calendar    МАРТ


01. Международен ден за борба против ядреното оръжие. Годишнина от взривяването през 1954 г. на американска водородна бомба над атола Бикини в Тихия океан. Чества се по решение на Международната конференция за забрана на атомното и водородното оръжие, състояла се през 1977 г. в Хирошима (Япония).
Международен ден на гражданската защита. Годишнина от създаването през 1972 г. на Международната организация за гражданска защита.
Баба Марта. Ден на мартеницата.
Международен ден за борба с наркоманията и наркобизнеса. Отбелязва се по решение на ООН.
Ден на самодееца. Ден на любителското творчество.
Ден на материално-техническото осигуряване на българската армия.Ден на органите за логистично осигуряване на Българската армия. Отбелязва се от 2001 г. Чества се от Управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване” към Генералния щаб / ГЩ / на Българската армия / БА /, което е наследник на Тила на армията.

03. Национален празник на Република България. Официален празник. Ден на Освобождението на България от османско иго. Подписан е Сан-Стефанския мирен договор. Край на Руско-турската война (1877 – 1878).
Ден на борбата на писателите за мир. Отбелязва се по решение на 48-ия конгрес на Международната федерация на Пен клубовете / 12-18 февруари 1986 г. /

08. Международен ден на жената. Утвърден на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген (Дания) през 1910 г. В България се празнува от 1914 г. През 1977 г. ООН провъзгласява този ден за Ден за защита на правата на жените и световния мир.

09. Международен ден на ди-джея. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световния ди-джей фонд и организацията „Нордоф Робинс мюзик терапи”, които използват музиката за лечение на деца и възрастни.

10. Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-тото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните-членки на Съвета на Европа, е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г.

11. Празник на ракетните войски и на артилерията на българската армия. Отбелязва се от 1993 г. по повод годишнина от щурма и превземането на Одринската крепост от българската войска през Балканската война (1912 – 1913).
Европейски ден в памет на жертвите на тероризма. Отбелязва се във връзка с годишнината / 2004 / от терористичния акт в Мадрид, Испания, при който загиват 191 души, сред които 4-ма българи. Обявен по предложение на депутатите от Европейския парламент.

13. Празник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Отбелязва се на рождената дата на проф. Панчо Владигеров / 1899 – 1978 /.

14. Световен ден на съня. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, Световния фонд за психично здрави и на Световната здравна организация. Денят е обявен през 2001 г. в Париж, Франция.

15. Световен ден на правата на потребителя. Отбелязва се от 1983 г. През 1985 г. на 39 – та сесия на Общото събрание на ООН са приети основните насоки за защита на правата на потребителя.
Ден на санитарния инспектор. Отбелязва се от 1997 г.

18. Световен ден на мозъка.
Ден на радиотехническите войски. Годишнина от създаването през 1952 г. на първата в страната радиотехническа част в състава на Българската армия. Празникът се отбелязва за първи път през 1993 г.

20. Международен ден на земята. Отбелязва се от 1971 г. по идея на американския учен Джон Макконел, подкрепена с декларация на генералния секретар на ООН У Тан. Чества се в деня , когато настъпва астрономическата пролет.
Международен ден на франкофонията. Годишнина от създаването/ 1970 / в Ниамей, Нигерия, на Международната организация на франкофонията.

21. Седмица на солидарността с народите, борещи се против расизма и расовата дискриминация / 21 - 27 март 2007 г. / . Чества се от 1979 г.
Международен ден на кукления театър. Отбелязва се от 2003 г. по решение на Международния съюз на куклените театри към Организациата на ООН по въпросите на образованието, науката и културата / ЮНЕСКО /.
Международен ден на борба за премахване на расовата дискриминация. Годишнина от разстрела на мирни демонстранти през 1960 г. в Република Южна Африка . Отбелязва се от 1967 г. по решение на Общото събрание на ООН.
Световен ден на поезията. Отбелязва се от 1999 г. по решение на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО.
Световен ден на гората. Отбелязва се от 1972 г. по инициатива на 23-та сесия на Европейската конфедерация по земеделие / ноември 1971 / , подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Целта е да се защити флората и фауната на горите.
Международен ден на хората със синдрома на Даун. Отбелязва се от 2006 г. по инициатива на Международната организация за синдрома на Даун, с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун.
Празник на Кюстендил. Обявен с решение на Общинския съвет от 1965 г. по повод Деня на пролетното равноденствие и настъпването на пролетта.

22. Световен ден на водата и водните ресурси. Обявен през 1992 г. по решение на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, състояла се в в Рио де Жанейро (Бразилия) през същата година.
Празник на Велико Търново. Чества се по повод победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Тоедор Комнин край Клокотница на 9 март 1230 г. в деня на църковния празник Свети 40 мъченици (по стар стил).

23. Международен ден на метеорологията. Отбелязва се от 1961 г. по повод годишнина от влизането в сила /1950/ на Конвенцията за Световната метеорологична организация – специализиран орган на ООН.

24. Международен ден за борба с туберкулозата. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. Отбелязва се по решение на Световната здравна организация от 1996 г.

25. Международен ден на спортното кино. Отбелязва се от 2002 г. по решение на Международния олимпийски комитет и Международната федерация по спортно кино и телевизия.
Ден на жената и майката. Чества се на Благовещение от 1994 г. по решение на Българския женски съюз.
Празник на Асоциацията на медийните експерти в администрацията. Чества се от 2006 г. с решение на пресаташетата от различни институции в цялата страна.

26. Ден на Тракия. На този ден през 1913 г. (13.03. по стар стил) е превзета Одринската крепост по време на Балканската война (1912 – 1913). Тази победа донася свободата на тракийските българи.
Празник на силите за бързо реагиране. Годишнина от създаването през 1998 г. на Силите за бързо реагиране.
Празник на Федерацията на научно-техническите съюзи в България. На този ден през 1885 г. в град Русе е основано първото Българско техническо дружество. Обявен е за празник с решение на Управителния съвет на организацията от 22 март 1990 г.

27. Международен ден на театъра. Отбелязва се от 1962 г. по решение на Международния театрален институт към ЮНЕСКО.

29. Ден на военноинвалидите и пострадалите при изпълнение на воинските си конституционни задължения. Годишнина от създаването на първото дружество на военните инвалиди в България през 1913 г. Отбелязва се от 1993 г.
Ден на фъстъка. Празникът се организира от община Садово. Чества се от 2004 г. по инициатива на кмета на общината.

30. Празник на ПУ “Паисий Хилендарски”. Отбелязва се от 1973 г.

Световен ден на хората с увреждания. Отбелязва се от 1960 г. през третата неделя на м. март.
Ден на общността на нациите. Чества се в страните – членки на Общността на нациите (бивша Британска общност) през втория понеделник на март.
Световен ден за профилактика на бъбречните заболявания. Отбелязва се от 2006 година през втория четвъртък на м. март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести.
Ден на астрономическите обсерватории. За първи път се чества в Италия през 1990 г. по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 г. е отбелязан и във Франция, през 1995 г. – в още 6 европейски държави. Чества се в неделята, която е най-близка до деня на пролетното равноденствие, с цел разпространение на знанията по астрономия.

FaLang translation system by Faboba