American Space

logo1aВ началото на 2015 г. отвори врати Американският културно-информационен център към Народна библиотека ,Иван Вазов‘.
Той е създаден в тясно сътрудничество с Американското посолство в България и има за цел да предоставя на обществото акуратна и актуална информация за Съединените Американски Щати, както и да популяризира тяхната култура, история и образование. Задачата на центъра е да обогати познанията на посетителите посредством постоянно обновяваща се база от информационно-справочни ресурси включваща американски книги, енциклопедии, справочници, образователна литература, периодични издания, мултимедия и електронни библиотеки с разнообразен профил.
Програмата Американски центрове (American Corners) е инициатива на Държавния департамент на САЩ за страните от целия свят. Началото е поставено преди повече от 10 години и досега Съединените щати са открили повече от 400 центъра в около 60 държави. Това са ресурсни центрове за информация и програми, които представят културата, държавната уредба, историята и съвременността на САЩ. Центровете са домакини на дискусионни групи, семинари, дигитални видеоконференции, изложби и срещи с американски и местни специалисти по широк кръг теми, свързани със Съединените Щати. За нуждите на съответния рег
ион Американските центрове предоставят за ползване книги и електронни носители на информация и осигуряват безплатен интернет достъп до образователни материали.

American Space е своеобразна мултифункционална платформа за доставяне на информация чрез пет основни програмни типа:
American Space- Изучаване на Английски език
-Образователна информация, съвети и насоки

- Алумни дейности
- Културни програми
- Информация за САЩ

Колекциите на американския център покриват обширен кръг от предмети в подкрепа на техните пет основни програми. Ресурсите биха могли да включват обучение по английски, ученическо и студентско съветване, изкуства, спечелили награди книги и филми, биографии, бизнес и кариери, класики, съвременни тематики, демокрация, различия и толерантност, образование, забавления, околна среда, здраве, имиграционни въпроси, литература и белетристика, политика, религия, наука, социални науки, спорт, технологии, пътуване и туризъм или история на САЩ.

FaLang translation system by Faboba