катерина Георгиева и Гергана Стаматова. Това е един летопис за историята на театъра, а в него са включени имената на актьори, режисьори, директори. Има много снимки, включително и на плакатите и програмите на Кукления театър.


Нови книги за любителите на спорта

199760 bРори Холоуей и Ерик Уилсън
Укротяването на звяра. Неразказаната история на Майк Тайсън, Издателство А$T, 2016 г.
Безспорно Майк Тайсън е абсолютен феномен, световен шампион в супертежка категория (WBC, WBA, IBF), автор на книга, актьор, звезда на Бродуей, собственик на тигри, престъпник, повод за поток от клюки. Никой не оспорва искреността на мемоарите му, но в тях Майк умело прикрива голяма част от истината. В продължение на петнадесeт години Рори Холоуей е най-приближеният човек на Тайсън. Той е неговият най-близък приятел и доверено лице, а в резултат на това и предан мениджър.

 

ronaldo hrm 1Ивете Жултовска-Дарска
Роналдо - момчето, което знаеше какво иска, Издателство: Егмонт, 2016 г.
На осем години е, когато отборът, в който играе, губи всички мачове. На дванайсет напуска семейството си и заживява в общежитие в Лисабон.
На петнайсет получава диагноза аритмия, която трябва да сложи край на кариерата му.
На двайсет и четири... вече е сред най-скъпо платените играчи на всички времена.

 

 

201102 bСилвестър Милчев
"Локомотив" (София), наследникът на ЖСК, Издателство: Тип-топ-експрес, 2016 г.
В книгата може да проследите цялата история на Локомотив от основаването му през 1929 година до последния сезон в 4-та дивизия. Също така може да намерите пълен списък по азбучен ред на състезателите, играли за Локомотив. В книгата може да прочетете за легендите Начко Котков и Иван Димитров.

 

 

 

Номинирани и наградени съвременни български автори за 2016 година

 197729 b

 Гризли. Нови разкази
Автор: Деян Енев, издателство: Рива
„Сборникът с къси разкази "Гризли" е седемнадесетата ми поред книга. Той може да служи и като наръчник по творческо писане. След толкова книги разбрах - не можеш да направиш сборник само от разкази-шедьоври, както на всички нас, разказвачите, ни се иска. Затова аз избрах за пореден път по-реалистичния вариант. Вътре има осем много добри разказа и двайсет и осем добри, половина от които, четиринайсет, са по-добри от останалите четиринайсет. Читателят, който успее правилно да ги разграничи, според мен заслужава атестат "много добър читател". Оттук-насетне всичко е в неговите ръце, включително и дебютът му като писател. А специално за ценителите съм включил и две стихотворения в проза. Тази книга ми е много скъпа. В нея, под сивата пепел на възрастта, още проблясват истински живи въглени."
Деян ЕневsekulovСкитникът и синовете
Автор: Александър Секулов, издателство: Сиела
Александър Секулов е автор на романите „Гравьор на сънища”, „Господ слиза в Атина”, „Островът”, „Малката светица и портокалите”, „Колекционер на любовни изречения”, на книга с поезия „Карти и географии”, на сборник с есета „Високите каменни хълмове”.
Новата книга на Александър Секулов „Скитникът и синовете” е „продължение и не продължение на Островът”. Скитникът е Бог, а ние сме синовете му. Тази книга е много висока, изпълнена по един много лек и ефирен начин. Това, което изумява е, че Сашо сам по себе си се впуска в много дела и винаги работи за експеримента в писането. В тази книга Александър Секулов събира всичките си експерименти. „Скитникът и синовете” е изключителна лична – като писане, като емоция, като техника. Съкровена книга. И съборна."  
Младен Влашки193139 bМъж и половина. Сборник разкази
Автор: Йохан Девлетян, издателство: Жанет45
Разказите на Йохан Девлетян не са за хора със слаби сърца. Те затова така се и казват – "Мъж и половина“. Но не са и за хора със силни, просто са за хора със сърца – топли, туптящи, търсещи. Живи и биещи. Живи за истинските стойности в живота и биещи по фалшивите. И ако не знаете как да отделите едните от другите, а искате да се научите – прочетете тези разкази. Те ще отворят очите ви и ще разбудят сърцата ви. Гарантирано!
Митко Новков

 7368766 b432 херца. Роман
Автор: Недялко Славов, издателство:Хермес
Сюжетните ходове в романа са провокирани от мистиката около указа на министъра на пропагандата в нацистка Германия – Йозеф Гьобелс. По негово разпореждане през 1939 г. тонът ла е настроен на 440, вместо на 432 херца.
Действието се пренася в днешно време. Само в една нощ и само за няколко часа главният герой – млад и талантлив музикант, композира безсмъртна творба. От този момент започва битка между доброто и злото.
Романът на Недялко Славов може да бъде четен и като антиутопия, и като поема в проза, и като естетическо криминале с неочакван край: изкуството оцелява не тук и сега, а за вечността.

mid Edna i sashta rekaЕдна и съща река. Роман
Автор: Здравка Евтимова, издателство: Жанет 45
Носител на НАЦИОНАЛНАTA ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА БЪЛГАРСКИ РОМАН НА ГОДИНАТА „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ за  2016 г.
Романът на Здравка Евтимова „Една и съща река“ разкрива историите на три сестри – Люба, Сара и Пирина, които живеят в неголемия български град Радомир. Пирина пее – в песните  й няма мелодия, нито думи, но те лекуват тъгата; Сара често сменя партньорите си; един от тях издига църква за нея и когато самотните се молят там,  скоро срещат любим човек. Люба чете толкова много, че отсъства от ежедневието и живота и това я прави привлекателна по някакъв нелогичен, но убедителен начин. Никога не влизаме в една и съща река. В книгата на Здравка Евтимова реката тече не както е решила вселената, а накъдето я водят песните на героите.
Здравка Евтимова е автор на 4 сборника с разкази и 3 романа. Нейни разкази са публикувани в 32 страни.


  

vasko 40 5 hrm40 +5
Автор :Васко Василев, издателство :Пинг Понг Ивентс , 2016 г.
 В новите мемоари Васко обхваща последните 5 години от живота си. “Допълнението към книгата не е разказвателно, а по-скоро аналитично за нещата, които са се случили около мен”, казва Василев.
"Музиката е универсален език. Не изисква нищо, само да я чуеш. Всички хора сме еднакви, музиката обединява и ни напомня, че всички различия - възрастови, расови, полови, религиозни - всички са измислени и глупави. Всеки концерт е подарък и напомняне колко сме чупливи всички и за кратко на тази земя, затова трябва да живеем по- леко и с усмивка. Аз в голяма степен съм това, което е известно за мен и не ме е страх, нито срам да бъда искрен и истински. Не очаквам да ме обича целия свят. Много държа на приятелите си и съм убеден, че мога да разчитам на тях. Това ми дава сигурност и увереност да съм открит и отзивчив."

 

perspektivata kak da ia vidim i narisuvameПереспективата. Как да я видим и нарисуваме
Автор :Матю Брем, издателство :Книгомания, 2016 г.
Тази книга е ръководство да се научим как да изобразяваме перспективата с помощта на прави линии, събиращи се в точка, как да наблюдаваме света около нас и да забелязваме къде се разполагат невидимите линии. Подходяща е за всеки, който иска да рисува във всякакви жанрове и с всякакви изобразителни средства и материали. Показва как да се работи, без да ви натоварва с излишна теория.
Най-важното са интересните упражнения. Използвайте специалните ни "перспективни решетки", за да изобразявате обекти върху съществуваща сцена в правилна перспектива - възприемайте ги като триизмерно рисуване.
Стигнете ли до края на книгата, ще разбирате как действа перспективата. Цялата концепция ще ви изглежда като шесто чувство, с чието посредничество да развивате креативността си.
Матю Брем е професор по архитектура в Университета "Айдахо", където преподава студиен и графичен дизайн; от 2007 година ежегодно води двумесечни курсове в Рим, Италия. През 2010 година получава наградата "Хофман" за преподавателски постижения; носител е на наградите на Американското общество на архитектите-илюстратори и на Асоциацията за разпространение на дизайнерското изкуство.

 

stanley izvyn petolinietoStanley. Извън петолинието. Животът и дневниците на един музикант
Автор :Иван Станчев, издателство : Кибеа, 2016 г.
Трепетите нa cърцето и духовните прозрения cе превръщaт в музикa и cлово,  музикaтa cтaвa цел и cмиcъл нa един човешки живот, товa увлекaтелно и емоционaлно опиcвa aвторът в книгaтa зa животa и творчеcтвото нa Cтенли (Cтaниcлaв Cтaнчев) - един cрaвнително мaлко познaт нa бългaрcкaтa публикa, но много тaлaнтлив композитор и изпълнител.
Цитирaните откъcи от дневниците нa Cтенли покaзвaт поетично уcещaне и оригинaлнa, творчеcкa визия зa животa и cветa. A диcковете c неговa музикa - ефирнa, cъзерцaтелнa и медитaтивнa - приложени към книгaтa, ca в cтил фюжън, ню ейдж, cмуут джaз и поп-рок.
Oригинaлното художеcтвено оформление нa книгaтa е в пълно cъзвучие c нейното cъдържaние и cвободa нa духa.

 

Cinema in Sofia cover1 WEBОзарения в полите на Витоша
Автор : Петър Кърджилов, издателство на БАН „Проф.Марин Дринов”, 2016 г.
„Няма нищо „твърде закъсняло” в нашето „приобщаване към седмото изкуство”, Няма нищо „закъсняло” в приобщаването ни към цивилизования свят, от който сме били насилствено откъснати в продължение на пет века. Има нормално завръщане в лоното на европейската култура, неделима част от която в края на ХІХ век става и киното”, казват от издателство „Проф. Марин Дринов”, като допълват: „И първите стъпки на кинематографа в България, и българското кино имат своята достойна история, която не се нуждае нито от разкрасяване, нито от изкуствено възхваляване. Ала се нуждае от пречистване - от изгребване на идеологическия нанос, от премахване на патината на предразсъдъците, от избистряне на междуличностните взаимоотношения...”

 

Pampulov korica e1465157748709Димитър Казаков - НЕРОН
Автор: Димитър Пампулов, издателство – Авто Принт, Пловдив, 2016 г.
„Димитър Казаков – Нерон: Отблизо“ – ново допълнено и преработено издание от Димитър Пампулов.Съдържа нови епизоди,спомени и документи за уникалния художник ,поднесени увлекателно и компетентно.
"Големият Димитър Казаков с неподражаемите си живописни платна, пръснати в галерии и колекции на 5 континента, с титаничната си творческа енергия, със самобитната си култура и ясновидска интуиция - каквото и да напиша за него, все ще е недостатъчно”-казва за него авторът.

 

199369 bЗа техниката на актьора
Автор :Михаил Чехов, издателство : „Изток – Запад”, 2016 г.
Михаил Чехов (1891-1955) е гениален актьор, започнал сценичната си кариера  в Московския Художествен театър в началото на миналия век. Играе на сцената на МХТ и в експерименталната Студия при театъра, станала по-късно „МХАТ 2“, чиито художествен и административен ръководител той е в продължение на години. Сред емблематичните му роли са Хамлет, Хлестаков, Малволио… В края на 20-е години заминава за Германия, където работи с големия режисьор Макс Райнхард. Гастролира в редица столици на Европа: Париж, Рига, Прага, Вилнюс, Брюксел. С подкрепата на семейство Елмхърст създава театрална трупа в Англия, но поради наближаващата война се премества в САЩ. „Чехов Плейърс“ има огромен успех в Америка. Там Михаил Чехов се изявява и като педагог, през неговите курсове преминават редица бъдещи звезди на американските кино и театър, например Мерилин Монро. В книгата си „За техниката на актьора“ (1945) развива и обогатява системата на Станиславски. Там излага принципите на своя „Метод“, който ще се превърне в основна школа за обучение на звездите на Бродуей и Холивуд.

 

katonakino3Като на кино. Истории за световни знаменитости, страст към киното и сбъднати мечти
Автор : Станислава Кара, издателство : „Колибри”, 2016 г.
„Като на кино“ е първата документална книга на Станислава (Стаси) Кара. Увлекателно и емоционално авторката разказва за близките си срещи с филмовия свят, за блясъка и цената на известността, за изборите и предизвикателствата, за приключението да се прави кино. В пълния им вариант са включени интервюта с някои от най-големите холивудски актьори, сценаристи и режисьори. Сред тях са Кевин Спейси, Уилям Дефо, Никол Кидман, Том Харди, Ема Томпсън, сър Кенет Брана, Камерън Диас, Бенедикт Къмбърбач, Том Хидълстън, Кейт Уинслет, Еди Редмейн, Алисия Викандер и много други.

 

picture 1820За духовното в изкуството
Автор : Василий Кандински, издателство : „ Изток – Запад", 2016 г.
Една уникална книга, която ще промени възгледите ви за  изкуствата и скритите послания в тях. Една книга, която ще ви научи, че простотата е основният принцип на изкуството.
„Кандински е фокус на всички пътища в развитието на съвременната живопис. Голям естет на новото пластическо изкуство, той лелее в своето творчество зародишите на всички нови течения: по един ослепително логичен път той е преминал всички степени в последователното развитие на основния принцип на всяко изкуство: простотата.
Започнал с колоритните ефекти на неоимпресионизма (той е страстно влюбен в колорита), Кандински тръгва по пътя на едно естетическо отлъчване от веществото, от формата, която владее още в импресионизма, и достига до удивителния минимум от средства – боя и линия (първичните елементи на живописта), – които му доставят абсолютния експресионистичен художествен изказ. Това е последното стъпало на живописта: живопис, освободена от оковите на външната, близкопонятната форма, освободена от необходимостта на реалистичната алегория.“ Гео Милев

    


videnia nebesnia teatar small 40361Bидeния в "Heбecния тeaтъp"
Автор: Вели Чаушев, издателство :”Захарий Стоянов", 2016 г.
Bидeния в "Heбecния тeaтъp" e kнигa, в koятo извecтният бългapckи akтьop Beли Чayшeв paзkaзвa cпoмeнитe cи cвъpзaни c нeгoви koлeги cъc знaчими дeлa в бългapckият тeaтъp и в бългapckoтo kинo, тoвa ca вeлиkи xopa, koитo cмe зaгyбили зaвинaги, нo тe щe бъдaт вeчни в cпoмeнитe нa пyблиkaтa и нa нapoдa cи, тe щe пpoдължaвaт дa гpeят cъc cвoятa cлaвa и мaйcтopcтвo нa eднa дpyгa пpизнaтeлнa cцeнa, тaзи нa нeбeтo.

 

14642208 1812801245666015 3796391030991574378 nКнига за български възрожденски театрали
Автор: Къна Бойчева, издателство : „Коала прес", 2016 г.
"Книга за български възрожденски театрали“ представя 13 очерка за народни будители от периода на българското Възраждане и първите десетилетия след Освобождениeто. Обстоятелството, дало основание на авторката да обедини тези очерци в едно издание, макар да се разказва за различни лица, е не само времето и общата цел на тяхната деятелност, а и фактът, че тя (или част от нея) е позабравена или напълно неизвестна на съвременния читател.
Книгата има документална основа.

 

picture 1661Развитието на метода
Автор: Лий Страсбърг, издателство :”Изток – Запад”, 2016 г.
Обявявайки първоначалната си цел, Лий Страсбърг твърди, че тази книга за играта на актьора е предназначена за широка публика. „Това не е учебник; това е първият опит някой да обясни какво представлява актьорската игра, каква е системата на Станиславски, какво е Методът.“ Докато работи над книгата, Страсбърг е категоричен, че пише не само за публиката, която се интересува от театър, а по-важното – за онази, която се интересува какво е творчеството. Докато изследва природата на творчеството в процеса на актьорската игра, той иска да стигне до заключения относно общата природа на творческия процес.mid Yordan GEORGIEV intevuta2 cover webБез маски
Автор: Йордан Георгиев, издателство : ”Жанет 45”, 2016 г.
Книгата включва разговори с най-изявените млади актьори, получавали през последните години наградите „Икар“ и „Аскеер“ и оформили облика на съвременния български театър. Авторът, Йордан Георгиев, е водещ на седмичното предаване за театър „Без маски“ в Радио „Алма Матер“.KeranovaKORICA 11Песните на Недялка Керанова - От едно гърло два гласа
Автор: Николай Чапански, издателство :ИК „Хоризонт прес", 2016 г.
Книга песнопойка за голямата тракийска певица - „Песните на Недялка Керанова - От едно гърло два гласа”, на издателска къща „Хоризонт прес” и вестник „Фолклорен Хоризонт”.
Великденският и гергьовденски подарък към слушателите, читателите и почитателите на тракийските народни песни е по повод 75 г. от рождението на Недялка Керанова и 20 г. от смъртта й.
В книгата са събрани спомени на нейните колеги: проф. Петко Радев, Никола Илиев, Атанас Стоев, Елена Чаушева, Никола Янков - Леновеца, Вълчо Иванов, Тодор Кожухаров, Мария Стоянова - Гайдарката, Тодор Тодоров, тех. директор на НФА „Филип Кутев” и последователи, като Николай Урумов.
Голяма част от хитовите песни на Недялка Керанова, като: „Караджа дума Русанки”, „Като седиш, Кино, Кинче”, „Марко Дафинка продума”, „Черньо Петрана думаше” и други, са нотирани от кавалджията на ансамбъл „Тракия” Темелко Иванов и народния певец Николай Урумов. Публикуван е богат снимков материал, част от архивите и интервю с певицата от 1994 г.starobylgarsko izkustvo xi xiii v prof nikola mavrodievCтapoбългapckoтo изkycтвo ХI-ХIII в.
Автор: Проф.Никола Мавродинов, издателство :"Изток –Запад”, 2016 г.
"Cтapoбългapckoтo изkycтвo ХI-ХIII в." e kнигa c изcлeдвaния зa изkycтвoтo пpeз oбoзнaчeния пepиoд, aвтop нa kнигaтa e Пpoфecop Hиkoлa Maвpoдинoв.
Cбopниkът c пиcмeни фakти зa бългapckoтo изkycтвo e пpoдължeниe нa kнигaтa Изkycтвoтo нa Пъpвo бългapcko цapcтвo. Tyk ce paзглeждaт външния вид нa apxитekтypaтa, kakтo и видoвeтe cтeнoпиcи и иkoнoпиcи. Щe бъдaт paзглeдaни ckyлптypитe и злaтнитe издeлия изpaбoтeни пo вpeмeтo нa визaнтийckoтo poбcтвo.

 

 

200650 bСТРЕМГЛАВО. Редакцията
Автор: Майкъл Фрейн, издателство: КИБЕА
Психо-крими-социална комедия. Блестяща проза с драматургичен щрих и елемент на историческо разследване. Млад лондончанин, философ и университетски преподавател, заминава в провинцията с жена си и новородената си дъщеря, за да довърши „на спокойствие“ изкуствоведския си труд, заради който е взел творчески отпуск. Но там се запознава с местен едър земевладелец и попада на картина, за която предполага, че е отдавна загубен шедьовър на Питер Брьогел Стария. Мисълта да придобие световна слава (и не малко пари) го заплита в сложна, тъжна и смешна верига от събития, променила живота му завинаги. Лични отношения и исторически факти, лъжи и истини се завъртат в главоломно торнадо. Завладяващото повествование, като картина на „еретика“ Брьогел, успява да „изобрази онова, което не подлежи на изобразяване“.
Романът е номиниран за наградите „Букър“ и „Уитбред“.

 

 198010 bПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ НА ВЕКА
Автор: Андреас Неуман, издателство: РИВА
Загадъчен пътешественик. Град като лабиринт, от който никой не може да си тръгне. Странна личност ще задържи пътешественика и ще промени съдбата му завинаги. Останалото е любов и литература: неутолима страст и интелектуални съпреживявания в един въображаем свят – предшественик на модерна Европа.
Пътешественикът на века е амбициозен литературен проект: прочит на ХІХ в. през погледа на ХХІ-ви. Диалог между големия класически роман и авангардните повествования. Мост между историята и дебатите на нашето глобално настояще:  другостта, мултикултурализма и национализмите, еманципацията на жените.

 

197820 bКАРТАТА НА НЕБЕТО
Автор: Феликс Палма, издателство: ИЗТОК-ЗАПАД
„Картата на небето“ ни препраща във времето, когато Уелс току-що е издал новия си роман „Война на световете“. Той намира в подземията на Природонаучния музей тайна, свидетел на трагичната участ на екипаж на отчаяни моряци. Заседнали в леда, докато търсят отвор към центъра на земята в Антарктида, те са намерили разбита летяща чиния и извънземно чудовище, което ги е нападнало и приема вида на тези, които убива. Загадъчното зло се спотайва в очакване да бъде разбудено... в Лондон. Преди пришълците да завладеят Земята, популярният писател ще трябва да използва дарбите си, за да предотврати катастрофата, чиито кълнове се крият в злополучната катастрофа. Той прекосява границите на пространството и времето в една шеметна история, в която мечтите играят важна роля, променят съдби и пораждат вериги от събития, а границата между реалното и свръхестественото понякога е твърде неясна.

 

picture 1516Първостроителите на българската държавност
Автор: Георги Атанасов, издателство: Изток - Запада, 2015 г.
„Първостроителите на българската държавност“ предлага всеобхватен и аналитичен поглед върху периода 619-716 г., когато са поставени основите на българската държава. Това е век на ускорено развитие и на реализиране на идеята за българска държавност, като проф. Атанасов отделя специално внимание на забележителната тривековна предистория, предшестваща разглеждания период. Голямо предимство на книгата е богатият илюстративен и снимков материал, а също и цитираните исторически извори и обширната библиография.

 

39289Македоно-одринска революционна галерия
Автор: Светлозар Елдъров, Издателство: Военно издателство, 2015 г.
Книгата съдържа очерци за Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, Тома Давидов, Борис Сарафов, Борис Дрангов, Тодор Александров, Александър Протогеров, Иван Михайлов и други, които са в първите редици на македоно-одринската освободителна борба, а революционното им лидерство е в основата на техния колективен портрет. Някои са хора на волята и упражняват властта еднолично и заповедно, а други черпят сила от примера и убеждението. Едните олицетворяват авторитета на силата, а другите - силата на авторитета. Когато волята и мъдростта се съберат в една личност, се ражда апостолът.

 

konservatizamКонсерватизъм и национализъм в Русия
Автор: Тина Георгиева, Издателство: Фабер, 2015 г.
Монографията разглежда възникването на две основни идеологически течения в руската обществена мисъл - консерватизма и национализма през втората половина на XIX век и връзката им с политиката на модернизация, провеждана в разглеждания период . Тя проследява влиянието на теорията за официалната народност върху идеологията на „охранителството“ , както и политическата програма, изработена от неговите представители. Специален акцент е поставен върху ролята на славянофилските концепции, както върху идеите на неоконсерватизма, така и върху зараждащия се руски национализъм. Книгата представя основните проблеми, които руският национален проект набелязва пред имперската власт и решенията за тях, които той предлага.

 

imperiqИмперия феникс
Автор: Дарина Григорова, Издателство: Военно издателство, 2015 г.
Дарина Григорова търси отговорите на редица въпроси: Какво е постсъветска Русия - империя или национална държава, или и двете? Какво става с homo soveticus след 1991 г.? Каква е геополитическата идентичност на Русия - неосъветска или неоевразийска? Има ли "честна история"? Може ли да се програмира патриотизмът? Какво е "руско" и какво "русийско" в съвременна Русия и как се съчетават с двете лица на постсъветския орел?

 

 

Нови книги за Вас!

ley liniiЛей линии и земни енергии
Автор: Дейвид Коуън, Крис Арнолд, Издателство: Atea Books, 2016 г.
Страниците на книгата "Лей линии и земни енергии", родени и изстрадани в буквален смисъл от дългогодишния всеотдаен физически и интелектуален труд на Дейвид Коуън и Крис Арнолд, ще ви поведат на загадъчно и пълно с изненади пътешествие по земните енергийни линии - от "епицентъра" Шотландия (която предоставя благодатните си дадености), през Британските острови и Европа, до цялата планета Земя.

 

199768 b Овощна градина
Автор: Цоло Михайлов, Издателство: Еньовче, 2016 г.
Настоящата книга има за цел да подпомогне желаещите отново да възродят нашето овощарство, а също така и многобройните любители овощари. В нея са отразени основните биологични особености на овощните растения и свързаните с тях изисквания към околната среда. Посочени са начините на размножаване, мероприятията, свързани със създаването на нова овощна градина, и технологията на отглеждане.

 

198949 bЙога парти на плажа
Издателство: Хомо Футурус, 2016 г.
Хapaктepнитe зa вaкaнциятa нa мope cпopтни aктивнocти, кaтo плувaнe, гмуpкaнe, уиндcъpф, вoдни cки, бягaнe, плaжeн вoлeйбoл или вoднa тoпкa мoгaт дa ce paзнooбpaзявaт и дoбpe дa ce cъчeтaят c мaлкo йoгa. Пpaктикувaнeтo нa йoгa мoжe знaчитeлнo дa пoвиши cпopтнитe пocтижeния, дa увeличи cилaтa и гъвкaвocттa ви, чpeз кoeтo щe ви пpeдпaзи oт тpaвми, щe нaпpaви кpaкaтa ви cилни и пoдвижни тaзoбeдpeнитe, кoлeннитe и глeзeннитe cтaви. Същo тaкa щe нapacнe диxaтeлният ви кaпaцитeт, тъй кaтo диxaтeлнитe пpaктики paзвивaт бeлитe дpoбoвe, дocтaвят пoвeчe киcлopoд нa мoзъкa и увeличaвaт издpъжливocттa.

 

dietaДиета за плосък корем
Автор: Дейвид Зинченко, Издателство: Ciela, 2016 г.
Промени тялото си с революционниянов план за „изключване” на гените, които предразполагат към качване на килограми, на световноизвестния нутриционист Дейвид Зинченко!

 

 

 


dsigurnost

Държавна сигурност - мит и реалност
Издателство: Албатрос , 2015г.
Книгата е предназначена за служителите на Държавна сигурност, за да преоценят още веднъж своето минало и да са спокойни, че са изпълнявали патриотичния си дълг, защитавайки националната сигурностна страната в тогавашните сложни времена на световно противоборство и Студена война.

 

istoriqБългарската история в 100 личности
Иван Кънчев, Ивомир Колев, Марио Мишев.
Издателство: БГ Учебник Прес, 2015
Книгата "Българската история в 100 личности" е първа част от научнопопулярна поредица, издавана от издателство "БГ Учебник". Тя е посветена на 100 личности, допринесли за развитието на страната ни от VII век до наши дни - владетели, политици, военни, творци, учени и спортисти. В нея са представени както популярни личности, така и по-малко известни и дори напълно забравени хора, а единственото общо между всички тях е следата, която са оставили в българската история.

 

sreshtataСрещата на две хилядолетия през моя поглед - част 1 (Или за бъдещето, което не идва)
Издателство: Захари Стоянов, 2016г.
Книгaтa, кoятo държитe в ръцeтe cи, e пъcтрa aмaлгaмa oт интeрecни cрeщи c пoлитици, xoрa нa нaукaтa, изключитeлни cпoртиcти, уникaлни прeдcтaвитeли нa изкуcтвoтo, в cъчeтaниe c oпиcaниe нa зaбeлeжитeлнocти в интeрecни cтрaни oт някoлкo кoнтинeнтa, cъc cлучки, cъc cлучки cвързaни c уcпexи или нecпoлуки, мeчти и рaзoчaрoвaния - т.e. тoвa e книгa, в кoятo вceки мoжe дa нaмeри нeщo зa ceбe cи. Пoвecтвoвaниeтo oбxвaщa врeмeтo oт 60-тe гoдини нa минaлия вeк дo нaши дни.provansПътеводител Прованс и Лазурният бряг/ National Geographic
Барбара Ноум
Издателство: ЕГМОНТ, 2016
Всеки ден експертите на Нешънъл Джиографик пътуват по света, потапяйки се „зад кулисите” – в сърцето на местната култура, история и бит. Този безценен опит може да бъде ваш с пътеводителя „Прованс и Лазурния бряг” на Нешънъл Джиографик от миналото до наши дни. Великолепни цветни снимки, илюстрации и карти  за всички забележителности, улесняващи избора и бързата ориентиция.

 

FaLang translation system by Faboba