НОВИНИ


Хепънинг под надслов „Природата и книгите ни дават криле- всичко е в нашите ръце”

007 20170421 NBIV Ekohepaning DSC 1711Хепънингът „Природата и книгите ни дават криле“ се организира за трети път от Народна библиотека „Иван Вазов“ по повод Международния ден на Земята, отбелязван ежегодно в много държави по света и в чест на Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. Проектът се осъществява в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019.
В събитието участваха много ученици, младежи, доброволци от Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), Лайънс клуб-Филипополис, Сдружение „Писалка и перо“ - над 120 души. Партньори на събитието са още EVN, Българско дружество за защита на птиците, издателства „Жанет 45“, „Хермес“, „Захарий Стоянов“, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", фирма „Ден и Нощ“ ООД.
Хепънингът се проведе на 21 април (петък). За участие бяха поканени учители и ученици от  началните класове на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ с които имаме изградени добри контакти.
001 20170421 NBIV Ekohepaning DSC 1705Събитието стартира от 10.30 ч. в конферентната зала с викторина и награди за участниците.  Ваня Ризова от  EVN демонстрира пред децата пътя на тока и им даде съвети как може да се построи най-разумната къща на бъдещето, в която да ползваме енергийните източници най-ефективно.
От 13.00 ч. в конферентната зала на РНБ „Иван Вазов“ Пловдив се откриха творческите работилници с демонстрационни експерименти с участието на учениците на тема „Звук и светлина“ от доц. д-р Тодорка Димитрова и Георги Иванов, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", катедра "Експериментална физика" и с  изложба на книги на екотематика.

003 20170421 NBIV Ekohepaning DSC 1725 На всяко дете Васка Тонова, завеждащ Детския отдел на Библиотеката, раздаде „Екопаспорт” (изработен от издателство „Жанет 45“), за да минава през всички работилници и да получи печат за следните творчески дейности:
1.    „ Цветни парцалени кукли“ ;
2.    „Птици и къщички за птици“- на Българското дружество за защита на птиците;
3.    „ Разумна къща“ на EVN с игра „Въпросите на Иви и Енчо“ и “Пътят на тока“ ;

След участие на всеки пункт, последната спирка е „Митницата” на която най-активните участници, преминали през всички творчески работилници бяха наградени с книги и лакомства.

 

Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия

IMG 2547ББИА и Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив организираха „Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия”, което се проведе от 27 до 30 март 2017 г. в регионалната библиотека с лектори Дончо Донев и Минчо Николов. В него се включиха 15 библиотекари от различни видове библиотеки от Пловдивска област. IMG 2550В рамките на обучението консултантите по библиотерапия формираха и развиха конкретни умения: извършване на личностна диагностика, провеждане на диагностично интервю, проявяване на емпатия, прилагане на конкретни библиотерапевтични техники. Възможността, чрез техниките на библиотерапията да се въздейства върху читателската култура и определени елементи от личността на читателя, както и да се оказва емоционална подкрепа на хора в криза. В приятна работна среда библиотекари и психолози работиха съвместно, за създаването на няколко библиорецептурника – списъци от произведения. Всеки участник получи по един екземпляр от Наръчник за консултанти по библиотерапия (библиотекари), който е издание на Фондация "Глобални библиотеки - България".

 

НОВО в Библиотеката

pulvisinaОт началото на м. март в Хранилището на НБИВ работи нова компактна машина за почистване на книги PULVISINA, която:
• отстранява прах и микроорганизми от книги и документи с помощта на специални антистатични естествени четки и чрез стъкловиден екологичен филтър;
• разполага с отделен изнасящ се вакуумен механизъм с прахоулавящ микро филтър и поглъщаща шума система;
• е съгласувана с европейските стандарти и директиви за опазване на културни ценности.

  

Работна среща с библиотекарите от читалищни библиотеки град Пловдив

IMG 2527Акцент на работната среща с библиотекарите от читалищни библиотеки град Пловдив  беше обсъждане на Наредба №3 за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд от 2014 г.. Наредбата регламентира редица основни библиотечни дейности, сред които придобиване, прочистване и отчисляване на библиотечните документи и инвентаризация на библиотечния фонд. На срещата бяха дискутирани проблеми около сроковете и начините за извършване на инвентаризация, както и проблеми около вторичния подбор на библиотечните документи. Присъстваха 15 библиотекари, сред които методистът на РБ „Никола Фурнаджиев“ гр. Пазарджик.

 

Среща с Нидал Алгафари


IMG 2437На 20 февруари 2017 г. /понеделник/ от 17.30 ч. в Конферентната зала, съвместно със Сдружение “Писалка и перо“, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив представи книгите на НидалАлгафари „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“. Това са романи, в които авторът си поставя нелеката задача да ни напомни за места и личности, които разказват за силата на българския дух. Авторът е убеден, че имената и събитията от българската история, обичаите на българите заслужават много повече от няколко реда в учебниците.

IMG 2439Деликатната тема за религиите присъства не с идеята за утвърждаване на една или друга религия, а по-скоро да подбужда размисъл за налагането на догмите. „Боже, защо Господ лъже?“, е първият роман на НидалАлгафари, който той дефинира като „любовен“. Вторият роман се нарича "Аллах,милост нямаш ли".Присъстващите на срещата подеха дискусия с автора катотой отговори на всички въпроси, свързани с теологични разминавания.

 

 

Форум за социална промяна

forum1Народна библиотека "Иван Вазов" Пловдив организира на 8 февруари (сряда) 2017 година Форум за социална промяна на тема: „В обувките на другия. Толерантност и предразсъдъци” с водещи: психолога Милена Рангелова и координатор на проекта Екатерина Полякова, главен библиотекар. Форумът, част от обединен проект „В обувките на другия“, финансиран от Програма „Глобални библиотеки-България“в рамките на конкурс „Библиотеката-активен участник в обществения живот“, сесия 2, се проведе в две части: интерактивна и дискусионна част с представители от различни организации, Общинска администрация Пловдив, Клуб за пълноценен живот, Съюз на инвалидите, хора в неравностойно положение.

forum2Целта на Форума:  засилване  на чувствителността на участниците по отношение на приемане, толерантност и намаляване на предразсъдъците към хората в неравностойно положение беше изпълнена, споделиха се много идеи за бъдещи инициативи на Библиотеката, с които работата по проекта да продължи.

 

Читател на годината за 2016 г.


chitatel2016На 21 януари 2017 г., на  тържествена церемония в Столична библиотека бяха връчени отличията на победителите в националната кампания „Читател на годината 2016“, която организираха за втора поредна година зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация . Основният стремеж на кампанията бе,  да насърчи четенето сред всички възрасти, което допринася за трупането на знания и умения и споделянето на ценности. В инициативата се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател, заел най-голям брой книги през 2016 г. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.  
Преди връчването на отличията, евродепутатът Мария Габриел благодари специално на директорите и читателите на регионалните библиотеки за приноса им към разпространението на знания, подпомагането на културното разнообразие и развиването на съзнание за идентичност.
Присъстваха множество официални гости, писатели, библиотекари и читатели.
Носители на приза „Читател на годината 2016”г., станаха читатели от различни професии, учащи, артисти, музиканти, обикновени четящи хора. Представител на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив е Станка Дичева, дългогодишен активен читател, умело съчетаващ свиренето на цигулка с четенето на книги.

 

abonament2017
 
Абонамент за 2017 година в Народната библиотека
 
През настоящата година Народната библиотека ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.

 

80 години от смъртта на Борис Дякович (1868–1937)

BDiakovichНавършват се 80 години от смъртта на Борис Дякович (1868–1937), историк, археолог, библиотечен и музеен специалист, библиотековед, един от най-заслужилите директори на Пловдивската народна библиотека, ръководил дейността й повече от 30 години (1901–1932).
Дякович произхожда от семейство на бесарабски българи. Завършва румъно-българско трикласно училище в родния си Болград и класическа гимназия в Пловдив (1890). Следва право в Одеса (1891–1893) и Прага (1894), история и археология в Париж (1895–1898). В София е назначен за уредник в етнографския отдел на Народния музей (1898) и заместник-директор на Народната библиотека (1899). От 1 април 1901 до февруари 1932 година е директор на Пловдивската Народна библиотека, към която създава и Археологически музей (1910). Основател (1923) и първи почетен член (1937) е на археологическото дружество в Пловдив, действителен член на Българския Археологически институт от основаването му (1920) до смъртта си.
Дякович е автор на раздела за библиотеки и музеи в Закона за народното просвещение (1909). Изработва нов, модерен Правилник на Народната библиотека в Пловдив (1920) и започва издаването на нейния Годишник (1904), първо по рода си научно издание в България. Като археолог работи в областта на тракийската и гръко-римската древност.
Под ръководството на Борис Дякович Пловдивската народна библиотека се утвърждава като първостепенен културен институт. Приел Библиотеката през 1901 г. с фонд от 24,333 тома, той я оставя през 1932 г. с над 90,000 тома.


Безплатен достъп до електронни бази данни на EBSCO Publishing

AcademicSearchCompleteИ през цялата 2017-та година Ви предлагаме безплатен достъп до базата данни "Academic Search Complete" на EBSCO Publishing - мултидисциплинарна база, съдържаща повече от 8 500 пълнотекстови списания с висока научна стойност от почти всяка област на академичното знание. Очакваме Ви!

 

logo globalni

Пловдивската библиотека с нов проект

През м. декември на 2016 г. Пловдивската народна библиотека стартира проект „В обувките на другия” по Програма „Библиотеката активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки” за 2016 г.
Основната цел на проекта е хората в неравностойно положение да почувстват библиотеките като свои приятели, да бъдат посрещани с разбиране към техните потребности и да се засили доверието им към библиотеките като място за активен обществен живот. Да се постигне по-голям ефект в социалните дейности на библиотеките сред хората с различни потребности, да се развият местните общности по посока на толерантност към различните, хората в неравностойно положение да развиват потенциала си и да демонстрират творческите си заложби чрез библиотеките.
Първата реализирана дейност по проекта беше обучение на 13 и 14 декември 2016 за библиотекари от психолога Иван Ралев на тема „Умения за работа с различните”. Като резултат на обучението бяха изградени умения у библиотекарите за комуникация и разрешаване на трудни ситуации в общуването с потребителите. Библиографското изследване по темата за толерантността и предразсъдъците предшества организирането на три изложби с литература по темата за толерантността в Народната библиотека „Иван Вазов“ и партньорските библиотеки.
През месец февруари (8.02 – в Народна библиотека „Иван Вазов“, 15.02. в НЧ „Алеко Константинов –1954 г.“ и 22.02. в НЧ „Светлина – 1929 г.“ с. Труд) предстои провеждането на три Форума за социална промяна и провеждане на три арт работилници, в които хората в неравностойно положение ще рисуват, бродират или изработват красиви предмети заедно с библиотекарите и другите потребители: ученици, студенти, възрастни, представители на НПО от трите библиотеки.
Форумите за социална промяна ще включват провеждане на ролеви игри и дебати в дискусионна и интерактивна част с представители от целевите групи, неправителствени организации, публични и държавни институции. Като резултат от тези форуми очакваме развиване на местните общности по посока на засилване на толерантността и укрепване на партньорствата.
Проектът ще продължи с организиране на две безплатни обучения за компютърна грамотност в Обучителния център на НБИВ за хора с увреждания. Те ще бъдат обучени как да ползват безплатен достъп до информация и до електронни ресурси в интернет среда. Това ще направи комуникацията им по-пълноценна, а Библиотеката ще намери в тяхно лице нови приятели.

 

ТОП 20 за 2016-та година

top 20Класация ТОП 20 на заглавия от български автори, заемани за периода януари - декември 2016 година.
Класикът на българската литература Иван Вазов e заеман 414 пъти през годината.
Следван от :
2. Георги Господинов     
3. Людмила Филипова
4. Стефан Цанев
5. Йордан Йовков
6. Елин Пелин
7. Димитър Димов
8. Иво Сиромахов
9. Алеко Константинов
10. Емилиян Станев
11. Калин Терзийски
12. Алек Попов
13. Димитър Талев
14. Токораз Исто
15. Деян Енев
16. Блага Димитрова
17. Георги Данаилов
18. Теодора Димова
19. Донка Петрунова
20. Евгени Тодоров

FaLang translation system by Faboba