НЕМСКА ЧИТАЛНЯ

logo-goetheDeutscher Lesesaal- Partner des Goethe-Institut Bulgarien

 

 

 

Като резултат от специалната програма на правителството на Федерална република Германия за разпространение на немската култура в страните от Централна и Източна Европа,  в България бяха оборудвани три германски културно - информационни центъра: във Варна, Русе и от 1998 г.  в Пловдив.

Немската читалня разполага с над 6500 библиотечни единици от многобройни тематични области: речници, справочници, енциклопедии, класическа и съвременна литература, литературна критика, детски и младежки книги, учебници и учебни помагала, компактдискове, както вестници и специализирани списания. 


Благодарение на съвместната работа с Гьоте институт в България, потребителите могат да получат винаги актуална информация за езиковите курсове в Германия и България, както и за следването в немските висши училища.

Ресурсните центрове на Гьоте-институт в  България са създадени през 1999 г. в сътрудничество с Регионалните библиотеки в Бургас, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Варна, за да отговорят на потребностите от учебна и методическа литература,  както на учителите по немски език, така и на изучаващите езика в различни региони на страната. В центровете потребителите ще намерят богато разнообразие от съвременни учебници, учебни помагала, медии, справочна литература, специализирани списания и методико-дидактическа литература. Фондът ежегодно се обновява и разширява.

Всеки понеделник от 13.00 до 15.00 часа в Немска читалня се провеждат консултации за учители по немски език.
Консултант: Станислава Илиева

През годините Немската читалня  се утвърди като място за срещи и комуникационен център за почитателите на немската литература и култура в Пловдив. Читалнята организира и провежда различни културни събития като срещи с писатели и творци от Германия, изложби, киновечери, семинари. Достъпен е online каталог,  представящ колекциите на Немската читалня.


Вижте преглед на наличните в  момента в читалнята списания и вестници.

     DVD FILME IM DEUTSCHEN LESESAAL, PLOVDIV - Филми на DVD в Немска читалня

Работно време на НЕМСКА ЧИТАЛНЯ

Понеделник – вторник

13.00 – 18.30 часа

Сряда – четвъртък

09.30 – 12.00 часа
13.00 – 17.30 часа

Петък

09.30 – 12.00 часа
13.00 – 16.00 часа
Събота – неделя  Почивен ден

Завеждащ читалня - Даниела Такова

тел.: 032/654 926 ; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Събития през 2017 г.

От 8 до 26 февруари 2017 г. НБ „Иван Вазов“ – Немска читалня представи във фоайето изложбата „Германия – страна на изобретатели“. Тя беше организирана в сътрудничество с дружествата „Фраунхофер“,  „Макс-Планк“ и Гьоте институт. На шестнадесет пана бяха показани световнозначими германски изобретения.  Цитати на известни личности въвеждаха в седем теми – информатика, енергия, мобилност, комуникации, медицина, оптика и материали. Фокусът беше насочен както към исторически открития, така и към определящи бъдещето иновации.

DSCN4436DSCN4444DSCN4460DSCN4467


Немската читалня е място за срещи и комуникации. Уроци по немски език сред томовете на Гьоте и Шилер с ученици от „Националната гимназия за екранни и сценични изкуства“, Пловдив и студенти от ПУ „ П. Хилендарски“.

DSCN4474DSCN4479DSCN4485DSCN4491

FaLang translation system by Faboba