НОВИНИ


Екохепънинг в библиотеката

 U0A9500За четвърта поредна година в дните на отбелязване на празниците на книгите и Земята, Народната библиотека „Иван Вазов“ Пловдив беше огласена от детски смях и жизнерадостен глъч. Главният библиотекар и завеждащ на Детския отдел Васка Тонова откри празника с работилници за колажи на тема „Природа“ с деца от Монтесори център „Вълшебство“. В 11 ч. първата група третокласници от СУ „Патриарх Евтимий“ се включиха в работилниците : „Дървото на проблема“ с водещи Анета Портева и Тони Петкова, „Направи си книгоразделител“ с организатори Лила Власакова и Стефка Илиева; „Облечи си книга“ с книговезките Мария Юрукова и Славка Пенева.
 U0A9588От 13.30 ч. ученици от СУ „Патриарх Евтимий“, Социален дом „Мария Луиза“ гр. Пловдив и доброволци от НАРД и Лайънс клуб развиваха въображението си за направата на красиви книгоразделители и участваха в работа по групи, за да изведат решенията на проблема „Как да опазим околната среда“ с подтеми „замърсяване на въздуха“, „замърсяване на водата“, „замърсяване на почвата“.

 

Пролетна среща „Нова детска литература и иновативни подходи за насърчаване четенето на децата и юношите“

IMG 4566Насърчаването на четенето на децата започва от добре написаните книги за деца и зависи в голяма степен от активността на библиотеките. На тази тема беше посветена пролетната работна среща на библиотекарите от Пловдивска област, която се проведе на 20 март 2018 г. Присъстваха около сто души от Пловдивски регион, представители на обществени и училищни библиотеки. Гости - лектори на работната среща бяха: Вал Стоева, главен редактор на сайта Detskiknigi.com и председател на фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“, Гергана Георгиева, експерт „Реклама“, издателска къща „Жанет 45“, Румяна Койчева, консултант към Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ), Мариана Николова - обучител по проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“, изпълняван от Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ) и разказвачът на детски приказки Павлина Николова.
Вал Стоева вдъхновено разказа за инициативите „Читателска щафета“ и Наградата „Бисерче вълшебно“. Нейната презентация беше подкрепена от добрите библиотечни практики в тази посока на Светла Божилова, библиотекар от читалищната библиотека -с. Труд.
IMG 4574Гергана Георгиева, експерт от издателска къща „Жанет 45“ сподели впечатления от срещите на учениците и децата с автори на детски книги, организирани в рамките на фестивала „Младият Пловдив чете“.
Нови идеи за библиотечни проекти и инициативи в полза на детското четене на скандинавските страни бяха поднесени от Румяна Койчева, а Таня Пилева, методист засегна в презентацията си моделите на поведение на децата и учениците, продиктувани от  възрастовите им особености и характеристиките на поколения като X,  Y,  Z   и алфа.
За статистика на четенето  на нова детска литература в Народна библиотека „Иван Вазов“ и в читалищните библиотека на град Пловдив говориха пред аудиторията Васка Тонова и Стефка Илиева, главни библиотекари.

 

Достъп до бази данни

proquestДо 11 април Ви предлагаме достъп до три колекции на ProQuest:
*ABI/INFORM Collection – съдържа около 8 хиляди пълнотекстови списания, дисертации, доклади и данни в областта на икономиката и бизнеса, разпределени в:
**ABI/INFORM Dateline – трудно достъпни регионални пълнотекстови бизнес издания с информация и анализи за местни компании и пазари.
**ABI/INFORM Global – пълнотекстови и анотирани документи с бизнес и финансови данни, тенденции, мениджърски техники, практики и теория, корпоративни стратегии и други.
**ABI/INFORM Trade and Industry – информация за компании, продукти, водещи фигури в бизнеса и тенденции.
*Arts & Humanities Database – осигурява достъп до 570 списания по антропология, архитектура, изкуство, етнически изследвания, история, културология, лингвистика, литературознание, музика, социология, театър, фотография, философия и други, 510 от тях са с пълен текст.
*Social Science Premium Collection – предлага достъп до пълнотекстови и анотирани списания, вестници, дисертации, издания от конференции и доклади в областта на антропологията, библиотечно-информационните науки, криминологията, образованието, лингвистиката, политическите и социални науки, психология, международни отношения и други.
Документите са на различни езици – английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, руски и други.
Не пропускайте!

 

 ИЗЛОЖБА 20 години Немска читалня

      nemska20Вече цели 20 години Немската читалня в Пловдив е любимо място за почитателите на немската литература и култура. През всичките тези години партньорството на РНБ „Иван Вазов”, Пловдив с Гьоте институт България допринесе изключително много за обогатяване и утвърждаване на немската култура в град Пловдив.

КОГА: 15.03. - 30.03.2018 г.
КЪДЕ: Централно фоайе на РНБ „Иван Вазов“
Заповядайте!
На голямото пано от 100 снимки може да откриете себе си!


 

ИЗЛОЖБА 8- МИ МАРТ

Образът на жената в изкуството, през погледа на художниците от древността до днес.
Жената видяна като майка, любима, модел или муза.
В изложбата са включени репродукции, албуми от Матис, Дали, Пикасо, Климт, Гоген, Рубенс и др. както и книги предоставени от фонда на Изкуствотека.

  28721815 2125133407513104 2065783446 n  28722094 2125133117513133 1908494296 n  28832652 2125135574179554 1719042936 n  

НБИВ чества Борис Дякович

Boris DiakovichНа 28 февруари 2018 г. се навършиха 150 години от рождението на Борис Дякович (1868–1937), историк, археолог, библиотечен и музеен специалист, библиотековед, един от най-заслужилите директори на Пловдивската народна библиотека, ръководил дейността й повече от 30 години (1901–1932). Юбилейната годишнина беше отбелязана в празничния ден във фоайе Изкуствотека с музикално антре в изпълнение на Ирен Капеловска, пиано и Гергана Петрова, флейта. Беше представено подготвеното фототипно издание „Исторически прегледъ на Народната библиотека и на Музея въ Пловдивъ до Съединението“, 1906 г. от Борис Дякович и открита документална изложба с материали и документи от фондовете на Пловдивската народна библиотека и Регионален държавен архив - Пловдив. Тя разкрива житейския и професионален път на Борис Дякович като изтъкнат библиотековед, археолог и общественик.
В чест на юбилейната годишнина читалната зала на отдел „Специални сбирки“ прие името на своя създател. Директорът на библиотеката, Димитър Минев, поднесе цветя пред балелефа на Борис Дякович.

 

IN MEMORIAM

Почина
ПРОФ. Д-Р РАДКА КОЛЕВА (1943–2018), директор на Пловдивската народна библиотека (1988–2012)

NBIV Radka Koleva

Радка Колева свързва целия си професионален и творчески път с дейността на Народната библиотека в Пловдив. Родена е на 26 септември 1943 г. в с. Чехларе, Пловдивска област. Завършва висшето си образование в Институт по културата в Ленинград, Русия (днес Санкт-Петербургски държавен университет по култура и изкуство).
Професионалният й път започва в отдел „Обслужване“ (1967–1970), по-късно работи в Справочно-библиографски и информационен отдел. От 1972 г. го оглавява и така започва дългогодишната й управленска дейност. Защитава докторска дисертация през 1985 г., пише голям брой научни публикации, свързани с различните форми на библиографското и информационно обслужване и обобщава опита на Народната библиотека в Пловдив като новатор в тази сфера. През 1976 г. е изпратена на тримесечна специализация в Националната библиотека на Франция. По-късно изучава опита на водещи библиотеки в Чехия и Германия, Полша и Унгария, Великобритания и Италия и след завръщането си прилага най-доброто в практиката на Народна библиотека „Иван Вазов“.
От 1978 г. е заместник-директор, а от 1988 г. е директор на библиотеката. На тази позиция е не само добър управленец, но и изследовател на историята на културната институция, като нейните научни търсения са в посока на библиотекознанието и разкриването на непубликуваното й книжовно-документално наследство. Радка Колева утвърждава Народната библиотека „Иван Вазов“ като водеща културна институция, отворена за всички граждани. През 1989 г. получава научното звание „старши научен сътрудник“ II степен. Като преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии тя подпомага израстването на много библиотечни специалисти и бъдещи преподаватели. През 2008 г. е удостоена със званието „почетен професор“ на УниБИТ.
Повече от 30 години тя е активен участник в работата на Научната секция по библиографознание при Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“, член е на нейния Научен съвет и на Съвета на директорите на големите научни библиотеки. Неизменно утвърждава важността и близостта на двата културни института в исторически план и в съвременността. Радка Колева е носител на много престижни награди и отличия – орден „Св.св. Кирил и Методий“ I степен (1985), Юбилеен възпоминателен знак „110 години от Съединението на България (1995) – отличие на община Пловдив, почетното звание „Следовник на народните будители“ (2002). През 2003 г. получава Почетния знак на град Пловдив, а през 2009 г. е удостоена със званието Почетен гражданин на град Пловдив.

Проф. Радка Колева ще бъде помнена като уважаван специалист, активен общественик и обичан колега.
Поклон пред светлата ú памет!
Поклонението пред тленните останки ще се състои на 25 февруари, неделя, от 11:00 до 13:00 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

 
Пътуващите изложби на НБ "Иван Вазов"
 
"Пътуващите изложби на НБ "Иван Вазов" - Пловдив и тази година потеглиха из страната.
Изложбата "Лъвът - българският национален символ през епохата на Възраждането" в РБ "Проф. Беню Цонев" - Ловеч.
IMG 0205 IMG 0213 1
 

                

 Проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“
 
Logo Digital Skills for Bulgarian SMEs bgПрез месец ноември 2017 г. стартира Проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“, изпълняван от Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ), в партньорство със Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии. Проектът се изпълнява в тясно сътрудничество с Народна библиотека "Иван Вазов"  Пловдив и регионалните библиотеки в областите Смолян и Стара Загора и представлява една нова за България концепция, с потенциал да се превърне в изключително важна социална иновация.
 
7А именно, как обществените библиотеки могат да се превърнат в достъпен център за придобиване на съвременни цифрови знания и умения от собствениците и заетите в малките и средни предприятия в България. Той е финансиран по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Периодът на неговото изпълнение е една година, като се очаква да приключи в края на октомври 2018 г.
Проектът се основава на идеята за реализиране на междусекторно партньорство между библиотеките, бизнеса, неправителствени и други заинтересовани организации в страната. Ще се разработят учебни модули за придобиване на най-съвременни цифрови умения, съобразени с нуждите на МСП: дигитален (цифров) маркетинг; услуги в облак за МСП; защита и поверителност на данните и безопасни онлайн транзакции и сътрудничество.
 
Visit Latvia Snimki 4Иновативната образователна програма ще се основава на равен достъп и гъвкави процеси за неформално учене:
• смесен подход на обучение: лице в лице, онлайн обучение и практическо приложение на усвоените знания,
• съвременна онлайн обучителна платформа с автоматизирани процеси,
• свободен достъп до подходящи пространства, ресурси, обучители, ментори и парнтьори в обществените бибилотеки.
Постигнатите резултати ще бъдат разпространени в мрежата на ФГББ, обхващаща над 980 обществени библиотеки в цялата страна и сред членовете на Съюз Произведено в България, който обединява над 492 индивидуални членове (МСП) и 14 колективни членове – браншови организации, които отделно имат още 1000  членове.
 
 
 
abonament2018Абонамент за 2018 година в Народната библиотека
 
През настоящата година Народната библиотека Ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.
 
 

Бележити дати през 2018 г. 

PKaravelovПрез настоящата година Пловдивската народна библиотека отбелязва бележити дати от рождението на личности, неразривно свързани с историята на културната институция:
*23 февруари 195 г. от рождението на Найден Геров Хаджиберович (1823–1900), писател, езиковед, фолклорист, общественик, организирал първоначалното фондонабиране на книжовните колекции на Библиотеката.
*28 февруари 150 г. от рождението на Борис Иванов Дякович (1868–1937), историк, археолог, библиотечен и музеен специалист, библиотековед, един от най-заслужилите директори на Пловдивската народна библиотека, ръководил дейността ѝ повече от 30 години (1901–1932).
*24 март 175 г. от рождението на Петко Каравелов (1843–1903), български политик, кмет на Пловдив (1883–1884), три пъти министър-председател на България, първостроител на Пловдивската народна библиотека.
*10 април 120 г. от рождението на Димитър Цончев Минчев (1898–1962). Действителен член на Българския археологически институт. През 1934 г. е назначен за директор на Народната библиотека и музей в Пловдив, които управлява до 1944 г. Поставя началото на археологическата карта за Пловдивска област като ръководи разкопките на всички антични обекти в града.
*27 август 190 г. от рождението на Христо Груев Данов (1828–1911), възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България, щедър дарител на Библиотеката.
*09 септември 190 г. от рождението на Йоаким Груев Пройчев (1828–1912), просветител, педагог, преводач, книгоиздател и общественик, директор на Народното просвещение в Източна Румелия, първоосновател на Пловдивската народна библиотека.

FaLang translation system by Faboba