Нови книги през 2016 г.

 За вашето свободно време

Ливиу Ребряну
Адам и Ева, 2015
„Адам и Ева” излиза за първи път на български език през 2015 г. Това е философски роман, който изгражда тезата, че човешките души търсят своята половинка, която може да е само една-единствена. В него авторът внушава, че един живот може да не е достатъчен тези две половинки да се съберат и ни предлага идеята за тяхното прераждане, и по този начин, пътуване на душите през времето и пространството, споделя преводачът. На българския читател Ливиу Ребяну е познат с романите „Йон“, „Чуляндра“ и „Гората на обесените“.

 

Джули Джеймс
Неочаквано едно лято..., 2015
„Неочаквано едно лято...” е една свежа, забавна и романтична книга, която е еднакво подходяща както за студените дни у дома, на топло, така и за горещите такива на плажа. Препоръчваме я на почитателите на романтиката, поднесена с щипка чувство за хумор!Мамен Санчес
Щастието е чаша чай с теб
Този роман може да увреди сериозно песимистичното възприемане на реалността. Предизвиква пристъпи на смях и желание за още. Героите му са като децата: колкото повече грешат, толкова повече ги обичаме. Внимавайте за сърцата си: може да се изпълнят с неконтролируеми желания.

 

 

 

Пиер Дако
Тълкуване на сънищата, 2015
Сънят е мостът, прехвърлен над пропастта, която разделя несъзнаваното от съзнанието. Той изразява дълбоката ни личност, истинската ни същност. Той ни среща със самите нас. Но сънят ни предава своето послание чрез образи, които никога не бива да се приемат буквално. Как да ги разтълкуваме? И можем ли да сторим това сами?

 

Пиер Дако
Триумфът на психоанализата, 2015
В настоящата книга ще видим човека, тръгнал да открива сам себе си. Ще се опитаме да го следваме в мъчителното търсене на неговата цялост. Ще видим как протича един сеанс на дълбинен анализ. Ще видим как човек се саморазрушава и как се преоткрива повторно; а също и как за пръв път в живота си открива себе си.

 

 

Джордж Фридман
Взривоопасните точки на Европа: Евросъюзът - фалит или възход, 2015
В книгата ще откриете:
Защо Германия се страхува от Германия?
100 000 000 европейци са убити през XX век.
ЕС - глобален лидер с глинени крака.
Кой извади руската мечка от бърлогата ѝ?

 

Ангел Димов
Българската геополитика, 2015
В настоящия труд се изследва главно българската политика към евроатлантическия междудържавен блок, ЕС и Русия. Почти не се разглежда политиката на българската държава към балканските и други страни. Съвременната сложна обстановка на Балканския полуостров налага да се направи специално изследване на нашата балканска политика, като се разкриват проблемите и перспективите на общественото развитие в глобализиращия се свят.

 

Иван Неумивакин
Водата живот и здраве, 2015
Тази книга е за още едно чудо на природата - водата, без която животът на Земята не би бил възможен. Проф. Неумивакин е разработил и прилага на практика своя система за оздравяване на организма и е автор на много популярни книги, в това число „Кислородната вода“, разказва за значението и ползата от водата от гледна точка на биохимичните и енергийните процеси, протичащи в човешкия организъм.

 

Диян Никифоров
17 крачки към безсмъртието, 2015
Тази книга е за грандиозния и исторически успех на българския национален отбор на световното първенство в САЩ. Действието се развива и върви по пътя на тима от квалификациите, стартирали на 14 май 1992 срещу Финландия в Хелзинки, завършили на 17 ноември 1993 с чудото на "Парк де Пренс" в Париж, до мача за третото място на 16 юли 1994 година с Швеция в Лос Анджелис.


 

Владимир Бостанджиев
Живият ум. Фокусиран към решения шахмат, 2015
Книгата „Живият ум. Фокусиран към решения шахмат“ описва психологичен метод за усилване на игровите решения с помощта на вътрешната реч, наред с таланта за визуализация. Авторът, психиатър-психотерапевт, прилага метода при консултирането на Веселин Топалов за претендентския мач с Гата Камски (София, 2009) и за Световната титла с Вишванатан Ананд (София, 2010) и анализира психологията на шахматната борба.

 

  К.С.Станиславски  Работата на актьора , Издателство „Изток – Запад” ,2015 г.
  В книгата е изложена първата част от системата на Станиславски, задължителна за всеки творец    в театъра, бил той педагог , режисьор или актьор.
 

 


 

  Александър Грозев
  Киното в България , Издателство – „Фабер”, 2015 г.
  В края на 50-те и началото на 60-те години българското кино се разделя с        полуаматьорското си съществуване, за да се утвърди като специфичен вид     стопанска дейност в сферата на културата.
  В настоящия том са анализирани някои от най-интересните моменти в историята     на нашето кино.

 


 

Разнообразни теми за всеки читателски интерес

tihoplavВ. Тихоплав; Т. Тихоплав
Научно-езотеричните основи на мирозданието
2015
Мащабно енциклопедично изследване за спиралата на познанието от дълбоката древност до наши дни. Античността и Средновековието са доминирани от религиозната мистика и езотеричните прозрения. През ХVII век Франсис Бейкън провъзгласява – теориите, които не са проверени експериментално, за ненаучни.

selataГавраил Гавраилов; Анна Пелова; Михаил Михов
Селата в България. Посоки за туризъм и култура
2015
„Селата в България – посоки за туризъм и култура“ е книга за пътешествия. Всеки от нас е живял поне малко на село. Припомнете си миризмата на печени чушки, примесена с магарешки рев и тихото бъбрене на бабите пред читалището. А какво ще кажете за селския казан за ракия? Някои неща остават класика за нас българите. Авторите ни ги разкриват с чудесен ритъм и финес.

velevaВалерия Велева
Рани от власт
2015
„Валерия Велева е между малкото жени, чийто образ човек вика и когато е зле, и когато е добре. Когато е зле - да му светят, когато е добре - да им се радва. Една странна жена, която е можела да построи живота си върху красотата и очарованието си, а го е построила върху труда и вдъхновението си…” /Акад. Антон Дончев/

platiniМишел Платини
Говорим за Футбол. Интервюта с Жерар Ерно.
2015
„Една сила ме тласна към футбола, където щях да прекарам целия си живот. Нека уточня: всички мои животи. Бил съм футболист, „кръчмарски син”, медийна личност, селекционер, президент на организационния комитет на Световното първенство по футбол, президент на УЕФА. Тази сила е голът. Да вкараш гол. Да вкараш гол на футболното поле, а след това и на полето на живота."

momchetata hrm 1Труде Аусфелдер
Всичко, което момчетата искат да знаят
2015
Тялото ти се променя, за пръв път си влюбен, мислиш, че родителите ти се правят на луди, наболи са първите косъмчета от брадата ти. Момичета, първа целувка, любов и предпазване - това са вече важните теми за теб.

momicheta hrmТруде Аусфелдер
Всичко, което момичетата искат да знаят
2015
Тялото ти се променя, за пръв път си влюбена, мислиш, че родителите ти се правят на луди. Дошла е първата ти менструация. Момчета, първа целувка, любов и предпазване - това са вече важните теми за теб.

lopatinИгор Лопатин
Как да се избавим от тригерните точки: отпускаме мускулите, спасяваме се от болката
2015
От тази книга ще научите най-важното за тригерните зони. Тя е и ръководство, и справочник – ще ви даде минимален багаж от знания по анатомия, за да можете грамотно да си направите самодиагностика. Практическата част ще ви помогне да откриете дори "скритите" тригерни точки, да ги установите според болковите симптоми.

Гилермо Кабрера Инфанте
infanteТри тъжни тигъра, 2015
В „Три тъжни тигъра“, изхождайки от неговия език, бих оприличил Кабрера Инфанте на десетобоец. Както въпросният състезател трябва да е подготвен в десет различни спорта, по същия начин кубинецът владее различни стилове. Румен Стоянов, в предговора към книгата. „Три тъжни тигъра“ е забележителна книга. Вероятно по-забавна книга не е писана на испански от „Дон Кихот“ насам… Също така това е една от най- находчивите книги, идващи от Латинска Америка, а това никак не е лесно“.

ekoУмберто Еко
Нулев брой , 2015
Сложен, опасен и странен свят. Високоскоростна книга, заредена с вълшебство и стремеж към доброто! Събрана от кол и въже редакция подготвя ежедневник, който е предназначен не толкова да информира, колкото да изнудва и да хвърля кал, да прави долни услуги на своя издател. Съвършен наръчник по лоша журналистика, за който читателят постепенно се обърква дали е измислен, или е взет направо от живота. История, която се развива през 1992 г. и в която се загатват много от мистериите и лудостите на следващите двайсет години точно когато двамата главни герои си мислят, че кошмарът е свършил. Горчива и гротескна история, която се развива в Европа от края на Втората световна война до края на XX век.

tangoАртуро Перес-Реверте
Тангото на старата гвардия, 2015
Трескавият, пламенен и кървав разказ за любов и измяна, страст и смърт се преплита с бурната и мъчителна драма на XX век и със страстния ритъм на аржентинското танго. Скъпоценна огърлица, компрометиращи писма на виден политик, задкулисни конфликти между испанските и италиански тайни служби се изпречват на пътя на Макс Коста, танцьор на танго, очарователен измамник, обичан от много жени, за когото на този свят съществува само една...


Нови книги в областта на обществените науки

shmitСузане Шмит
Пазар без морал
Издателство "Труд", 2015 Г.
Вече почти шест години сме здраво впримчени от дълбоката финансова криза и от последвалата я глобална рецесия. Отсам и отвъд Атлантическия океан безработицата главоломно се повиши. Общият икономически прираст намаля. Бюджетният дефицит нарасна. Какво ще се случи с нас в близко или по-далечно бъдеще? Не знаем. Как се стигна дотук, какви грешки допуснаха хората и системата, какво трябва да се направи, за да се избегнат подобни катастрофи занапред? Това са основните въпроси, които разглежда тази книга.

 

balkaniteЛев Троцки
Балканите и Балканската война
Издателство "Изток – Запад", 2015 г.
Балканския въпрос са отношенията между балканските държави. Именно тези отношения и тяхното развитие в значителна степен се определят от европейските държави, за да постигнат своите цели на Балканския полуостров; с други думи, те използват балканските държави като оръдие за налагането на своите интереси. Преплитането на тези три линии образува изключително сложното кълбо от противоречия, които изглеждат съвършено неразрешими. Един от опитите за тяхното разрешаване са Балканските войни през 1912 и 1913 г.

 kopnejatЕлън Уайт
Копнежът на вековете.Животът на Исус Христос
Издателство "Нов живот", 2015 г.
„Копнежът на вековете“е най-задълбоченият, най-мащабният и същевременно най-увлекателният коментар на четирите евангелия. Той е поглед „отвътре“ в непосредствените исторически събития, в психологическия контекст на обстановката и в мисленето на библейските персонажи. Представя оригиналната теология на Исус Христос в лоното на реалния живот.

 

 

filosofiqМирзакарим Норбеков
Философия на „Черната дупка“
Издателство "Паритет", 2015 г.
Ще се намери ли човек, който поне веднъж в живота си не е изпитал усещането, че всичко му върви на зле, че е попаднал в прословутата черна дупка. Може би бедите ни са предупреждение на съдбата или възмездие за нашите грехове? Ако смятаме така, ние сме обречени на постоянно безпокойство и страх да не сгрешим и да си навлечем нови неприятности. Вторият начин за приемане на действителността е основан на философията „дзен“ – живот без страхове и безпокойства, без отговорност за това, към което нямаме никакво отношение. Да живеем своя живот, без да се оглеждаме как живеят другите, без да се сравняваме с тях.


Нови книги от българската художествена литература

bojinovГеорги Божинов
Калуня-каля
Издателство ”Хермес", 2014 г.
Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г.Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски” с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен отвсякъде и до края на живота си остава без работа. Автор е на книгите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, „Караджата“, „Кукувица кука“, „Черешови води“, „Сивият скиталец“ и „Калуня-каля“. Умира на 25 май 2004 г.

karastoqnovХристо Карастоянов
Една и съща нощ
Издателство "Жанет 45", 2014 г.
„Христо Карастоянов разказва пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история. Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието.”

bukovskiТео Буковски
Часът на кошмара
Издателство „Весела Люцканова”, 2014 г.
Лора е известен психотерапевт, специалист в лечението на фобии и тревожно-депресивни разстройства. Често в своите терапии тя прибягва до хипноза, целта й - да се сблъска с най-големите кошмари на пациентите си. И когато през една слънчева пролетна седмица част от усетените кошмарни видения започват да се сбъдват в реалносттта и пациентите й един след друг умират при странни обстоятелства, репутацията на психиатърката е поставена на карта. Лора все още не иска да повярва, че във всяка смърт има закономерност и че всичко е насочено срещу нея, но една случка в планината, една случайна среща очи в очи с убиеца, я убеждава, че събитията са станали неконтролируеми.

 mishevГеорги Мишев
Мир на страха ни
Издателство „Хермес”, 2014 г.
"Хронологията на разказа на места се пропуква, нямам търпение да стигна до днешния ден, когато станаха реалност виртуалните ни предчувствия, съмнения, страхове от задаващото се бъдеще. Надявахме се, че Кръчмарят все ще се яви някой ден да предяви сметката, че Историята последна ще си каже думата. Историята продължава да мълчи, защото се пише от победителите или от техните деца и внуци. Учебниците продължават да залъгват поколенията с фалшификати; издателствата, създадени с пари от червени куфарчета, поднасят книги ментета; факултетът по история произвежда нови историци, обучени от ченгета и от потомци на комунистическата номенклатура... Няма сметка, няма равносметка. Има вини, няма виновни.
Писането, казва Фокнър, е просто сглобяване. Сега се опитвам по обратния път да разглобя изминалите години, да проумея някаква закономерност, която ни докара до днешния хал... Да се измъкна от журналистическия възторг, който е по-възбуждащ от телешкия..."


Нови книги в Изкуствотека

beshkovИлия Бешков
Черната тетрадка
Издателство "Изток - Запад", 2015 г.
Луксозното издание предлага среща с живота и творчеството на една от най-значимите личности от българския културен и обществен живот и ни среща с досието и личния дневник на големия Бешков. Съставители на книгата са покойният Александър Бешков – син на карикатуриста и съпругата му Савка Чолакова.

 


ivanovБратислав Иванов
Японската гравюра укийо-е
Издателство "Изток - Запад", 2015 г.
Известният български японист Братислав Иванов предлага задълбочен поглед върху японската история, светоусещане и изкуство в изследването „Японската гравюра укийо-е“. Отличният стил, дълбоките познания на автора и богатият илюстративен материал правят четенето на тази книга истинско естетическо удоволствие.

figuraНадя Панлова, Елза Табакова
Изкуството да рисуваш човешка фигура
Издателство "Книгомания", 2015 г.
Кой не иска да се научи да рисува бързо, уверено и прекрасно? В това помагало ще намерите основните познания, необходими на начинаещи и напреднали, за да навлязат в света на изобразителното изкуство.

leon

Леон Даниел
Съчинения в 3 тома, Т.1-Театър и зрител; Т.2-Пътешествие в театъра; Т.3-Игрите
Издателство "Захарий Стоянов", 2015 г.
В първия том авторът отваря режисьорските си „чекмеджета“. Във втория режисьорът учи по-малките зрители да гледат „възрастни“ пиеси. Режисьорът повежда читателя, за да му покаже истинския лик на това изкуство. В „Игрите“ текстовете  разказват за спектаклите, които Даниел е създал. Там има и нетеатрални спомени, които са се разигравали в живота.Театърът на Леон Даниел е самият той, самата негова личност, той създава школа и е забележителен педагог, без да преподава в Театралната академия.

kuzmanovЕвгений Кузманов
Издателство "Захарий Стоянов", 2015 г.
Албумът включва както скулптура, живопис, графика и рисунки, така и няколко есета на проф. Кузманов. „За енергията и вдъхновението в изкуството”, „Изкушенията, суетата и свободата по пътя на твореца”, ”За скулптурата и литературата” и „За моделирането на камъка”. Тези есета имат изповеден характер и разкриват творческата лаборатория на Евгений Кузманов.

FaLang translation system by Faboba