НЕМСКА ЧИТАЛНЯ

logo-goetheDeutscher Lesesaal- Partner des Goethe-Institut Bulgarien

 

 

 

Като резултат от специалната програма на правителството на Федерална република Германия за разпространение на немската култура в страните от Централна и Източна Европа,  в България бяха оборудвани три германски културно - информационни центъра: във Варна, Русе и от 1998 г.  в Пловдив.

Немската читалня разполага с над 6500 библиотечни единици от многобройни тематични области: речници, справочници, енциклопедии, класическа и съвременна литература, литературна критика, детски и младежки книги, учебници и учебни помагала, компактдискове, както вестници и специализирани списания. 


Благодарение на съвместната работа с Гьоте институт в България, потребителите могат да получат винаги актуална информация за езиковите курсове в Германия и България, както и за следването в немските висши училища.

Ресурсните центрове на Гьоте-институт в  България са създадени през 1999 г. в сътрудничество с Регионалните библиотеки в Бургас, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Варна, за да отговорят на потребностите от учебна и методическа литература,  както на учителите по немски език, така и на изучаващите езика в различни региони на страната. В центровете потребителите ще намерят богато разнообразие от съвременни учебници, учебни помагала, медии, справочна литература, специализирани списания и методико-дидактическа литература. Фондът ежегодно се обновява и разширява.

Всяка сряда от 13.00 до 15.00 часа в Немска читалня се провеждат консултации за учители по немски език.
Консултант: Станислава Илиева

През годините Немската читалня  се утвърди като място за срещи и комуникационен център за почитателите на немската литература и култура в Пловдив. Читалнята организира и провежда различни културни събития като срещи с писатели и творци от Германия, изложби, киновечери, семинари. Достъпен е online каталог,  представящ колекциите на Немската читалня.


Вижте преглед на наличните в  момента в читалнята списания и вестници.

     DVD FILME IM DEUTSCHEN LESESAAL, PLOVDIV - Филми на DVD в Немска читалня

НЕМСКА ЧИТАЛНЯ ВРЕМЕННО Е  С ПРОМЕНЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ -

понеделник - петък от 10.00 до 14.00 ч.

Работно време на НЕМСКА ЧИТАЛНЯ

Понеделник – вторник

13.00 – 18.30 часа

Сряда – четвъртък

09.30 – 12.00 часа
13.00 – 17.30 часа

Петък

09.30 – 12.00 часа
13.00 – 16.00 часа
Събота – неделя  Почивен ден

Завеждащ читалня - Даниела Такова

тел.: 032/654 926 ; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Събития през 2017 г.

От 8 до 26 февруари 2017 г. НБ „Иван Вазов“ – Немска читалня представи във фоайето изложбата „Германия – страна на изобретатели“. Тя беше организирана в сътрудничество с дружествата „Фраунхофер“,  „Макс-Планк“ и Гьоте институт. На шестнадесет пана бяха показани световнозначими германски изобретения.  Цитати на известни личности въвеждаха в седем теми – информатика, енергия, мобилност, комуникации, медицина, оптика и материали. Фокусът беше насочен както към исторически открития, така и към определящи бъдещето иновации.

DSCN4436DSCN4444DSCN4460DSCN4467


Немската читалня е място за срещи и комуникации. Уроци по немски език сред томовете на Гьоте и Шилер с ученици от „Националната гимназия за екранни и сценични изкуства“, Пловдив и студенти от ПУ „ П. Хилендарски“.

DSCN4474DSCN4479DSCN4485DSCN4491

 

По случай „Седмиците на немския език“ /30.05. - 15.06. 2017г./ на 01.06.2017г. от 17:30 часа Немска читалня заедно с Пловдивския университет „П. Хилендарски“ организира в лекционната зала на РНБ „Иван Вазов“, Пловдив „Вечер на немския език“. Програмата включваше доклад за българите в Австрия, скечове, музикални изпълнения, викторина, пиеси от ученици от Хуманитарната гимназия „ Св.св. Кирил и Методий“; Езикова гимназия- Пловдив; Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Арх. Камен Петков“, Училище за музикално и танцово изкуство „Д. Петков“, както и хип-хоп изпълнител от Германия.

Im Rahmen der „Wochen der deutschen Sprache“ wurde am 1. Juni 2017 ab 17:30 Uhr im Deutschen Lesesaal /Lektionsaal der Bibliothek „Ivan Vazov“, Plovdiv einen  "Abend der deutschen Sprache" organisiert. In diesem Jahr haben wir im Program einen Vortrag über Bulgaren in Österreich, mehrere Schüleraufführungen und einen Hip-Hopper aus Deutschland gehabt.

s1s2s3s4s5s6

 

В рамките на седмиците на немския език на 09.06.2017 г. в Немската читалня се проведе семинар на тема : „ Играейки да учим немски: Обществени игри в часовете по немски език“. В семинара, организиран от Гьоте институт се включиха учители от Пловдив и региона.

Am 09.06.2017 im Rahmen der Wochen der deutschen Sprache wurde vom Goethe Institut Bulgarien einen Workshop „Spielend Deutsch lernen: Gesellschaftsspiele im DaF-Unterricht“ für DaF- Lehrkräfte im Deutschen Lesesaal organisiert.

DSCN4629DSCN4633DSCN4634DSCN4642

FaLang translation system by Faboba