НОВИ КНИГИ


jenataЖЕНАТА В МЕН

Автор: Бритни Спиърс

Издателство: „Бард“

„Жената в мен“ е смела и удивително трогателна история за свободата и славата, майчинството и оцеляването, вярата и надеждата!

През юни 2021 г. целият свят слушаше със затаен дъх, докато Бритни Спиърс говореше на открито съдебно заседание. Възможността да бъде чута – и да сподели своята истина – имаше неоспоримо въздействие, което промени хода на нейния живот, както и живота на още много хора. „Жената в мен“ за първи път разкрива нейното невероятно житейско пътешествие – и вътрешната сила на една от най-големите изпълнителки в историята на поп музиката. Написани с неподправена откровеност и хумор, разтърсващите мемоари на Бритни Спиърс осветяват непреходната сила на музиката и любовта и показват колко е важно една жена да разкаже историята си от свое име, така, както я е преживяла. Това се случва сега. Носителката на няколко платинени награди „Грами“, поп иконата Бритни Спиърс е една от най-успешните и прочути изпълнителки в музикалната история с над 100 милиона продадени плочи. През 2021 г. тя беше включена в ежегодния списък на списание „Тайм“ за 100-те най-влиятелни личности в света. През 2012 г. албумът на Бритни „Затъмнение“ („Blackout“) беше добавен в Залата на славата на рокендрола. Тя живее в Лос Анджелис, Калифорния.

 

magiМАГИ ХАЛВАДЖИЯН
Без реклами Автобиография
Автор: Маги Халваджиян
Издателство: „СофтПрес“

Как се стига от 7 дни ТВ до Netflix, от България до Мексико и САЩ, от Бояна до Холивуд? Как се покорява националния ефир в няколко телевизии? Какво е да отстояваш принципите си, когато рискът е адски голям, а залогът - цялата ти кариера? Как жонглираш с няколко фирми в десет различни сфери на бизнеса? Как, по дяволите, оцеляваш при толкова стрес, когато невъзможният дедлайн е твой начин на живот?
Продуцентът визионер Магърдич Халваджиян е подготвил отговорите на тези и много други въпроси за живота си, както най-добре умее - с чудна история, сякаш грабната от филм с 11 награди Оскар:
В началото на седемдесетте едно петгодишно момче изчезва във Варна и родителите му започват трескаво да го търсят при съседи, приятели, по улиците, в дворовете... Няма го. Майката се опасява, че е отвлечен, макар по онова време такива неща да не са се случвали. Бащата пък внезапно се спира пред киноафиша, който известява варненци, че в киното дават филма с Джулиано Джема - Сбогом, гринго. Любимият филм на чудното дете Маги Магейро - прякор, измислен именно от баща му. Разбира се, точно там откриват изгубения хлапак - пред вълшебния екран, който ще бележи целия му живот, на първия ред в киното. Той е ококорил очи, стиснал облегалките за ръце, защото предстои любимата му сцена.

Такова е началото на биографията на Магърдич Халваджиян, чиято любов към магията на киното и телевизията днес му е спечелила десетки признания, награди и успехи. Хванете за ръка това любознателно момче и го последвайте в шеметното му житейско приключение, където има младежки каскади, бизнес драма, телевизионни кулминации, скандални обрати, всепобеждаваща любов и, разбира се, хепиенд. И няма нито една реклама!
В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и страница по страница разказва за превратностите, изпитанията и успехите в преломния си живот.

 

 

lekciiЛЕКЦИИ ЗА СТЕНОПИСА

Автори: Олег Гочев, Аксиния Пейчева

Издателство: „Национална художествена академия“

 

Проф д-р Олег Гочев е изтъкнат художник, теоретик и педагог с над 38-годишна преподавателска практика в Националната художествена академия. Той завършва специалност „Стенопис” и работи в същата катедра, където извежда десетки бакалавърски и магистърски курсове, бил е ръководител на многобройни докторанти в специалността. Работи в още два университета в България, чете лекции в САЩ и много страни в Европа.

Хон. ас. д-р Аксиния Пейчева е възпитаник на Националната художествена академия и специалност „Стенопис”. Преминава през всички образователно-квалификационни и научни степени на висшето художествено образование, а от 2018 г. е асистент в същата катедра. Специализира в различни творчески организации в България, участва в редица международни срещи, симпозиуми и творчески събития.

Съдържание:

Въведение - Олег Гочев

1.Мозайката - Олег Гочев

2.Витражът - Олег Гочев

3.Социалният синтез в Сан Франциско - Олег Гочев

4.Стенописно изречение - Олег Гочев

5.Нов синтез - Аксиния Пейчева

6.Рекламна стенопис - Аксиния Пейчева

7.Мобилна стенопис - Аксиния Пейчева

8.Тромп-льой (Trompe l'oeil) - Аксиния Пейчева

9.3Д Мапинг - Аксиния Пейчева

10.Авторовият синтез в САЩ - Олег Гочев

***

hartienaХАРТИЕНАТА ЛОДКА
Музикални пиеси (към книгата е включено CD)
Автор: Владимир Стоянов
Издателство: „Мултипринт“

Книгата включва нотни записи и CD
Владимир Стоянов е познат отдавна на широката публика като поет, писател, преводач, литературовед и музикант. Творческата му биография е богата и разнообразна.
В настоящата книга преоткриваме автора в оригиналната роля на поет, композитор, аранжор и изпълнител едновременно. Забележителното в случая е жанровото разнообразие на музикалните теми, които са в основата на всяка от композициите – мелодични, лесно запомнящи се и въздействащи със своята специфична естетика и човечност.
Присъствието на музиката и словото са еднакво важни и необходими за съществуванието му като творец и човек. Те са и ключ към сърцето и разбирането на другия.
За нас беше важно да представим  музикалния материал в максимално ясна и достъпна форма за вас – читателите, любители музиканти и творци на всички нива.
Вярвам, че тази книга ще бъде едно вдъхновение за тези, които ще последват автора в това своеобразно пътуване в хартиената лодка, а песента ще е попътният им вятър…
Редакторска бележка: Георги Василев

 

lastradaОТ „ЛА СТРАДА“ ДО „ЧАСОВЕТЕ“ - от страдащите до независимите женски образи в кинот
Автори: Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер
Издателство: „Колибри“

Помните ли онова неповторимо чувство —  да излезете от киносалон, след като току-що сте изгледали въздействащ филм и изгаряте от желание да говорите с приятел, който вече го е гледал и има мнение. Добрите филми се различават от останалите именно с това — те  живеят извън непосредственото кинопреживяване, в известен смисъл дори започват своя друг живот с финалните надписи и го продължават или самите те се превръщат в разговор.
Тази книга — за жените в киното — е като поредица от разговори с компетентни събеседници, които ти помагат да съпреживееш отново вече класически истории от екрана, да пожелаеш да ги видиш с нови очи, а в процеса да научиш още нещо за себе си.
Блестяща киноколекция!
Захари Карабашлиев
През прозореца в кабинета на д-р Фройд (който гледа към задния двор на Berggasse 19 във Виена), „видях“ като върху екран възможностите на умната психоанализа (а не наивната) да „чете“ киното по свой начин. Може би несъзнавана асоциация със „Задният прозорец“ (1954) на Хичкок? Тази книга е за такъв възможен прочит на 30 избрани филма.
Проф. д.н. Божидар Манов
В последните години връзката на киното с психоанализата е интересна тема, както за анализатори, така и за зрители и това провокира издаването на няколко книги, разглеждащи този проблем. В това издание, автори на което са доктор по медицина и доктор по философия обект на изследване са жените. Женските образи в изкуството винаги са будили голям интерес. Киното не прави изключение от това правило. Разгледани са 30 филма, участието на жените в тях и влиянието, което оказват върху зрителите. Подробно са проследени сюжетите и женските образи в тях. Анализирани са различните превъплъщения на жената – като героиня, като майка, като любовница и всички нейни малки и по-големи качества и достойнства.

 

letiЛЕМИ
ПО БЯЛАТА ЛИНИЯ
Автобиография
Автор: Леми Килмистър
Издател: „Hybrid books“

„По бялата линия“ е книга, която иска да усилите музиката на макс и да живеете живота си така, както винаги сте желали.
„По бялата линия“ е личната, смела, забавна история на Леми Килмистър - човека на честта, с име - синоним на рокендрола, който се бори и вие да живеете живота си, без да ви съдят. Докато четете, ще се озовете на масата с него, ще пиете с него, а той увлекателно ще ви разказва за житейския си път, за жени, за бас китари, и то с красиви, а често и неприлични думи.
С добавени нови текстове след смъртта на Леми и предговор от Ларс Улрих от Metallica.
През 1945 г. в Бърслем, Великобритания, на Бъдни вечер се ражда Иън Фрейзър Килмистър, син на служител на Кралските военновъздушни сили. Трийсет години по-късно той ще е легенда... Суров, циничен до болка и безкрайно откровен, основателят и вокалист на Моторхед (Motörhead) Леми Килмистър през целия си живот има статуса на божество в рокендрол средите. Кариерата му, вдъхновената от Елвис Пресли и Бъди Холи, превръща Моторхед в пионери в жанра. Леми просто променя правилата! Освен за групата си пише песни за самия Ози Озбърн!
Моторхед издават 21 албума, имат номинация за Грами и претърпяват редица метаморфози, но начело винаги стои Килмистър, готов да покаже непристоен жест на всяка критика.
Името на Леми е синоним на рокендрол! Леми е Motorhead!

 

novimetodiНОВИ МЕТОДИ МА ,УЗИКАЛНО ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ И ИНТЕГРИРАНЕТО ИМ В ПЕДАГОГИКАТА НА БЪДЕЩИТЕ УЧИТЕЛИ ПО МУЗИКА
Автор: Цветанка Коловска
Издава: АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив

В монографията на Коловска е изследван  важен проблем в музикалното образование – новите методи на музикално обучение и възпитание в контекста на XXI век. Очертани са специфични, отличителни характеристики на компетентностния подход в подготовката на музикалните педагози. Предложена е професионална квалификационна рамка и цялостен модел на личността на учителя по музика чрез ярко изразена интегративност и интердисциплинарност, обединявайки умения, знания и отношения с оглед на квалификацията и възможностите за преподавателска и художествена дейност на специалистите. На теоретично ниво се защитава тезата, че обучението по музика от ранна детска възраст е съществена основа за успешно учене през целия живот, за социална интеграция, за личностно развитие и увеличаване на възможностите за пълноценна реализация на по-късен етап. Представена е авторска теоретична концепция за значението и резултатите от приложението на нови методи на музикално обучение и възпитание в професионалната подготовка на студентите по музика. Изработен е модел за стимулиране на креативността и творческото въображение на студентите – бъдещи учители по музика .
Учителят по музика в своята професия е творец. Тя смята, че водещ в подготовката на
бъдещите учители е компетентностният модел на обучение, който има интегрален характер –
включва знания, умения и отношения от области на музикалното изкуство, педагогиката,
психологията, приобщаващото образование, информационните и комуникационните
технологии, отразени в процеса на обучение, така и инструментариум – методи, средства,
подходи, от различните учебни дисциплини от гледна точка на фактори като дигитализация,
иновация и интеркултурност в образованието, определяни през последното десетилетие като
водещи направления.

 

efektivniteЕФЕКТИВНИ РОДИТЕЛИ
Милена Манова
Издателство: Сиела

Да бъдеш родител, е трудно. Може би най-трудната житейска задача. Понякога изморява, понякога е възможно да съжалявате, да се чувствате виновни, да грешите. Книгата „Ефективните родители“ на психотерапевта Милена Манова може да ви успокои: Не сте единствени. И това минава. Добре е да знаем, че каквото и да правим, непременно ще сгрешим, защото децата възприемат света от перспективата на детското емоционално съзнание. А то е различно от нашето. Предложенията, теорията, упражненията, притчите, таблиците и примерите в тази книга биха могли да ви помогнат да разберете по-добре детското емоционално състояние, а и своето собствено, така че по-лесно да намерите успешните сценарии за вашето дете. Милена Манова запознава читателите на достъпен език с голям брой важни за родителството концепции, като житейския сценарий и неговите елементи. Тя разглежда и конкретни житейски ситуации и обсъжда близки до всеки родител теми и проблеми, като стимулите и наказанията, дневния режим на детето, йерархията в семейството, лошото поведение, гнева и тръшкането, а също и проблеми като дефицита на внимание и хиперактивността. Крайната ни цел е да отгледаме благополучни деца с добра самооценка, които да пресъздадат атмосферата на благополучие в бъдещите си семейства.

 

najНАЙ-ЖЕЛАНОТО ДЕТЕ МЕ ДОКАРВА ДО ЛУДОСТ
Даниеле Граф и Катя Зайде
Издателство: Колибри

Да си родител на малко дете не е лесна работа. Как да отговаряш на желанията му и да не изпълняваш капризите му? Какво да правиш, когато се буди нощем с писък? А когато отказва да се облече? А когато се тръшка по земята или ви хапе или бяга от вас на улицата? Когато сякаш нарочно прави всичко възможно да ви вгорчи живота? Как да запазите самообладание, как да овладявате гнева си и да научите и детето си да овладява своя? Как изобщо да се справяме с малките чудовища, които толкова обичаме? На тези въпроси и на много други отговарят Даниеле Граф и Катя Зайде с хумор и самоирония. Не дават рецепти, само ценни съвети и главно – обяснения. Защото когато разбира причините за детското поведение, когато предвижда реакциите на детето си, родителят в крайна сметка намира необходимия баланс в отношенията си с него.

 

bezБЕЗ ИЗВИНЕНИЯ!
Силата на самодисциплината
Брайън Трейси
Издателство: Сиела

Самодисциплината е способността да правиш това, което трябва, когато трябва, независимо дали ти харесва, или не. Тази книга е написана за амбициозни, решителни мъже и жени, които искат да постигнат всичко, което е възможно да постигнат в живота. Написана е за хора, които жадуват да направят повече, да имат повече и да бъдат нещо повече в сравнение с това, което са били преди. Може би най-важното прозрение по отношение на успеха е, че за да постигнете нещо значимо, трябва да станете различен човек. Тук не говоря за материалните неща, които постигате или придобивате, а за качествата на човека, който трябва да станете, за да постигнете много над средното. Развитието на самодисциплината е основният път, по който всичко ще стане възможно за вас. Тази книга ще ви послужи като ръководство стъпка по стъпка как да станете забележителен човек, способен на забележителни постижения.

 

alhimikatАЛХИМИКЪТ НА НАВАЛ РАВИКАНТ
Ерик Йоргенсън
Издателство: Amg

Намеренията нямат значение. Действията имат. Навал Равикант е предприемач, философ и инвеститор, пленил света със своите принципи за създаване на богатство и постигане на дългосрочно щастие. „Алманахът на Навал Равикант“ е колекция от мъдростта и опита на Навал през последните десет години – най-вдъхновяващите му интервюта и размишления, събрани от Ерик Йоргенсън – автор, инвеститор и продуктов стратег. Каква е разликата между богатството и парите? Защо е важно да натрупваме специфични знания? Как да овладеем изкуството на лостовите механизми в бизнеса и живота? Навал Равикант дава отговорите на тези и много други важни въпроси. Изграждането на богатство не е въпрос на късмет, а щастието не е нещо, с което се раждаме. Това са умения, които можем да научим. Със своя изключителен стил на изразяване Навал превръща сложни идеи в лесни за разбиране концепции, които ни помагат да се фокусираме върху собствените си цели и амбиции.
Това не е книга с инструкции, а с безценни идеи за личностно развитие и намиране на баланс в живота. Лекарите няма да ви направят здрави. Учителите няма да ви направят умни. Менторите няма да ви направят богати. В крайна сметка вие трябва да поемете отговорност. Спасете себе си.

 

nepobedimНЕПОБЕДИМ
Маркос Васкес
Издателство: Amg

„Ежедневно разполагаме с избор: да се наслаждаваме на момента и да използваме хубавото или да се оплакваме, че този момент не съдържа всичко онова, което искаме. “Качеството на нашия живот зависи в голяма степен от качеството на нашия ум. В забързаното ежедневие обаче отделяме малко време за подобряване на мисловната си дейност, а това не е нещо, което се изучава в училище. В главите си имаме най-сложния орган във вселената, но не знаем как работи той. За щастие, мисленето може да се тренира. В основата на тази книга е комбинацията между
стоицизма и съвременната психология. Маркос Васкес ни предлага да черпим познания от древните мислители като Сенека, Епиктет и Марк Аврелий, чийто свят е бил много по-различен, но проблемите пред хората са били същите: страх, желание, гняв, несигурност, разсеяност, безпокойство, липса на воля… Стоицизмът е повлиял на велики исторически личности и религиозни течения, а през последните десетилетия той изживява нов златен век, като се разпростира с бясна скорост сред елитни спортисти, военни, президенти и предприемачи. Какво предполага да си непобедим? Повече яснота и по-малко страх. Повече целеустременост и по-малко инерция. Повече благодарност и по-малко озлобление. Повече власт върху това, което можеш да промениш, и по-малко безпокойство относно онова, което не можеш да контролираш. Тази книга ще ви помогне да използвате ума си, за да: направлявате собствената си житейска философия.
оптимизирате ежедневните си навици; подобрите тялото си; „Непобедим“ ще ви вдъхнови с мъдри афоризми и ще ви даде насоки как да се справите с хаоса и да създадете ред в мислите си; да постигате повече и да страдате по-малко.

 

dveДВЕ ПОЛОВИНИ НА ЕДНО МЯСТО
Мони Атанасова
Издателство: Егмонт

Няма да намеря любов, която да е перфектна, но ще намеря любов, която да е истинска. Голямата мечта на Бела се сбъдва. Години наред е спестявала, за да посети Италия, и сега, под ръка с дневника, в който записва най-съкровените си тайни, откакто е навършила 15 години, вече лети за Неапол. Истинска приказка! И като в истинска приказка на син скутер се появява мечтаният принц. Е, почти. Трис е висок, красив и непоносимо дразнещ. Използва всяка ситуация, за да ядоса Бела, но е насреща винаги и за всичко. Неусетно младото момиче е на път да се влюби, а това би било голяма грешка – все пак тяхната връзка май не може да има бъдеще. Но под топлите лъчи на италианското слънце и невъзможното става възможно. Наистина!
Едно момиче, едно момче. Потопете се в тяхната приказка.

 

sedemteСЕДЕМТЕ ЛУНИ НА МАЛИ АЛМЕЙДА
Шехан Карунатилака
Издателство: Лабиринт

Коломбо, столицата на Шри Ланка, 1990 година. Мали Алмейда – военен фотограф и журналист, закоравял комарджия, прикрит гей и атеист, се събужда мъртъв и вижда, че се е озовал в нещо като небесна канцелария. Решава сам да разследва убийството си и да открие кой го е предал. Но в страна, разкъсвана от кръвопролитна гражданска война, където споровете се уреждат и сметките се разчистват с батальони на смъртта, с бомбаджии камикадзета и наемници главорези, списъкът на заподозрените е отчайващо дълъг. В задгробния живот, където гъмжи от призраци и духове, Мали разполага със съвсем малко време, само с девет луни, или девет дни, за да намери начин да се свърже с жената и мъжа, единствените, които обича и на които може да разчита, и да ги насочи към снимките, които е скрил на тайно място и които ще изобличат убийците му и ще разтърсят Шри Ланка.

 

igrachatИГРАЧЪТ
Уолтър Тевис
Издателство: Кръг

Еди Фелсън, по прякор Бързия, е млад и напорист играч на билярд, който пътува от град на град и подмамва опонентите си, като се преструва на по-слаб, отколкото е. С изключителните си умения той трупа все повече пари и увереност, а славата му придобива впечатляващи мащаби.
Но идва ден, в който Еди се изправя срещу Дебелака от Минесота, истинския крал на билярдните зали. В знаменателна игра, където безпогрешните действия с щеката не са най-важното, животът на младия играч ще рикошира в грешна посока.
„Играчът“ – първият и най-велик роман, посветен на билярда, – разказва класическа история за бляскави победи и грандиозни провали, но и за това как борбата на човек често е със собствената му душевност и самоуважение.

 

shteЩЕ БЪДА КАТО РЕКА
Шели Рийд
Издателство: Бард

Сред дивата красота на Колорадо тече разказ за млада жена, чийто живот тръгва срещу течението! Седемнайсетгодишната Виктория Наш върти домакинството на семейната ферма за праскови в градчето Йола, Колорадо. Уилсън Муун е млад скитник с тайнствено минало, прогонен от племенната си земя и решен да живее по свои правила и закони. Съдбата ги сблъсква на улицата и тази среща променя живота им драматично, поражда колкото страст, толкова и опасност. И когато трагедията я застига, Виктория напуска дома си, единственото място, което познава. Бяга в планината и се бори с капризите на природата и със страховете си от несигурното бъдеще. Сезоните се сменят, а с тях се променя и тя. В красивия, но суров пейзаж открива истини за себе си и намира сили да продължи напред, макар че река Ганисън много скоро ще потопи родния ? град – стопанствата, фермите и любимата овощна градина, за която семейството ? се грижи от поколения.

 

ztarЦАР АЛКОХОЛ
Джек Лондон
Издателство: Нике

Публикувана за първи път през 1913 гoдина, книгата на Джек Лондон „Цар Алкохол“ е първото по рода си произведение в американската литература, което подхожда дидактически към темата за алкохола. Авторът на „Белият зъб“ и „Дивото зове“ прави дисекция на зависимостта от алкохол заедно с един личен разказ за собственото си преживяване с алкохолизма – нещо, което ще го съпъства цял живот. „Цар Алкохол“ е и най-близкият текст до автобиография, който Джек Лондон оставя след себе си. Авторът разказва за тежкия си живот като юноша, преживяванията си като пират, дълбоководен ловец на тюлени, скитник, побойник, златотърсач от Юкон, отпаднал студент, за да се себепостигне като един от най-легендарните автори в световната литература. „Цар Алкохол“ на Лондон е изумително честен и ярък разказ за живота му не само като пияница, но и като авантюрист. Едновременно хумористично написан, но и с изключителна дълбочина и красота, романът се превръща в крайъгълен камък в американската литература с честното си, дълбоко и изчерпателно отношение към проблемите с алкохола в Америка. Заедно с всичко това книгата е един вълнуващ и интензивен разказ за живота на класическия писател. Тя продължава да се препоръчва от организацията на „Анонимните алкохолоци“ заради точните описания на вътрешния свят на зависимите и поуките на автора, сам преживял проблемите на алкохолизма.

 

etuditeЕТЮД- И- ТЕ  на София: 24 часа
Автор: Иван Шишиев
Издателство: „Колибри“

„Етюд-и-те на София“ е фотографски проект на Иван Шишиев, който от създаването си през 2015 г. претърпява голямо развитие и натрупва хиляди почитатели. Стартирал първоначално като фейсбук страница, „Етюд-и-те на София“ днес се превръща и в изящен фотографски албум, в който се крият и малки късчета истории за духа на столицата такава, каквато я вижда и усеща фотографът Иван Шишиев. От върховете на Витоша до най-живописните улици на центъра на града, от влюбените на града, до трамвайните му релси.
Времето в София тече по свои собствени правила. И за да го уловиш истински във фотография, трябва ги познаваш.
Тик-так…
Иван Шишиев (р. 1991 г.) е фотограф, публицист, пътешественик и библиотекар. Автор е на най-големия проект за фотография в България Етюд-и-те на София, последван от над 340 000 души в социалните мрежи, който управлява заедно с видеографа Екатерина Калугина.
През 2020-а е отличен с грамота на Столична община за принос в развитието на културата в София. „Етюд-и-те на София: 24 часа в града" е третата му книга.

 

tajnataТАЙНАТА НА ШАНЕЛ
Автор: Лорна Кук
Издателство: „Сиела“

"...но никога няма да преживея нищо подобно на годините, които прекарах в Париж по време на войната с госпожица Шанел, чиито тайни трябваше да пазя."
Из книгата
Париж, 1941 г. Съдбата на Адел е да гладува като хиляди други по улиците на окупираната от германците френска столица. Докато случайността не я среща с фамозната Коко Шанел, за която започва да работи като асистентка. Но това означава и да се примири, че трябва да живее в шикозния хотел Риц редом с високопоставени нацистки офицери, някои от които твърде близки с Шанел.
Адел така и не успява да разбере на чия страна е нейната работодателка - дали тя е колаборационист, или просто отчаяна опортюнистка, която се опитва да оцелее сред най-страшните времена. Шанел е жена с много тайни...
Наши дни. Клои, внучката на Адел, съдбовно се озовава в Париж точно навреме, за да открие истината за младостта на баба си. Единственото, което знае, е, че тя някога е работила за Шанел, но момичето трепетно жадува да възкреси най-противоречивите дни от живота на дизайнерката и да открие какво точно се е случило по време на войната и с нея, и с Адел.
Но Клои не подозира какви изненади се крият в миналото - и как точно тайната на Шанел се превръща и в тайна на собственото ѝ семейство...

 

neobiknoveniyatzhivotНЕОБИКНОВЕНИЯ ЖИВОТ НА ЕДИН ОБИКНОВЕН ЧОВЕК
Мемоари
Автор: Пол Нюман
Издателство: „Книгомания“

„Тази книга се роди от усилията да обясня на децата си моята история. Искам да оставя някакво писмено свидетелство, което да подреди пъзела, да направи пробойни в митологията, възникнала покрай мен, да разбие някои легенди и да държи завистниците на разстояние. Нещо, което да документира престоя ми на тази планета с някаква точност. Защото онова, което съществува като писмени свидетелства в момента, няма нищо общо с истината. Това е единствената ми цел.“ – Пол Нюман
През 1986 г. Пол Нюман и най-близкият му приятел, сценаристът Стюарт Стърн, се захващат с амбициозен проект. Стюарт ще събира устни сведения от семейството, приятелите и неговите колеги, които ще помоли да говорят за живота на актьора. След това Нюман ще му разкаже своята гледна точка. Единственото условие е всеки от участниците да бъде напълно честен. Същото се отнася и за самия Нюман. Проектът продължава пет години.
Резултатът са необикновени мемоари, подбрани сред откритите неотдавна хиляди страници свален записи. Книгата е проникновена, разкриваща, изненадваща. Гласът на Нюман е мощен – понякога е забавен, друг път е изпълнен с болка, но преди всичко винаги е истински.
Откровена и проникновена, любяща и искрена, сложна и задълбочена, книгата „Необикновеният живот на един обикновен човек“ предоставя нов поглед към една от най-големите кинозвезди на нашето време, човек, на когото мнозина се възхищават, но малцина наистина познават – от гледната точка на самия него.
***
ПОЛ НЮМАН е актьор, режисьор, автомобилен състезател и предприемач. Десет пъти номиниран за „Оскар“; получава наградата на Академията за най-добър актьор за ролята си в „Цветът на парите“. Носител е на приза на БАФТА; три награди „Златен глобус“; наградата на Гилдията на филмовите актьори; награда „Еми“; награда „Сесил Б. Демил“; Хуманитарната награда „Джийн Хершолт“. Като автомобилен състезател печели няколко национални шампионата; вписан е в Книгата на световните рекорди „Гинес“ като най-възрастния победител в професионално състезание. Като политически активист и благодетел събира и дарява близо 1 милиард долара за благотворителни каузи. Има шест деца и 50-годишен брак с актрисата Джоан Удуърд. Умира през 2008 г. на 83-годишна възраст.

 

hariХАРИ СТАЙЛС -  Създаването на един модерен мъж
Автор: Шон Смит
Издателство: „Сиела“

Когато един притеснителен тийнейджър се явява на прослушване за музикалния формат „Екс фактор“, никой не подозира, че един ден ще се превърне в поп феномен и икона за цели поколения. Особено самият той – страда от ужасна сценична треска и единствено любовта му към музиката го тласка към светлините на прожекторите.
Оказва се, че бърка – публиката го обожава, а това прослушване е само началото на бляскава кариера, която ще го превърне в сензация на нашето време. Името му е Хари Стайлс, а това е неговата история…
„Хари Стайлс - Създаването на един модерен мъж“ проследява пътя му от детството му в Чешир, Великобритания, до студиата на Холивуд. Животът на Хари тече бързо и всичко, с което се захваща, е обречено на успех. От ⅕ от ултрапопулярната бой банда „Уан Дайрекшън“ той се превръща в соло изпълнител с платинени албуми и световни турнета; в модна икона и филмов актьор.
А зад образа на поп звездата продължава да се крие един изключително земен човек, чиято скромност и заразителна усмивка му печелят милиони почитатели по цял свят.

 

izvezaniИЗВЕЗАНИ СЛЕДИ
Автор: Мария Ангелова и Цветомила Фотева
Издава : Пловдивско университетско издателство

„ Извезани следи “ показва пловдивското читалище „ Алеко Константинов “. Книгата сведения и неповторими документи за живота на Росица Чуканова, които се разгласяват за първи път – фотоси от писмата до Вълко Червенков, речта на Хр. Вакарелски при разкриване на последната галерия на Росица Чуканова, покана до Владимир Димитров-Майстора, фотоси на царското семейство с направени от Р. Чуканова дрехи, предмети, направени от колектива от албумите на Росица Чуканова. Могат да се видят неповторими произведения от Росица Чуканова, направени през 60-годишния й креативен път, показвани за първи път. Част от предметите са върнати в България от Швейцария от госпожа Галина Ангелова Майер . Показани са и произведения с шевици проектирани и съветвани от нея.
Новата книга „ Извезани следи “ наблюдава и историята на Колектива, живота на неговата създателка-Янка Арсова и патрона му-Росица Чуканова.

 

dieDIE OPER IST TOT– Es lebe die Oper!
Редактирано от: Bundeskunsthalle Bonn
Издателство: Hatje cantz
Текстове от: Katharina Chrubasik, Alexander Meier-Dörzenbach, Anke Charton, Albrecht Thiemann, Kerstin Schüssler-Bach, Hanjo Kesting, Markus Kiesel, Heiko Jacobs, Mark Schachtsieg, Dorothea Nicolai, Pierluigi Ledda, Barbara Vinken, Steffen Burkhardt, Wolfgang Willaschek
Немски език
2022 г., 256 страници, 434 илюстрации.

Дръпнете завесата!
Като никой друг жанр, операта привлича сетивата ни: съчетавайки изкуство с майсторство, тя създава грандиозен gesamtkunstwerk. Той надхвърля границите на реалността, процъфтява в драматични крайности, магическо и ирационално, и създава събитие, което е уникално и ефимерно.
Тази книга предлага калейдоскопична панорама на различни форми на опера. Въз основа на примера на известни оперни театри като Ла Скала в Милано, Виенската държавна опера или Ню Йорк Мет, както и селекция от картини и костюми, плакати и модели за сценичен дизайн, карикатури и програми, той проследява растежа и промяна на институцията през 19 и 20 век. Изобразявайки хората, които хвърлят визията си в разкошната форма на операта, той разказва известни и непознати истории за една институция, която непрекъснато се преоткрива.

 

matisseMATISSE.
Cut-outs
Автор:    Жил Нере
Издателство:    Taschen

Анри Матис (1869–1954) беше борбен дух. Въпреки диагнозата рак през 1941 г., нарастващата слабост и ограниченията на инвалидна количка, неукротимият французин никога не спира в стремежа си да прави изкуство. С това, което той нарече une seconde vie, втори живот, той се впусна в забележителен период на колаж, изрязвайки и залепвайки парчета цветна хартия в гваш декупе на птици, растения, цветя и женска форма. Подчертавайки цвета и контраста, техниката на изрязване генерира както поразителни линии, така и ярки съпоставки. В произведения като Икар (1943), Синьото голо тяло (1952), Охлювът (1953) и Снопът (1953) изчистените форми и елементарните структури захранват композиционна сила, която противоречи на декоративната привлекателност на творбата, едновременно плътно организирана и заразен с joie de vivre. С напредването на работата му вълнението на Матис от неговите резултати подхранва все по-големи произведения, преминавайки от малки творби към огромни стенописи с размерите на стена.
С наближаването на последните му години Матис се наслаждава на простотата и блясъка на тези произведения, като признава: „Само това, което създадох след болестта, съставлява моето истинско аз: свободен, освободен…“ В тази основна уводна книга ние преразглеждаме тази радостна последна глава от Дългата и невероятна кариера на Матис, изследваща как изрезките капсулират дългите години на художника, изследващ възможностите за композиция, форма и цвят.

 

wegeWEGE DER KUNTS– Wie die Objekte ins Museum kommen (Katalog)
Редактирано от Естер Тиса Франчини, в сътрудничество със Сара Черне
Издателство : „Scheidegger & Spiess“

Книгата е за изложбата „Пътеки на изкуството – как предметите попадат в музея“ (17.06.2022 – 25.06.2023). Илюстрована книга за четене по изключително актуалния въпрос за историята на нашите музеи с техните колекции от незападни култури.
440 страници, 200 цветни и 50 ч/б илюстрации
Текст на немски език

 

contemporaryCONTEMPORARY ARCHITECTURE: Masterpieces around the World
Автор: Chris van Uffelen
Издателство: „Браун“

Най-прекрасното разнообразие: Как днешната глобална архитектура върви към утрешния ден
Почти точно десет години след публикуването на Атласа на световната архитектура , тази нова последваща публикация прави преглед на последното архитектурно десетилетие с помощта на текущи образцови сгради от всички континенти. Не само строителните задачи, техники и стилове се промениха значително през последното десетилетие, но и светът се трансформира, което е значително отразено в световната строителна култура. Конверсията и устойчивостта придобиха значително значение и в нови региони се появи страхотна иновативна архитектура.
Най-разнообразни проекти от временни изложбени зали до мега летища са събрани и ярко представени в сбити текстове, придружени с изображения и рисунки. Съвременна архитектура. Шедьоврите по целия свят се публикуват като нов справочник, който отразява вълнуващото разнообразие и забележителни постижения на съвременната архитектура по света. Специален фокус отново е върху представянето на непознати досега шедьоври заедно с добре познатите акценти на днешния свят на строителството.

 

santiagoSANTIAGO CALATRAVA: Bridges
Автор: Santiago Calatrava
Издателство: „niggli Verlag“

Сантяго Калатрава е сред най-важните и влиятелни архитекти на нашето време. Проектите с търговска марка на испано-швейцарския дизайнер са сензационни проекти на мостове, олицетворяващи симбиозата от елегантен архитектурен израз и инженерно майсторство. Повлиян от неговата страст и опит в скулптурата, неговите творения решително оформят и характеризират участващите градове и пейзажи.
Този том е специална почит към тази емблематична творба, показваща значението, което Сантяго Калатрава придава на мостовете като културно постижение на човешката цивилизация. В тази книга самият архитект говори за визиите, както и за артистичните и архитектурни философии зад неговите несравними проекти на мостове. Той също така предоставя подробни описания на 75 избрани проекта, които, заедно с първи чертежи, акварелни картини и висококачествени снимки и визуализации, предоставят уникално и истинско вникване в неговия творчески процес.
_ Най-важният инженер-архитект на проектирането на мостове
_ Пряко вникване в мислите, виденията и вдъхновенията на Калатрава
_ Голямо разнообразие от визуални материали
_ Завършени и нереализирани проекти
За автора:

Сантяго Калатрава е високопочитан архитект, който е получил много отличия, както и награди и почетни докторски степени. Роден във Валенсия през 1951 г., той първоначално учи архитектура в Escuela Técnica Superior de Arquitectura в родния си град, последван от строително инженерство в ETH Zurich. Той създава собствена компания през 1981 г., която днес има филиали в Дубай и Ню Йорк. Неговата най-важна настояща голяма работа е транспортният център на Ground Zero в Ню Йорк с характерната си зала „окулус“, която беше открита през 2016 г.

Сантяго Калатрава е сред най-важните и влиятелни архитекти на нашето време. Проектите с търговска марка на испано-швейцарския дизайнер са сензационни проекти на мостове, олицетворяващи симбиозата от елегантен архитектурен израз и инженерно майсторство. Повлиян от неговата страст и опит в скулптурата, неговите творения решително оформят и характеризират участващите градове и пейзажи.

Този том е специална почит към тази емблематична творба, показваща значението, което Сантяго Калатрава придава на мостовете като културно постижение на човешката цивилизация. В тази книга самият архитект говори за визиите, както и за артистичните и архитектурни философии зад неговите несравними проекти на мостове. Той също така предоставя подробни описания на 75 избрани проекта, които, заедно с първи чертежи, акварелни картини и висококачествени снимки и визуализации, предоставят уникално и истинско вникване в неговия творчески процес.

_ Най-важният инженер-архитект на проектирането на мостове
_ Пряко вникване в мислите, виденията и вдъхновенията на Калатрава
_ Голямо разнообразие от визуални материали
_ Завършени и нереализирани проекти

За автора: Сантяго Калатрава е високопочитан архитект, който е получил много отличия, както и награди и почетни докторски степени. Роден във Валенсия през 1951 г., той първоначално учи архитектура в Escuela Técnica Superior de Arquitectura в родния си град, последван от строително инженерство в ETH Zurich. Той създава собствена компания през 1981 г., която днес има филиали в Дубай и Ню Йорк. Неговата най-важна настояща голяма работа е транспортният център на Ground Zero в Ню Йорк с характерната си зала „окулус“, която беше открита през 2016 г.

 

benediktБЕНЕДИКТ КЪМБЪРБАЧ - Шерлок Холмс на XXI век
Автор: Елизавета Бута
Издателство: „Паритет“

Как е заснет великият сериал?
Книгата представя биографията на актьора Бенедикт Къмбърбач и разкрива пикантни тайни от снимачната площадка на сериала Шерлок - от раждането на идеята за поредицата и написването на сценария до процеса на заснемането. Включени са и биографиите на създателите на филма, както и любопитни моменти от творческия процес, запечатани във впечатляващи фотографии.
"Напоследък все по-често срещаме името на Бенедикт Къмбърбач в редица касови проекти на Холивуд, както и в нашумели кинопродукции и театрални постановки в родната му Великобритания. Във филмографията си Къмбърбач има десетки роли на знакови герои, но най-успешните му превъплъщения са предимно на гении и злодеи. Необичайният му външен вид и не по-малко необичайно му име го отличават сред звездната плеяда от таланти и му определят почетно място в киното и театъра. Той е носител на някои знакови награди, но името му преди всичко се свързва с образа на Шерлок Холмс, чиято роля актьорът изигра в едноименния сериал. Историята за особняка социопат от XXI век определено се хареса на публиката, а Къмбърбач и Марк Гатис се превърнаха в истински звезди."

 

ottekstaОТ ТЕКСТА КЪМ ОБРАЗА
Автро: Катерина Гаджева
Издателство: „АИ Проф. Марин Дринов“

Приказките са изключително трудни за анализиране, тъй като имат фолклорно (устно) и литературно (писмено) битие, които се различават съществено; предназначени са за децата, но и за възрастните; променят се в зависимост от културната и социална среда и не на последно място - почти винаги са придружени от изображения, които допълнително усложняват и разширяват посланията на написаното.
Изследването фокусира вниманието върху българската книжна илюстрация за деца от втората половина на XX век и по-специално - върху образите, съпътстващи четири от приказките на Шарл Перо и Братя Грим - Червената шапчица, Спящата красавица, Пепеляшка и Синята брада. Разгледани са въпросите как художниците превеждат добре познатите текстове, върху какво акцентират, какво прикриват и как (или дали) успяват да предадат универсалните разкази така, че от глобално, те да добият локално значение, да заговорят на езика на българските читатели.

 

tvorcheskiТВОРЧЕСКИ ПОДХОДИ КЪМ ФОЛКЛОРНАТА МУЗИКА
Автро: Петьо Кръстев
Издателство: „АИ Проф. Марин Дринов“

Основният изследователски анализ в монографията на Петьо Блъсков засяга явления, свързани с творческа интерпретация на фолклорна музика. Някои от тях са установени и утвърдени във времето форми - хармонизация, обработка, инструментация. В изследването тези подходи са отнесени най-вече към работата на изградените през втората половина на XX век изпълнителски състави - оркестър от народни инструменти, женски народен хор, ансамбъл, и формирането на съвременно професионално изпълнителство върху основата на фолклорните практики. Разгледаните творби обхващат различни етапи в развитието на формациите - от техните първи опити (50 - 60-те години на XX век) до днес.
Монографията предлага специфичен вариант на типология, която насочва акцента към традиционната култура и нейното влияние по няколко основни направления. Първото проследява изследователски постижения в етномузикологията и тяхното влияние при формирането на творчески подходи. Вниманието е отправено към две от основните линии в българската музикалнофолклористична наука: неравноделността като явление във фолклорната музика и регионалните специфики и музикалнофолклорните диалекти (първа глава). Второто направление разглежда традиционни принципи на музикално мислене при изграждането на творчески подходи: старинно многогласие, формулност, вариационно-импровизационен, мотивно-вариантен формообразуващ принцип, инструментална техника (втора глава). Примери за претворяването на фолклорни песенни образци и създаване на авторски произведения върху основата на традицията са обект на анализ в трета глава.

FaLang translation system by Faboba