Проект „Регионален агрегатор на цифровизирани културно-исторически обекти от Пловдив„

Tsifrov_portalПрез м. април 2012 г. стартира съвместната работа по цифровизация на колекции и обекти, свързани с богатото културно-историческо наследство на Пловдив и региона. В работен порядък на подготовка и публикуване към момента са цифровизирани обекти, обединени по определени тематики с достъп през общия портал. Това е регионална инициатива за обединяване на усилия и дейности на пловдивски културни институти за окрупняване, стандартизиране и представяне в мрежата на регионалното културно-историческо наследство на тематичен принцип.
Инициатор на проекта е Пловдивската народна библиотека в сътрудничество с Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Държавна галерия – Пловдив, Държавен архив – Пловдив.
Порталът работи като регионален агрегатор на цифрови културно-исторически артефакти, базиран на стандарта, използван от европейското цифрово хранилище Europeana. За целта е ползвана технологичната разработка на Регионалната секция на Институт по математика и информатика при БАН, която гарантира съвместимост на данните за включените обекти.

FaLang translation system by Faboba