calendarАВГУСТ

01.Ден на градинаря. Професионален празник. Честването на празника е възобновено на 1 август 1993 година в град Брезово, Пловдивско, от членове на БЗНС.
Световна седмица на кърменето. / до 7 /. Празнува се от 1992 г. в повече от 120 страни.Чества се по инициатива на Организацията WABA / Световен алианс за активна подкрепа на кърменето / с цел възраждане и възстановяване на практиките на кърмене.

02.Празник на град Завет. Чества се в Деня на избухването / 20 юли ст.ст. / на Илинденско-Преображенското въстание.

06.Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие. Ден на Хирошима. Годишнина от атомната  бомбардировка над Хирошима (Япония ) през 1945 г.
Международен ден “Лекарите в света за мир”. Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в деня на бомбардировката над Хирошима.
Ден на милосърдието. Посветен е на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма. Отбелязва се от Националния музей “Земята и хората”. Само на този ден в залата на Гиганските кристали се експонира “камъкът от Хирошима”, който музеят е получил през 1997 г. от Президенството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния взрив в 8.15 часа сутринта на 6 август 1945 г.
Седмица на дивеча и лова / до 12 /. Обявен с Решение на Общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в Бъргария” от 29 ноември 2006 г.
                                                                          
08.Ден на Асоциациата на държавите от Югоизточна Азия / АСЕАН /. Отбелязва се от 2005 г. във всяка от страните – членки на Асоциацията в Деня на нейното създаване  / 1967 / по Решение на Постоянния комитет на АСЕАН от май 2004 г.

09.Световен ден на туземните народи. Отбелязва се от 1995 г. с Решение на Общото събрание на ООН от 9 август 1994 г. за обявяване на Десетилетие на туземните народи / 1995-2005 /. По света живеят около 300 млн. Представители на туземните народи в повече от 70 страни.

12.Международен ден на младежта. Отбелязва се от 1999 г. по решение на ООН.

13.Международен ден на леворъките.  Чества се от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

15.Ден на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Идеята за отбелязване е на национален алианс „Живот за България” и вестник „Български лекар”. За първи път датата се отбелязва през 2005 г. Инициативата е подкрепена от всички лечебни заведения в страната. На 15 август 1963 г. умира д-р Стефан Черкезов от тежко изгаряне, след като спасява пътници от пламнал автобус.
Празник на Варна. Отбелязва се от 1993 г. в Деня на църковния празник Успение на Пресвета Богородица с Решение на Общинския съвет.
Празник на град Стражица. Определен с Решение на Общински съвет от 28 юли 1998 г.
Празник на Ихтиман.
Празник на Несебър. Отбелязва се в Деня на църковния празник Успение на Пресвета Богородица с Решение на общински съвет от 4 август 1992 г.
Празник на историческото селище Арбанаси. Отбелязва се в Деня на църковния празник Успение на Пресвета Богородица.

18.Професионален празник на миньорите. Отбелязва се от 1996 г. в  деня на Успение на св. Йоан Рилски – покровител на миньорите. Празнуват и геолозите, и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.  

19.Ден на град Кула. Обявен с решение на Общинския съвет през 1919 г. Около тази дата оттогава се открива и панаир, на който се представят постиженията в селското стопанство и търговията.
                                                                 
21.Празник на град Самоков. С Решение на Общински съвет се отбелязва на църковния празник  СВ. свщмчк Симеон Самоковски, покровител на града. На този ден през 1791 г., на остров Санто Доминго / сегашните Хаити и Дминиканска република /, е постигната първата в историята на човечеството решителна победа на робите срещу тяхните потисници. Въстанието поставя начало на процеса за ликвидиране на международната търговия с роби.

23.Международен ден в памет на жертвите на  търговията с роби и нейното премахване. Отбелязва се по инициатива на ЮНЕСКО. На този ден през 1791 г., на остров Санто Доминго / сегашните Хаити и Доминиканска република /, е постигната първата в историята на човечеството решителна победа на робите срещу тяхните потисници. Въстанието поставя начало на процеса за ликвидиране на международната търговия с роби.

28.Ден на 13-те поименни безсмъртни българи. На тази дата, през 1943 г. умира Цар Борис Трети. На 28 август 1993 г., по повод 50 години от кончината му, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом – светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. За първи път Денят е отбелязан през 1998 г.  Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена, съгласно Решение на Общински съвет на гр Велики Преслав, от 28 януари 2003 г. Това са Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител,Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.
Празник на Община Трекляно.

29.Европейска нощ на прилепите.
Празник на Криводол. С Решение на Общински съвет от 30 януари 2006 г.

30.Международен ден на безследно изчезналите. Провежда се по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици и с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.

31. Международен ден на свободата и солидарността. Обявен с Декларация, приета на 31 август 2005 г. в Гданск / Полша /, по повод 25-та годишнина от създаването на полския профсъюз „Солидарност” / 30 август 1980 г. /. Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.


Празник на град Мадан. Отбелязва се в последната неделя на август.
Професионален празник на железничаря. Отбелязва се през първия неделен ден на м. август.
Ден на военноморските сили. Празнува се втория неделен ден на м. август по повод  основаването на Българския военно морски флот в Русе на 12 август 1879 г.  / 31 юли 1879 г. ст./
Ден на туризма . Отбелязва се през  последния неделен ден от м. август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх  на  Витоша на 27 август 1895 г., след пубрикуването на фейлетона – покана „До софийските любители на българската природа” на Алеко Константинов.
Празник на град Лъки и Ден на миньорите. Отбелязва се през последната събота на месец август с Решение на Общински съвет.
Международен ден на бездомните животни. Чества се от 1992 г. по Предложение на Международното дружество за правата на животните / ISAR / през третата събота на м. август.
Празник на Гълъбово. Регламентиран с Наредба за символиката, приета с Решение на Общински съвет от 9 декември 2005 г. Чества се през последния петък, събота и неделя на м. август.
Празник на град Никопол. Отбелязва се в дните петък, събота и неделя от седмицата, в която се отбелязва църковният празник Успение на Пресвета Богородица.
Празник на град Пирдоп. Чества се през първата събота на м. август. Определен с Решение на Общински съвет.
Празник на българските ловци. Обявен с Решение на Общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” от 29 ноември 2006 г. Празникът се чества в първата събота, след 15 август, в първия ден на ловния сезон.
Празник на Община Сливо поле. Чества се от 1998 г. Отбелязва се през третата пълна седмица на месец август.
Празник на Община Горна Малина. Чества се през последната съвота и неделя на месец август.
Празник на Община Доспат. Отбелязва се през месец август с решение на Общинския съвет за всяка година.
       

FaLang translation system by Faboba