calendar  ФЕВРУАРИ


01. Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. В България е обявен за празник за първи път на 01.02. 2011 година.

02.Световен ден на влажните зони и водолюбивите птици. Годишнина от подписването на Рамсарската конвенция през 1971 г. в Иран.

07.Международен ден на солидарност с народите на Южна Африка.

10.Ден на пчеларя. Професионален празник. Отбелязва се в деня на св. свщмчк Харалампий.

11.Световен ден на болния. Отбелязва се от 1993 г. в деня на Лурдската Божия майка. Учреден от Папа Йоан Павел ІІ през 1992 г. Празнува се от католическата църква.

14.Ден на лозаря (Трифон Зарезан). Професионален празник. Отбелязва се в деня на св. Трифон. Посветен е на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път започва де се чества официално през 1962 г. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на “цар на лозята” – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото “царуване” да се роди обилен плод.
Ден на Ивайловград.

19.Световен ден за защита на китовете. Годишнина от решението на Международната китоловна комисия за забрана на китоловната промишленост през 1986 г.

21.Международен ден на майчиния език. Отбелязва се по инициатива на ЮНЕСКО от 1999 г., за да се съхранят застрашените езици на малките нации и народности.

22.Световен ден на идеята за побратимяване. Отбелязва се от организациите на скаутите в света.

Международен ден в подкрепа на жертвите на престъпления. На този ден през 1990 г. правителството на Великобритания публикува “Харта на жертвите на престъпления”.

FaLang translation system by Faboba