НОВИ КНИГИ


pritchaПРИТЧА ЗА СЕЯЧА
Автор: Оливия Е. Бътлър
Издателство: Orange

20 юли 2024 г. Глобални климатични промени и икономически кризи са довели до обществен срив и Калифорния се е превърнала в място, изпълнено с опасности - от всеобщ недостиг на вода до пълчища от скитници и отчаяни хора, готови на всичко, за да оцелеят още един ден. Петнайсетгодишната Лорън Оламина живее в затворен квартал със своя баща проповедник, семейството и съседите си, защитена от заобикалящата ги анархия. В общество, където да си уязвим, означава да си подложен на постоянен риск, тя страда от синдром на хиперемпатия – почти осакатяваща чувствителност към болката на околните.
Изключително зряла за възрастта си и с ясен поглед към света, Лорън трябва да убеди всички в правотата си, за да успее да защити любимите си хора от надвисналите нещастия, които малката общност упорито пренебрегва и омаловажава. Това, което започва като битка за оцеляване обаче, скоро води след себе си нещо много по-значимо: раждането на нова вяра… изумително виждане за съдбата на човечеството. Този високо оценяван постапокалиптичен роман, изпълнен с надежда и ужас „се съчетава отлично с „1984“ и „Разказът на прислужницата“ (Джон Грийн, „Ню Йорк Таймс“). Написан преди повече от 30 години, „Притча за сеяча“ изненадва с предвижданията си за общественото развитие, елементи от които по смущаващ начин съвпадат с днешната действителност.

 

kaikenКАЙКЕИ
Автор: Вайшнави Пател
Издателство: Orange

Родена съм на пълнолуние под благодатно съзвездие – най-святото разположение на небесните тела, но каква полза...Така започва историята на Кайкеи, единствената дъщеря на царя на Кекая. Тя отраства с легендите за могъществото и благоразположението на боговете, които нейната майка постоянно й чете и разказва. Ала един ден Кайкеи разбира, че царицата е безцеремонно прокудена в изгнание, и младата принцеса остава без майчина грижа, обградена от своите седем братя и баща си, който очаква от нея само едно: чрез брака си да му осигури желания политически съюз. Отчаяно закопняла за независимост, тя се вглъбява в ръкописите, които преди е чела с майка си, и се сдобива с магически способности, които r помагат от пренебрегната принцеса да се превърне във воин, дипломат и любима царица. Ала когато злото, за което разказват легендите и митовете, заплашва да разруши космическия порядък, избраният от нея път се сблъсква с божествено предопределената съдба на семейството й. Кайкеи ще трябва да реши дали си струва да противостои и да предизвика неизбежната разруха на всичко, което е градила и мечтае да завещае. Тя ще се изправи пред всяка заплаха и е готова да плати цената за това – да остане в историята като един от най-известните злодеи в индийската митология.

 

bezuprechenБЕЗУПРЕЧЕН
Автор: Елси Силвър
Издателство: Хермес

Да работиш като бавачка на петгодишния син на най-намръщения самотен баща на света би трябвало да е лесно. Стига само тя да можеше да откъсне очи от него, а той да държи ръцете си далеч от нея. Уила решава да прекара лятото в Честнът Спрингс, за да си почине от шумотевицата на големия град. Новият й шеф, Кейд Итън, е груб, раздразнителен и не й обръща почти никакво внимание. Широкоплещестите каубои със загрубели от работа ръце обаче винаги са били ахилесовата пета на градските момичета и Уила не прави изключение. Но когато една нощ тя го примамва в горещата вана за игра на истина или предизвикателство, всичките им карти – и дрехи – са свалени. Не след дълго Уила се влюбва в Кейд и осъзнава, че зад грубата му външност се крие ранима душа. Предишните жени в живота му са го накарали да повярва, че не заслужава да бъде обичан. Уила обаче е на друго мнение. И макар договорът като бавачка да е за два месеца, сърцето й подсказва, че ще остане в Честнът Спрингс завинаги.

lovciЛОВЦИ НА ТРОФЕИ
Автор: П. Г. Удхаус
Издателство: Сиела

Лятото настъпва в училището за млади джентълмени „Сейнт Остин“. Птичките пеят, слънцето напича приятно и нищо не може да откъсне бъдещите британски лъвове от мисълта за предстоящия спортен празник и заслужената почивка, която ще дойде с ваканцията. Нищо освен кражбата на три купи от училищния павилион за трофеи. Заподозрени са всички, дори и учениците, въпреки че всеки индивид с повече от две мозъчни клетки в главата знае, че британските джентълмени не крадат. Дори малолетните. Случаят стига до вниманието на Скотланд Ярд и съвсем скоро „Сейнт Остин“ се превръща в арена на шеметни преследвания и вълнения, поднесени с неповторимото чувство за хумор на П. Г. Удхаус.

 

jakiДЖАКИ И МАРИЯ
Автор: Джил Пол
Издателство: Бард

Авторката на „Тайната съпруга“ ни представя една история за любов, страст и трагедия, която съдбата разиграва, като сблъсква Джаки Кенеди и Мария Калас и ги превръща в съперници за сърцето на един и същ мъж. Джаки Кенеди е красива и интелигентна жена, която тайно обмисля да напусне своя съпруг, младия и амбициозен сенатор. Животът в светлината на прожекторите с един свръхамбициозен и склонен към изневери мъж, който не прекъсва ваканцията си дори заради мъртвороденото си дете, съкрушава Джаки. Затова, когато я канят на плаване с луксозната яхта на милиардера Ари Онасис, тя приема... и така се запознава с човек, който ще промени живота й. Драматично! Мария Калас е на върха на певческата си кариера и всички я смятат за най-доброто сопрано на оперната сцена, когато среща Аристотел Онасис, най-богатия мъж на света и неин сънародник. Уморена от бездетния си и лишен от страст брак и притисната отвсякъде от претенциозни оперни директори и враждебна преса, тя се озовава във водовъртежа, сътворен от този свръхинтелигентен и изключително чаровен мъж. Пътищата на Мария и Джаки се преплита неусетно и много скоро двете жени трябва да преосмислят всичко, което са приемали за даденост.

 

kaminoКАМИНО- ДА НАМЕРИШ СЪРЦЕТО СИ
Автор: Петя Стефанова
Издателство: Книги за всички

Книга за безкрайните пътища, по които можеш да се върнеш и да обичаш детето си, за изтощителното поддържане на крехкия мир между две жени, свързани завинаги с фаталната връзка между майка и дъщеря, с една непризната болка и една нестихваща жажда за близост. Камино пред тях и Камино помежду им. С всичките трудности и превратности, които предлага един почти 300 км участък в Испания, извървян пеша. С всички настроения, палитра от емоции, дъждове и слънчеви следобеди, странни вечери с късно слънце и ранни пробуждания, дъждовни следобеди и благодарност за всяка крачка, извървяна заедно. Защото когато си позволил да изгубиш детето си някъде по житейските завои, твоя е отговорността да откриеш как и кога да си го върнеш. Но не за да го притежаваш. За да го пуснеш. Да го пуснеш да отлети и да намери себе си. Да отнесе обичта ти и тя да запълни празнината, която толкова дълго го е приземявала. Тази история е за всеки от нас. За изгубеното в гората дете от приказките, което търси поръсените по Пътя трошици, които ще го отведат у дома. За човешкото и нечовешкото в сложната връзка между майка и дъщеря, за щастието да извървиш Камино с най-далечния и същевременно най-близък човек. За противоречията и осъзнаването, че по Камино вървим всеки ден. И всеки ден пропускаме знаците. Тази история ще ни научи да виждаме под повърхността и да знаем, че смирението не е дълго 300 или 800 км, то е точно толкова дълго, колкото от разума до сърцето и обратно.

 

chetvartЧЕТВЪРТ ПРИКАЗКИ ЗА КЛАРА И КРИСТО
Автор: Асена Сербезова
Издателство: Бард

Историите в „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ са за най-важните неща – любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и за Смисъла. Някои ще кажат, че това е книга за възпитанието. Други ще я възприемат като търсене на любовта във всичките Й измерения. Трети ще решат, че става въпрос за отговори на вечните въпроси, ако въобще има такива. Със сигурност обаче няма да откриете и следа от положителното мислене, положителната нагласа и прочее положителности, които – натрапени и преувеличени – могат само да влошат картината. Книгата е за необходимостта да сме честни към себе си и към другите. Напомня за важната роля на общуването и силата на постъпките ни. Разкрива как всяка лъжа и заблуда ни отдалечава от същността ни и как трябва всекидневно да се борим с най-силния враг на щастието – егото. Мнозина ще припознаят ситуациите и уроците, през които преминават героите. Тук ще намерите и 25 истории, които ще ви помогнат да осмислите по-дълбоко вашите лични предизвикателства и дори да ви дадат по-различна перспектива.

 

sashtotoСЪЩОТО, КАКТО ВИНАГИ
Автор: Моргън Хаузел
Издателство: Ера

Авторът на международния бестселър „Психология на забогатяването“ ни поднася мощен нов инструмент за разрешаване на един от най-предизвикателните пъзели в живота. Когато планираме бъдещето, често се питаме: Какво ще се случва по това време следващата година? или Какво ще бъде различно след десет години? Но прогнозирането е трудно. Важните събития, които ще оформят бъдещето, са по своята същност непредвидими. Вместо това трябва да зададем различен въпрос: Какво ще бъде същото след десет години? Какво ще бъде същото след сто години? Знанието за нещата, които никога не се променят, е по-полезно и по-важно от несигурната прогноза за непознато бъдеще. Въоръжени с това знание за непроменливото, вие ще добиете способността да мислите за риска, възможностите и как да навигирате в несигурността на предстоящото. С обичайния си ентусиазъм, Моргън Хаузел представя майсторски клас за оптимизиране на риска и улавяне на възможностите. Чрез поредица от увлекателни истории и съдържателни примери, той показва как можем да използваме новооткритото си разбиране за непреходното, за да виждаме в бъдещето и да изградим най-добрата стратегия в бизнеса, финансите и личния си живот. Хаузел е финансов консултант и двукратен финалист за наградата Gerald Loeb. Първата му книга Психология на забогатяването оглавява класациите по цял свят.

 

kodatКОДЪТ НА ЕКИПА
Автор: Даниъл Койл
Издателство: Sky print

Днес, почти една четвърт след началото на новия век, конкуренцията е по-силна от когато и да било в човешката история. В глобалния свят, вместо личности вече се конкурират екипи, а разликата между силния и слабия екип не се измерва задължително с инвестираните в него пари. Накъдето и да погледнем, виждаме, че някои групи от хора, преследващи обща цел, са по-способни от други. Но как се създават и функционират те?
„Кодът на екипа“ прониква в тайните на едни от най-успешните организации в съвременния свят – „Гугъл“, „Пиксар“, Джонсън & Джонсън. Но тук ще намерите и други примери за високоефективни организирани действия – големи спортни тимове, организирани престъпни банди и военни подраделения. Общото между всички тях е специфичната екипна среда, която превръща членовете на групата от индивидуалности в неудържим отбор. Тази екипна култура, представляваща една от най-мощните сили на планетата, е основана на доверие и синхронизирани действия, развива се чрез креативност и иновации и в нея няма място за токсични отношения. Задълбоченото изследване на Даниъл Койл ще ви посочи как да овладеете основните умения и техники, необходими за формирането и поддържането на екип, в който цари хармония и единомислие, проблемите се решават мигновено и всеки проект се реализира по най-добрия възможен начин.

 

decaДЕЦА НА СВОБОДНО ОТГЛЕЖДАНЕ
Автор: Леноре Скенази
Издателство: Рива

Какво отличава съвременните родители от поколението на техните родители? Тревожността. Ако повечето от съвременните родители са ходели пеша на училище, играели са в парка или на площадката с другите деца, шляели са се с приятели след края на часовете, днес те отказват да дадат такава свобода на децата си. Те са водени, естествено, от любов и загриженост. Но как се отразява отглеждането в кафез върху децата и върху тяхното емоционално и психическо израстване? Леноре Скенази дръзва да позволи на деветгодишния си син да пътува сам в метрото до дома си и на другия ден печели приза „Най-лоша майка на Америка“, макар че детето ? се е прибрало живо и здраво. И доволно, че се е справило само.
Тя се превръща в основоположник да движението „Деца на свободно отглеждане“, което добива много голяма популярност в САЩ и по целия свят, благодарение на сайта и книгата.
В първата част на книгата авторката формулира 14 заповеди, чието спазване ще ви помогне да станете по-спокойни родители и хора: Първа заповед: Знай кога да се притесняваш (Има и безпочвени притеснения, нали?) Втора заповед: Спри новините (Всяка емисия започва винаги с лошите вести.) Трета заповед: Избягвай експерти (Често съветите им са доста противоречиви и неекспертни.) И така до… Четиринайсетата заповед. И най-важното посление: Опознайте добре децата си и им имайте доверие. Те все пак са създадени за този свят и ще оцелеят в него.

 

sobichС ОБИЧ И ШАФРАН
Автор: Ким Фей
Издателство: Прозорец

Когато 27-годишната Джоан Бергстрьом изпраща писмо и пакетче шафран на 59-годишната Имоджен Фортие, това поставя началото на едно променящо живота им приятелство. Джоан е от Лос Анджелис и наскоро е започнала да пише за кулинарните страници на голям всекидневник. Имоджен живее на остров Камано край Сиатъл, списва месечна колонка за списание „Северозападен дом и живот“ и макар да може да бере миди по брега, никога не е вкусвала пресен чесън – екзотична съставка за Северозапада по онова време. Двете жени общуват чрез писмата си и помежду им се заражда близост, която ги подкрепя по време на Кубинската ракетна криза, убийството на президента Кенеди и неочакваните обрати в собствения им живот.
Благодарение на кореспонденцията ? с Джоан десетилетният брак на Имоджен разцъфва в нещо ново и вълнуващо, а на свой ред Джоан научава, че истинската любов невинаги ни връхлита във формата, в която сме очаквали. И тогава идва най-голямото изпитание за приятелството им – изпитание, което разтърсва интимния им свят и предизвиква безусловното им доверие една към друга. „С обич и шафран“ е не просто кратко бягство от нашия хаотичен свят, но и малко художествено съкровище. То ни напомня, че храната и приятелството са противоотровата за повечето сърдечни болки и че винаги си струва да създаваме връзки помежду си.

 

rakopisatРЪКОПИСЪТ ОТ ,,БИРЕКНАУ“
Автори: Жозе Розрижеш Душ Сантуш
Издателство: Хермес

Двама силни и решителни мъже попадат в „Аушвиц-Биркенау“ по различни причини, но съдбите им се преплитат по неочакван и драматичен начин. Херберт Левин, известен с артистичния си псевдоним Великия Нивели, е фокусник от еврейски произход, депортиран със семейството си в Аушвиц. Португалският легионер Франсишко Латино постъпва доброволно като надзирател в лагера, за да спаси годеницата си от неминуема смърт. За изпълнението на плана си обаче той ще трябва да разчита на магията на Великия Нивели. Докато фокусникът се подготвя за представлението си, организирано за служителите на лагера, нацистите търпят поражения на фронта и руската армия настъпва в окупираните територии. Пристига заповед да се предприеме последното масово избиване на затворници и да се заличат напълно следите от Холокоста. Евреинът и португалецът трябва да рискуват всичко, за да избягат от лагера на смъртта, където са станали свидетели на чудовищните престъпления срещу евреите. Но дали това е възможно? Може ли човек някога да избяга от ужасите на Аушвиц? Или единственият начин да намери вътрешен мир е като разкаже за видяното?

 

prislujnicataПРИСЛУЖНИЦАТА
Автор: Фрида Макфадън
Издателство: Бард

Мили отчаяно се нуждае от работа. След дълго търсене и многобройни откази късметът най-сетне й се усмихва. Наета е като прислужница от богатата Нина Уинчестър, която живее в разкошна къща със съпруга си Андрю и с разглезената си и капризна дъщеричка Сесилия. Още от първия работен ден обаче Мили започва да се сблъсква с редица странности: настаняват я да живее в малка стаичка на тавана; настроенията на Нина Уинчестър се менят рязко и намекват за сериозни психически проблеми. Единственият симпатичен член на семейство Уинчестър е Андрю. Съпругът на Нина е не само красив и преуспял, но също така е грижовен баща. Между него и младата прислужница започват да прехвърчат искри на фона на все по-необяснимото и хаотично поведение на Нина. Няколко месеца по-късно по всичко изглежда, че скоро най-смелите мечти на Мили ще се осъществят, но се случва нещо неочаквано, което преобръща изцяло представата й за семейство Уинчестър. Какви тайни се крият в миналото на Нина? Как успява Андрю да я търпи? И чий е трупът в мансардата?

 

opasnaОПАСНА СДЕЛКА
Автор: Сара Маклейн
Издателство: Ибис

Един ден в стаята на лейди Фелисити Феърклот се появява мистериозен непознат и й предлага да й помогне да се омъжи за херцог. Тя се съгласява, но при едно условие – няма да приеме брак без истинска любов и страст. Незаконнороден син на херцог и крал на тъмните лондонски улици, Дявола е прекарал живота си, трупайки богатство и власт. А невзрачната Фелисити е всичко, от което се нуждае, за да осъществи плана си за отмъщение. Единственото, което трябва да направи, е да превърне обикновеното момиче в неустоима изкусителка, след което да заложи капана си и да унищожи врага си. Но се оказва, че във Фелисити няма нищо обикновено и скоро сметките на Дявола се объркват. Той трябва да избере между всичко, за което е мечтал, и единственото, което е желал...

 

bavachkataБАВАЧКАТА
Автор: Джойс Каръл Оутс
Издателство: Бард

В края на размирните 1970-те, след неразрешените случаи на убийства на деца, които шокират Детройт, животът на неколцина жители се преплита с трагични последствия. Хана, съпруга на виден местен бизнесмен, започва извънбрачна връзка с харизматичен непознат, чиято самоличност остава неизвестна; Мики, хитър играч на дребно, се оказва, че трябва да изпълни сложна мисия – да въздаде правосъдие; серийният убиец, известен като Бавачката, е загадъчна фигура, която буди ужас сред елита на Детройт. Докато Бавачката продължава да отвлича деца и да ги убива, пътищата на героите се пресичат по стряскащи и неочаквани начини. Романът „Бавачката“ поднася драма и съспенс, великолепно оркестриран, разчита на риска да проследи алтернативен живот, поставя под въпрос на какво сме готови, за да защитим онези, които най-силно обичаме. „Бавачката“ е разтърсваща съвременна творба, на фона на корумпирана политика, расизъм и сексуални извращения.

 

otsamОТСАМ РАЯ
Автор: Франсис Скот Фицджералд
Издателство:Аквариус

"Само за три дни аз се ожених, а печатниците размножиха „Отсам рая“, както киното размножава статисти. "Така Франсис Скот Фицджералд описва в есето си „Ранният успех“ своето устремно излитане в голямата американска литература. „Отсам рая“ е първият публикуван роман на Фицджералд. Излиза от печат през 1920 г., когато Франсис Скот е едва двадесет и четири годишен. Това е честен и откровен, романтичен и тъжен, ироничен и саркастичен разказ на един млад човек за духовния свят на онова поколение в САЩ, наречено малко по-късно „изгубеното поколение“. Хроника на една младост във възхода на модерните времена, която търси себе си и копнее за живот, изпълнен със смисъл, въображение и красота, но трагически осъзнава, че Раят има и друга, отсамна страна. "Амбициозната, разножанрова, еклектична и епизодична форма на „Отсам рая“ страда от редица литературни грехове - казва Едмънд Уилсън, авторитетен критик и приятел на Фицджералд, - но най-големият грях на този роман е, че не умира."

 

izgubeniИЗГУБЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО
Автор: А. Дж. Ридъл
Издателство: Артлайн

„Бъдещето ни е написано в миналото и това е приключението на живота ни. “Една сутрин доктор Сам Андерсон се събужда и разбира, че жената, която обича, е била убита. За него обаче ужасът тепърва започва. Двамата с дъщеря му Аделин са обвинени за трагедията, а доказателствата са неоспорими. Ето защо, за да спаси дъщеря си, Сам прави самоубийствен ход: признава се за виновен. Ала в бъдещето убийците не отиват в затвора. Благодарение на машина, изобретена с помощта на Сам, най-опасните престъпници биват изпращани в миналото – приблизително двеста милиона години назад във времето, в епохата на динозаврите – където са принудени да изживеят остатъка от дните си като изгнаници. Сам приема съдбата си.Ала не и Аделин. Момичето си поставя за цел да докаже невинността му и да го върне, но с всяка следваща стъпка мистерията сякаш още повече се задълбочава. Защото едно парче от мозайката липсва. Парче, което побира в себе си минало, настояще и бъдеще и може да промени всичко…

 

nekaНЕКА ЗАВАЛИ
Автор: Чарлс Мартин
Издателство: Бард

Али още не може да се възстанови от загубата на любимия семеен ресторант на брега на Флорида, когато внезапно губи втория си съпруг в ужасяваща катастрофа. Сломена и изгубила вяра, тя не смее да погледне в бъдещето. Но в живота й се завръща скъп човек от далечното минало. Джоузеф е живял ден за ден в продължение на години, ранен физически и душевно по време на войната във Виетнам. Заселва се в една планинска хижа и малко след това открива изгубени в гората млада майка и нейните две малки деца. Той се притичва на помощ и им помага да стигнат при свои близки във Флорида. Това означава да се върне в дома от своето детство, да стане свидетел на една зрелищна пътна катастрофа и по каприз на съдбата да се събере с Али, своята младежка любов. Но една отколешна тайна надига глава, готова да смаже без време надеждата им за втори шанс.

 

prediПРЕДИ КОРОНАТА
Лобовната история на Елизабет Втора и принц Филип
Автор: Флора Хардинг
Издателство: Прозорец

Коледа, 1943 г. Младият офицер от флота Филип е поканен да гостува на английското кралско се¬мейство в Уиндзор. Той и принцеса Елизабет водят кореспонденция от няколко години, но след като се опознават, любовта им разцъфва. Филип – бездомен, обеднял и без британско гражданство – намира ста¬билност у младата Елизабет, към която се чувства все по-привлечен. А тя усеща как все повече се влюбва в ослепителния офицер. Въпреки множеството пери¬петии тяхната любовна история завършва с велико¬лепна сватба през ноември 1947 г.

 

stoСТО НОЩИ
Автор: Луисхе Мартин
Издателство: Ентусиаст

Eдновременно фантазия на перверзен моралист и на социален антрополог, романът „Сто нощи“ изследва любовта, изневярата и формите на лъжата. Около половината от хората признават, че са изневерявали сексуално на партньора си. А дали другата половина казват истината, или лъжат? Има само един начин да се провери: да се проучи животът им с помощта на детективи или чрез средствата на електронния шпионаж. Такъв антропологичен експеримент ни представя настоящият роман: изследване върху шест хиляди души без тяхното съгласие, за да се стигне накрая до надеждна статистика за сексуалното поведение и навици на съвременното общество. Ирене, главната героиня, търси в сексуалността тайните на човешката душа. Като млада тя заминава от Мадрид за Чикаго, за да учи психология в университета, и там, далеч от семейството си, започва да анализира почти научно мъжете, които среща и с които има интимни отношения. Безпристрастният й поглед се променя, когато се влюбва в аржентинеца Клаудио, криещ в себе си болезнена тайна. „Сто нощи“ е едновременно сантиментална рефлексия, еротично проучване и полицейско разследване на убиец, който не е оставил никаква следа от престъплението си.

 

posledniПОСЛЕДНИ ПОРЪЧКИ
Автор: Греъм Суифт
Издателство: Кръг

Стари приятели надигат по питие в лондонска кръчма, а до тях е урната с останките на покойния им другар Джак Артър Додс, майстор касапин. Компанията ще трябва да изпълни неговото последно желание: прахът му да бъде разпръснат от кея в Маргейт – наглед причудливо поръчение, което ще предизвика повече емоции, отколкото някой би предположил. Краткото пътуване ще се превърне в емоционален калейдоскоп през миналото и настоящето за всеки от четиримата опечалени... и същевременно за цялата група. Прегрешения, предателства и добрини, които никога не са излизали наяве, сега ще завършат мозайката на дружба, сблъсквала се с какво ли не във времето. Разказана с гласовете на тези привидно корави мъже и вдовицата на Джак, историята в романа на Греъм Суифт „Последни поръчки“ страница след страница изгражда хорово откровение на скръбта, копнежа и съжалението – страсти, които не са чужди на никое човешко същество.

 

mnimataМНИМАТА СЪПРУГА
Автор: Джулия Куин
Издателство: Ибис

Когато брат й Томас е ранен на бойното поле в Америка, осиротялата Сесилия Харкорт е изправена пред две непоносими възможности: да отиде да живее при леля си или да се омъжи за подлия си братовчед. Вместо това тя избира трети вариант и прекосява Атлантическия океан. Решена е да намери брат си и да се грижи за него, докато оздравее. Но след седмица на безрезултатно търсене Сесилия случайно се натъква на най-добрия приятел на брат й, красивия офицер Едуард Роуксби, който е в безсъзнание и се нуждае от нейните грижи. Тогава младата дама се заклева да спаси живота му, дори и това да означава да изрече малка лъжа…Казах на всички, че съм твоя съпруга. Когато идва в съзнание, Едуард е объркан. Ударът по главата е изтрил от паметта му последните няколко месеца от живота му, но все пак щеше да си спомня, че е женен, нали? Той знае коя е Сесилия Харкорт, макар и никога да не я е срещал. Но след като всички я наричат негова съпруга, той решава, че това трябва да е истина. Само ако беше вярно...Заради лъжата си Сесилия рискува репутацията и бъдещето си и се страхува от мига, в който истината ще излезе наяве. Но може би Едуард също има някои изненади за новата госпожа Роуксби…

 

prechupenaПРЕЧУПЕНА СВЕТЛИНА
Автор: Джоан Харис
Издателство: Прозорец

Бърни Мун живее с усещането, че е невидима за света. Посветила е себе си на другите, но съпругът й почти не я забелязва, а синът, когото обожава, не общува с нея, а с майка й. Няма и приятели. Скоро ще навърши 50 и отгоре на всичко навлиза в тежка менопауза.
Но когато в парка близо до дома й е намерено тялото на млада жена, убийството разпалва спомени от детството й за талант, който е бил погребан твърде отдавна. Бърни се е заклела, че никога повече няма да го използва заради инцидента с господин Д. И добре знае, че този талант може да унищожи всички около нея. Има обаче някои сметки за разчистване, неща от миналото, които я призовават да излезе от света на сенките.
Най-сетне настъпва моментът, в който вече не е невидима. Но дали всички останали са готови за това, което ще се превърне?

 

ajfelМАДМОАЗЕЛ АЙФЕЛ И КУЛАТА НА ЛЮБОВТА
Автор: Софи Вияр
Издателство: Лемур

Париж 1887 г. Гюстав Айфел иска да построи най-високата кула в света. Никой не вярва, че този невиждан досега проект ще бъде готов за Световното изложение – освен смелата му дъщеря Клер. Във време, когато все още се смята за неуместно жените да излизат сами дори на разходка, тя е най-важният съветник и личен секретар на баща си. Младата жена е неотлъчно до него, но начинанието, с което са се захванали, граничи с лудост и заплашва бъдещето на брака й. Дните отлитат все по-бързо, а пред Айфел се издига още една преграда: парижката художествена сцена, предвождана от Ги дьо Мопасан и Александър Дюма, се обединява срещу предполагаемото оскверняване на града. Във вихъра на общественото негодувание и личните й битки, неочаквана среща изправя Клер пред може би най-важния избор в живота й: Айфеловата кула ли е нейната съдба - или бъдещето й е в новия свят, отвъд океана?

 

otvarhaОТ ВЪРХА НА ПЕРОТО
Автор: Ивинела Самуилова
Издателство: Хермес

За да се разтуши от мрачните си мисли, породени от злободневието, познатата на читателите от „Бабо, разкажи ми спомен“ и „Тъй рече баба Ега“ главна героиня посещава любимия си Търновград. Целта й е да разгледа стенописите в Арбанашките църкви заради материал за светостта, върху който работи. Но когато случайно попада на обява за уроци по калиграфия, тя решава да пооправи и почерка си. Срещата й с възрастния калиграф Владимир обаче се оказва начало на неподозирано по своята дълбочина духовно пътешествие. Краснописанието не само ще възроди душата й, но и ще я отведе при тайната на старобългарската книга. Старата столица е подготвила още изненади за младата богословка и тя е въвлечена в училищна организация за честването на 24 май. Поканата на директора г-н Болярски да участва в обсъждането на открит урок за стила „плетение словес“ на Търновската книжовна школа я превръща в съучастник на идеята му да въведе в учебния процес принципа „по лепоте“, използван от старите книжовници. Ентусиазмът на физика Болярски и необичайният му подход да преподава удивление са заразителни и двамата бързо намират общ език. И става ясно, че физиката и метафизиката са една и съща страна на битието, в което е настанен човекът, копнеещ да осмисли земния си живот, да го извая красиво, да го изпълни с добро и радост.

 

preodolqvaneПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАРПАТИТЕ
Автор: Георги Цветков
Издателство: Ерове

XIX век, светът е претърпял катастрофално наводнение и огромни части от сушата са под вода от десетилетия. Европа е покосена от болести и войни. Оцелелите градове са свързани в мрежа от плавателни канали. Наред с това европейците са се пристрастили към употребата на настойка от бучиниш, което води до тяхната деградация. След петгодишно изгнание в Нова Англия маджарският офицер Лайош посещава крепостта на Кобурга в опит да получи от него подводни лодки, с които да атакува Франц Йосиф и да ликвидира властта на Хабсбургите. Следва низ от събития, в края на които Лайош научава за оцелели островитяни, които започват да овладяват безкрайната океанска шир и издигат нови градове. На хоризонта се задава нова културна епоха.

 

izvanИЗВЪН ОБХВАТ
Автор: Евгени Черепов
Издателство: Жанет 45

Красив и светъл роман. Носталгичен, дълбок като целонощен сняг, силен като планинска дъбрава, препускащ като вятър по билото, човешки и лекокрил, топъл. Когато го четеш, ти става светло и още повече вярваш, че доброто има смисъл. Роман за онези хора, солта на земята, истинските, които често остават неоткрити. Евгени Черепов дава глас на историите им, на щастието и болките им, на тяхната доброта и обикновеност. Метафора на всичко, което ни заобикаля, случилото се в хижа „Светлина“ ни дава увереност и надежда, че бъдещето е възможно.  Светлозар Желев

 

picasoЖИВОТ С ПИКАСО
Автор: Карлтън Лейк
Издателство: „Изток – Запад“

Откровените мемоари на Франсоаз Жило са най-проникновеният портрет на Пикасо, създаван някога, и дават завладяваща представа за бурния съвместен живот и творчеството на двамата модерни художници.
Книгата „Живот с Пикасо“, написана заедно с Карлтън Лейк и публикувана през 1961 г., е посветена на Пикасо художника и Пикасо човека. В нея геният говори за живописта и скулптурата, за живота си, за кариерата си, а също и за други художници, както съвременни, така и стари майстори. Виждаме Пикасо в неговите многобройни и променливи настроения – той ту отхвърля творбите си, ту се възхищава от тях, поддава се на различни суеверия, проявява се като грижовен баща. „Живот с Пикасо“ е не само портрет на един велик художник в апогея на славата му, но и картина на една талантлива млада жена в началото на собствената ù забележителна кариера.

 

publichnaПУБЛИЧНА ИСТИНА: 101% достоверност.
Разказ отвътре за Pantera
Автор: Рекс Браун; Марк Еглинтън
Издателство: „Адикс“

Мемоарите на Рекс Браун се издават на български език от издателство Addix publishing.
Рекс Робърт Браун е американски музикант, известен като дългогодишен басист на хеви метъл групата Pantera, след като се присъединява към групата през 1982 г. След събирането на групата през 2022 г., Браун е най-дълго служилият член на групата. Браун също е бивш член на хеви метъл супергрупата Down (2001–2011) и бивш басист на Kill Devil Hill . Той издава своя дебютен солов албум Smoke on This… през 2017 г. За първи път в кариерата си Браун, участва не само като басист, но и като водещ вокалист и китарист.
Браун е автор на книгата Official Truth 101 Proof, издадена през април 2013 г., която документира формирането, кариерата и разпускането на Pantera.

 

ednoЕДНО ДРАСВАНЕ НА ПЕРОТО
Автор: Тери Пратчет
Издателство: Сиела

В „Едно драсване на перото“ са събрани двайсет „изгубени“ разказа на гениалния сър Тери Пратчет, които за пръв път излизат в книга.
Запознайте се с Ог Изобретателя, който ще даде огън на пещерните хора, посетете (крайно злополучното) Министерство на неудобствата, разходете се из юрската епоха по следите на един изгубен вестник и се срещнете със смелия и немного умен варварски герой Крон, чието приключение започва в древния град Морпорк. Удивително забавните истории носят магията, накарала милиони читатели да обикнат Света на Диска, и ви дават възможност да надникнете в света на младия Тери Пратчет, който тепърва ще се превърне в литературен феномен.

 

ubiistvataУБИЙСТВАТА НА МЕДИЧИ
Автор: Дейвид Хюсън
Издателство: Хермес

Известният телевизионен историк Мармадюк Годолфин е открит мъртъв в един от каналите на Венеция по време на карнавала. Капитан Валентина Фабри от карабинерите е нетърпелива да разкрие престъплението –убийствата пречат на туризма! Затова тя моли за помощ пенсионирания английски архивист Арнолд Клоувър, когото самият Годолфин е наел наскоро за разплитането на вековна мистерия.

 

zimenЗИМЕН ГРОБ
Автор: Питър Мей
Издателство: Колибри

Камерън Броуди, детектив от Глазгоу, поема на опасно пътуване към изолираното и сковано от мраз селище. Има лични причини да разследва случай на убийство толкова далеч от района си на действие. На Броуди му се налага да се изправи пред призраците на миналото си и пред убиец, решен да погребе завинаги мрачна тайна. На фона на едно плашещо вероятно бъдеще романът на Питър Мей разкрива интригуваща загадка, действието е напрегнато и емоционално наситено.

 

podПОД РАЗЗЕЛЕНЕНОТО ДЪРВО
Автор: Томас Харди
Издателство: Сиела

Когато образованата и изискана госпожица Фанси Дей и пастор Мейболд се установяват в идиличното общество на градчето Мелсток, промяната в пасторална Англия е неизбежна. С идването на пролетта разцъфва и любовта между съвсем обикновения Дик Дюи и необикновената учителка и органистка Фанси. Но за разлика от чисто синьото небе на лятото, бъдещето на тази първа невинна любов съвсем не е безоблачно, защото се оказва, че кандидатът за сърцето на госпожица Дей не е само един. Четирите сезона преливат един в друг, за да изрисуват многопластовата картина на провинциална Англия в идиличния свят на Томас Харди. На фона на непокварените природни пейзажи и с характерния английски хумор Харди се отдалечава от безумната тълпа и ни потапя в наглед спокойното ежедневие на Мелсток през погледа на чудатите преживявания на един необичаен енорийски хор.

 

miastoМЯСТО ЗА ЩАСТИЕ
Автор: Емили Хенри
Издателство: Софтпрес

Хариет и Уин са перфектната двойка още от колежа. Неразделни като сол и пипер, като мляко и мед, като омари и Мейн… Докато не се разделят.
Изминали са пет месеца, откакто не са заедно, но все още не са казали на най-добрите си приятели. Не могат да го направят - не и сега, когато всички са в любимата вила, където от години прекарват своите ваканции. За една седмица през лятото шестимата загърбват ежедневието и се отдават на вино, морска храна и блажени разговори с хората, които ги разбират най-добре. Само че тази година Хариет и Уин са прекалено заети да се преструват, че все още са заедно, и да обръщат гръб на факта, че продължават да се желаят отчаяно. Не могат да кажат истината. Това е последната им ваканция тук и трябва да е перфектна. Затова просто ще играят ролите си. След като години наред са били влюбени, колко трудно може да е да се преструват само за седмица?

 


lubovЛЮБОВ ЕЛА ПРИ МЕН
Автор: Лайза Клейпас
Издателство: Ергон

Това не можеше да се случва. Не и на Луси Колдуел, която беше пазена и закриляна цял живот. В изблик на паника, тя успя да се освободи от ръкавиците и започна да драска по леда, изкашляйки шепа вода. Тежестта на полите ? я теглеше надолу като олово и за един ужасяващ миг тя се оказа напълно под водата. Спасението идва от железните ръце и храброто сърце на Хийт Рейн, бивш войник, когото Съдбата е отвяла от победения Юг в хладния, високомерен Север на победителите в Гражданската война. Защо този южняк е дошъл сред доскорошните си врагове, където винаги ще е немил-недраг, неприеман и презиран? Какви дръзки планове крои и как смята да постигне невъзможното? И какви тъмни тайни е заровил под пластовете горчиви спомени? Случайната му поява край брега на замръзналата река, в която Луси е на път да загуби живота си, и спасяването ? – това е знак от Съдбата. Защото Луси съвсем не е случайна мишена в плановете на този загадъчен и харизматичен мъж с пронизващи тюркоазени очи…

 

zmiataЗМИЯТА УРОБОРОС
Автор: Е. Р. Едисън
Издателство: Изток-Запад

„Змията Уроборос“ – най-известният роман на Едисън – е героично фентъзи, публикувано за пръв път през 1922 г. Изпреварвайки Толкин с няколко десетилетия, авторът създава завладяващо приключение с епични пропорции във въображаем свят, който изглежда предимно средновековен и отчасти напомня на скандинавските саги. Това е свят с невероятна красота, населен с лордове и крале, магьосници и могъщи воини, изкусителки с гарванова коса и страховити чудовища, в който се водят безкрайни битки за надмощие и сложни задкулисни интриги. Като преплита елементи от популярните митологии и елизабетинската драма, Едисън създава една вълшебна творба, която продължава да вълнува поколения от читатели.

 

imaloИМАЛО НЯКОГА ЕДНО РАЗБИТО СЪРЦЕ
Автор: Стефани Гарбър
Издателство: Бард

„Имало някога едно разбито сърце“ е завладяващо фентъзи, великолепно начало на едноименната поредица. Ако сте харесали „Каравал“, ще се влюбите и в тази нова книга. Откакто се помни, Еванджелин Фокс вярва в истинската любов и щастливия край... до момента, в който разбира, че мъжът на сърцето ? ще се жени за друга.В отчаян опит да спре сватбата и да излекува нараненото си сърце, Еванджелин сключва сделка с харизматичния, но пагубен Принц на сърцата. Той се съгласява да помогне в замяна на три целувки – тя ще трябва да целуне трима души, когато и където той прецени. Ала още след първата Еванджелин осъзнава, че сделките с безсмъртен са опасна игра – и че Принцът на сърцата иска много повече от нея, отколкото е обещала. Той има планове за Еванджелин, планове, които или ще завършат с най-голямото възможно щастие, или с най-невероятната трагедия.

 

vinataВИНАТА, КОЯТО НОСИМ
Автор: Юрт и Русенфелт
Издателство: Ера

В свинеферма близо до Вестерос е открито тяло, а уликите сочат, че убиецът иска да привлече вниманието на точно определен човек – криминалния психолог Себастиан Бергман. Ваня Литнер се бори да запази отдела си „Риксмурд“ и да се докаже като ръководител. Но задкулисните игри остават на заден план, когато жертвите се увеличават. Мъртъв е открит и Тим Кънингам, бивш клиент на Себастиан. Около него витае мистерия и разбулването й може да се окаже ключово за идентифицирането на убиеца. Себастиан Бергман многократно е помагал на полицаите от „Риксмурд“ и е разрешавал десетки заплетени случаи, но сега е персона нон грата. Дали завръщането му ще бъде спасение, или падение за „Риксмурд“? Ръководен от нестихваща омраза, отдаден и целенасочен, убиецът поставя извънредно предизвикателство дори за опитния Бергман. А разкриването му може да се окаже пагубно…

 

madoniteМАДОНИТЕ НА ЛЕНИНГРАД
Автор: Дебра Дийн
Издателство: Сиела

Годината е 1941 г. Германската армия наближава покрайнините на Ленинград. Марина, заедно със своите колеги, е натоварена с печалната задача да свали картините от стените на Ермитажа, да събере всички ценни артефакти и да ги опакова, за да бъдат изпратени някъде далеч, в безопасност от нацистите. Но въпреки че рамките вече са празни, в тях тя продължава да вижда шедьоврите на европейското изкуство. И след като мъжът, в когото е влюбена, изчезва на фронта, а Ленинград бавно потъва в отчаяние, мъчителен глад и студ сред постоянни бомбардировки, творбите на великите художници от стените на Ермитажа остават запечатани в съзнанието на Марина по-ярки и носещи повече смисъл от всякога.
Десетилетия по-късно тя живее в Америка със своя любим Дмитрий, отгледала е деца и предстои сватбата на внучката ?. Паметта на Марина обаче неумолимо е започнала да ? се изплъзва, детайлите от ежедневието се изпаряват и тя понякога не помни къде се намира. В такива моменти най-силната връзка с реалния свят остават нейните спомени за Ермитажа, за цветовете, пейзажите, Мадоните, светците и боговете по стените на Петербургския дворец, които Марина грижливо е запазила в свой собствен, недосегаем дворец на паметта, изпълнен с красота.

 

meditaciiМЕДИТАЦИИ
Автор: Джиду Кришнамурти
Издателство: Захарий Стоянов

Човекът, за да избяга от своите конфликти, е измислил много форми на медитация. Те са се основавали на желание, воля и стремеж за успех и са предполагали конфликт и борба за неговото постигане. Тази съзнателна методична работа винаги протича в рамките на ограничения ум и в това няма свобода. Всяко усилие за медитиране е отхвърляне на медитацията. Медитацията е прекратяване на мисълта. Само тогава се отваря друго измерение, което е извън времето.    - Дж. Кришнамурти

 

chustvitelniЧУВСТВИТЕЛНАТА СЪВЕТНИЧКА
Автор: Наталия Де Барбаро
Издателство: Сиела

Наталия де Барбаро, популярна психоложка, дълги години работи индивидуално с жени, изтощени от ролите, които са принудени да играят. Жени, които търсят отговори на въпросите: „Коя съм аз всъщност? Какво искам? За какво мечтая? Какво си позволявам?“„Чувствителната съветничка“ предава целия ѝ натрупан опит, осмислен през научните успехи на психологията, но е и поетична, понякога брутално честна и вълнуваща история за пътя на една жена към себе си и щастието. В тази книга ще откриете отговори на въпроси като: Защо жените играят роли, които ги изтощават? Защо работят прекомерно и се съдят строго и за най-малките грешки? Как да чуваме вътрешния си глас, когато всички ни казват какви трябва да сме? Наталия де Барбаро ви кани на вълнуващо и вдъхновяващо пътешествие под грижите на Чувствителната съветничка – свещената женска интуиция и мъдрост. Перфектно четиво за всички, които смятат, че в живота им има прекомерно много задължения и твърде малко радост.

 

malkiteМАЛКТЕ ТРАВМИ
Автор: Д-р Мег Арол
Издателство: Изток-Запад

Имате ли усещането, че преминавате през живота на автопилот? Чувствате ли се потиснати и неудовлетворени без конкретна причина? Погледнато отстрани, всичко ви е наред, защо тогава не се чувствате добре? Отговорът е много прост: заради всички малки травми, които сте преживели. В света сякаш винаги има огромни, непреодолими проблеми, затова сме склонни да пренебрегваме малките, ежедневни наранявания, които достигат до сърцевината ни. Е, разделили сме се с приятел, загубили сме работата си, преместили сме се в нов град или имаме проблеми в семейството, но това не е болка за умиране, нали? Хората преживяват урагани, войни, насилие, защо да се оплакваме от подобни дребни неудобства. Само че, когато малките рани се натрупат, когато драскотините, порязванията и синините през живота ви станат твърде много, тогава самата ви същност страда. Микроагресиите, трудните семейни отношения, работата и хроничният стрес са само част от примерите. Те могат да доведат до тревожност, перфекционизъм, търсене на успокоение в храната, нарушения на съня, провалени взаимоотношения и др. И докато има много литература как да преодоляваме големи травми, липсват съвети как да се справяме с тези „малки“ и все пак разрушителни травми, с които всички се сблъскваме. Д-р Мег Арол предлага програма в 3 стъпки, за да разберем и да изцелим своите микротравми. Това може да стане само чрез осъзнаване на травмата – приемане на влиянието ѝ върху живота ни и действие, за да подобрим ситуацията. И най-дългият път започва с първата крачка, важно е да поемете в правилната посока. Животът ви чака.

 

jenataЖЕНАТА В МЕН

Автор: Бритни Спиърс

Издателство: „Бард“

„Жената в мен“ е смела и удивително трогателна история за свободата и славата, майчинството и оцеляването, вярата и надеждата!

През юни 2021 г. целият свят слушаше със затаен дъх, докато Бритни Спиърс говореше на открито съдебно заседание. Възможността да бъде чута – и да сподели своята истина – имаше неоспоримо въздействие, което промени хода на нейния живот, както и живота на още много хора. „Жената в мен“ за първи път разкрива нейното невероятно житейско пътешествие – и вътрешната сила на една от най-големите изпълнителки в историята на поп музиката. Написани с неподправена откровеност и хумор, разтърсващите мемоари на Бритни Спиърс осветяват непреходната сила на музиката и любовта и показват колко е важно една жена да разкаже историята си от свое име, така, както я е преживяла. Това се случва сега. Носителката на няколко платинени награди „Грами“, поп иконата Бритни Спиърс е една от най-успешните и прочути изпълнителки в музикалната история с над 100 милиона продадени плочи. През 2021 г. тя беше включена в ежегодния списък на списание „Тайм“ за 100-те най-влиятелни личности в света. През 2012 г. албумът на Бритни „Затъмнение“ („Blackout“) беше добавен в Залата на славата на рокендрола. Тя живее в Лос Анджелис, Калифорния.

 

magiМАГИ ХАЛВАДЖИЯН
Без реклами Автобиография
Автор: Маги Халваджиян
Издателство: „СофтПрес“

Как се стига от 7 дни ТВ до Netflix, от България до Мексико и САЩ, от Бояна до Холивуд? Как се покорява националния ефир в няколко телевизии? Какво е да отстояваш принципите си, когато рискът е адски голям, а залогът - цялата ти кариера? Как жонглираш с няколко фирми в десет различни сфери на бизнеса? Как, по дяволите, оцеляваш при толкова стрес, когато невъзможният дедлайн е твой начин на живот?
Продуцентът визионер Магърдич Халваджиян е подготвил отговорите на тези и много други въпроси за живота си, както най-добре умее - с чудна история, сякаш грабната от филм с 11 награди Оскар:
В началото на седемдесетте едно петгодишно момче изчезва във Варна и родителите му започват трескаво да го търсят при съседи, приятели, по улиците, в дворовете... Няма го. Майката се опасява, че е отвлечен, макар по онова време такива неща да не са се случвали. Бащата пък внезапно се спира пред киноафиша, който известява варненци, че в киното дават филма с Джулиано Джема - Сбогом, гринго. Любимият филм на чудното дете Маги Магейро - прякор, измислен именно от баща му. Разбира се, точно там откриват изгубения хлапак - пред вълшебния екран, който ще бележи целия му живот, на първия ред в киното. Той е ококорил очи, стиснал облегалките за ръце, защото предстои любимата му сцена.

Такова е началото на биографията на Магърдич Халваджиян, чиято любов към магията на киното и телевизията днес му е спечелила десетки признания, награди и успехи. Хванете за ръка това любознателно момче и го последвайте в шеметното му житейско приключение, където има младежки каскади, бизнес драма, телевизионни кулминации, скандални обрати, всепобеждаваща любов и, разбира се, хепиенд. И няма нито една реклама!
В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и страница по страница разказва за превратностите, изпитанията и успехите в преломния си живот.

 

 

lekciiЛЕКЦИИ ЗА СТЕНОПИСА

Автори: Олег Гочев, Аксиния Пейчева

Издателство: „Национална художествена академия“

 

Проф д-р Олег Гочев е изтъкнат художник, теоретик и педагог с над 38-годишна преподавателска практика в Националната художествена академия. Той завършва специалност „Стенопис” и работи в същата катедра, където извежда десетки бакалавърски и магистърски курсове, бил е ръководител на многобройни докторанти в специалността. Работи в още два университета в България, чете лекции в САЩ и много страни в Европа.

Хон. ас. д-р Аксиния Пейчева е възпитаник на Националната художествена академия и специалност „Стенопис”. Преминава през всички образователно-квалификационни и научни степени на висшето художествено образование, а от 2018 г. е асистент в същата катедра. Специализира в различни творчески организации в България, участва в редица международни срещи, симпозиуми и творчески събития.

Съдържание:

Въведение - Олег Гочев

1.Мозайката - Олег Гочев

2.Витражът - Олег Гочев

3.Социалният синтез в Сан Франциско - Олег Гочев

4.Стенописно изречение - Олег Гочев

5.Нов синтез - Аксиния Пейчева

6.Рекламна стенопис - Аксиния Пейчева

7.Мобилна стенопис - Аксиния Пейчева

8.Тромп-льой (Trompe l'oeil) - Аксиния Пейчева

9.3Д Мапинг - Аксиния Пейчева

10.Авторовият синтез в САЩ - Олег Гочев

***

hartienaХАРТИЕНАТА ЛОДКА
Музикални пиеси (към книгата е включено CD)
Автор: Владимир Стоянов
Издателство: „Мултипринт“

Книгата включва нотни записи и CD
Владимир Стоянов е познат отдавна на широката публика като поет, писател, преводач, литературовед и музикант. Творческата му биография е богата и разнообразна.
В настоящата книга преоткриваме автора в оригиналната роля на поет, композитор, аранжор и изпълнител едновременно. Забележителното в случая е жанровото разнообразие на музикалните теми, които са в основата на всяка от композициите – мелодични, лесно запомнящи се и въздействащи със своята специфична естетика и човечност.
Присъствието на музиката и словото са еднакво важни и необходими за съществуванието му като творец и човек. Те са и ключ към сърцето и разбирането на другия.
За нас беше важно да представим  музикалния материал в максимално ясна и достъпна форма за вас – читателите, любители музиканти и творци на всички нива.
Вярвам, че тази книга ще бъде едно вдъхновение за тези, които ще последват автора в това своеобразно пътуване в хартиената лодка, а песента ще е попътният им вятър…
Редакторска бележка: Георги Василев

 

lastradaОТ „ЛА СТРАДА“ ДО „ЧАСОВЕТЕ“ - от страдащите до независимите женски образи в кинот
Автори: Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер
Издателство: „Колибри“

Помните ли онова неповторимо чувство —  да излезете от киносалон, след като току-що сте изгледали въздействащ филм и изгаряте от желание да говорите с приятел, който вече го е гледал и има мнение. Добрите филми се различават от останалите именно с това — те  живеят извън непосредственото кинопреживяване, в известен смисъл дори започват своя друг живот с финалните надписи и го продължават или самите те се превръщат в разговор.
Тази книга — за жените в киното — е като поредица от разговори с компетентни събеседници, които ти помагат да съпреживееш отново вече класически истории от екрана, да пожелаеш да ги видиш с нови очи, а в процеса да научиш още нещо за себе си.
Блестяща киноколекция!
Захари Карабашлиев
През прозореца в кабинета на д-р Фройд (който гледа към задния двор на Berggasse 19 във Виена), „видях“ като върху екран възможностите на умната психоанализа (а не наивната) да „чете“ киното по свой начин. Може би несъзнавана асоциация със „Задният прозорец“ (1954) на Хичкок? Тази книга е за такъв възможен прочит на 30 избрани филма.
Проф. д.н. Божидар Манов
В последните години връзката на киното с психоанализата е интересна тема, както за анализатори, така и за зрители и това провокира издаването на няколко книги, разглеждащи този проблем. В това издание, автори на което са доктор по медицина и доктор по философия обект на изследване са жените. Женските образи в изкуството винаги са будили голям интерес. Киното не прави изключение от това правило. Разгледани са 30 филма, участието на жените в тях и влиянието, което оказват върху зрителите. Подробно са проследени сюжетите и женските образи в тях. Анализирани са различните превъплъщения на жената – като героиня, като майка, като любовница и всички нейни малки и по-големи качества и достойнства.

 

letiЛЕМИ
ПО БЯЛАТА ЛИНИЯ
Автобиография
Автор: Леми Килмистър
Издател: „Hybrid books“

„По бялата линия“ е книга, която иска да усилите музиката на макс и да живеете живота си така, както винаги сте желали.
„По бялата линия“ е личната, смела, забавна история на Леми Килмистър - човека на честта, с име - синоним на рокендрола, който се бори и вие да живеете живота си, без да ви съдят. Докато четете, ще се озовете на масата с него, ще пиете с него, а той увлекателно ще ви разказва за житейския си път, за жени, за бас китари, и то с красиви, а често и неприлични думи.
С добавени нови текстове след смъртта на Леми и предговор от Ларс Улрих от Metallica.
През 1945 г. в Бърслем, Великобритания, на Бъдни вечер се ражда Иън Фрейзър Килмистър, син на служител на Кралските военновъздушни сили. Трийсет години по-късно той ще е легенда... Суров, циничен до болка и безкрайно откровен, основателят и вокалист на Моторхед (Motörhead) Леми Килмистър през целия си живот има статуса на божество в рокендрол средите. Кариерата му, вдъхновената от Елвис Пресли и Бъди Холи, превръща Моторхед в пионери в жанра. Леми просто променя правилата! Освен за групата си пише песни за самия Ози Озбърн!
Моторхед издават 21 албума, имат номинация за Грами и претърпяват редица метаморфози, но начело винаги стои Килмистър, готов да покаже непристоен жест на всяка критика.
Името на Леми е синоним на рокендрол! Леми е Motorhead!

 

novimetodiНОВИ МЕТОДИ МА ,УЗИКАЛНО ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ И ИНТЕГРИРАНЕТО ИМ В ПЕДАГОГИКАТА НА БЪДЕЩИТЕ УЧИТЕЛИ ПО МУЗИКА
Автор: Цветанка Коловска
Издава: АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив

В монографията на Коловска е изследван  важен проблем в музикалното образование – новите методи на музикално обучение и възпитание в контекста на XXI век. Очертани са специфични, отличителни характеристики на компетентностния подход в подготовката на музикалните педагози. Предложена е професионална квалификационна рамка и цялостен модел на личността на учителя по музика чрез ярко изразена интегративност и интердисциплинарност, обединявайки умения, знания и отношения с оглед на квалификацията и възможностите за преподавателска и художествена дейност на специалистите. На теоретично ниво се защитава тезата, че обучението по музика от ранна детска възраст е съществена основа за успешно учене през целия живот, за социална интеграция, за личностно развитие и увеличаване на възможностите за пълноценна реализация на по-късен етап. Представена е авторска теоретична концепция за значението и резултатите от приложението на нови методи на музикално обучение и възпитание в професионалната подготовка на студентите по музика. Изработен е модел за стимулиране на креативността и творческото въображение на студентите – бъдещи учители по музика .
Учителят по музика в своята професия е творец. Тя смята, че водещ в подготовката на
бъдещите учители е компетентностният модел на обучение, който има интегрален характер –
включва знания, умения и отношения от области на музикалното изкуство, педагогиката,
психологията, приобщаващото образование, информационните и комуникационните
технологии, отразени в процеса на обучение, така и инструментариум – методи, средства,
подходи, от различните учебни дисциплини от гледна точка на фактори като дигитализация,
иновация и интеркултурност в образованието, определяни през последното десетилетие като
водещи направления.

 

efektivniteЕФЕКТИВНИ РОДИТЕЛИ
Милена Манова
Издателство: Сиела

Да бъдеш родител, е трудно. Може би най-трудната житейска задача. Понякога изморява, понякога е възможно да съжалявате, да се чувствате виновни, да грешите. Книгата „Ефективните родители“ на психотерапевта Милена Манова може да ви успокои: Не сте единствени. И това минава. Добре е да знаем, че каквото и да правим, непременно ще сгрешим, защото децата възприемат света от перспективата на детското емоционално съзнание. А то е различно от нашето. Предложенията, теорията, упражненията, притчите, таблиците и примерите в тази книга биха могли да ви помогнат да разберете по-добре детското емоционално състояние, а и своето собствено, така че по-лесно да намерите успешните сценарии за вашето дете. Милена Манова запознава читателите на достъпен език с голям брой важни за родителството концепции, като житейския сценарий и неговите елементи. Тя разглежда и конкретни житейски ситуации и обсъжда близки до всеки родител теми и проблеми, като стимулите и наказанията, дневния режим на детето, йерархията в семейството, лошото поведение, гнева и тръшкането, а също и проблеми като дефицита на внимание и хиперактивността. Крайната ни цел е да отгледаме благополучни деца с добра самооценка, които да пресъздадат атмосферата на благополучие в бъдещите си семейства.

 

najНАЙ-ЖЕЛАНОТО ДЕТЕ МЕ ДОКАРВА ДО ЛУДОСТ
Даниеле Граф и Катя Зайде
Издателство: Колибри

Да си родител на малко дете не е лесна работа. Как да отговаряш на желанията му и да не изпълняваш капризите му? Какво да правиш, когато се буди нощем с писък? А когато отказва да се облече? А когато се тръшка по земята или ви хапе или бяга от вас на улицата? Когато сякаш нарочно прави всичко възможно да ви вгорчи живота? Как да запазите самообладание, как да овладявате гнева си и да научите и детето си да овладява своя? Как изобщо да се справяме с малките чудовища, които толкова обичаме? На тези въпроси и на много други отговарят Даниеле Граф и Катя Зайде с хумор и самоирония. Не дават рецепти, само ценни съвети и главно – обяснения. Защото когато разбира причините за детското поведение, когато предвижда реакциите на детето си, родителят в крайна сметка намира необходимия баланс в отношенията си с него.

 

bezБЕЗ ИЗВИНЕНИЯ!
Силата на самодисциплината
Брайън Трейси
Издателство: Сиела

Самодисциплината е способността да правиш това, което трябва, когато трябва, независимо дали ти харесва, или не. Тази книга е написана за амбициозни, решителни мъже и жени, които искат да постигнат всичко, което е възможно да постигнат в живота. Написана е за хора, които жадуват да направят повече, да имат повече и да бъдат нещо повече в сравнение с това, което са били преди. Може би най-важното прозрение по отношение на успеха е, че за да постигнете нещо значимо, трябва да станете различен човек. Тук не говоря за материалните неща, които постигате или придобивате, а за качествата на човека, който трябва да станете, за да постигнете много над средното. Развитието на самодисциплината е основният път, по който всичко ще стане възможно за вас. Тази книга ще ви послужи като ръководство стъпка по стъпка как да станете забележителен човек, способен на забележителни постижения.

 

alhimikatАЛХИМИКЪТ НА НАВАЛ РАВИКАНТ
Ерик Йоргенсън
Издателство: Amg

Намеренията нямат значение. Действията имат. Навал Равикант е предприемач, философ и инвеститор, пленил света със своите принципи за създаване на богатство и постигане на дългосрочно щастие. „Алманахът на Навал Равикант“ е колекция от мъдростта и опита на Навал през последните десет години – най-вдъхновяващите му интервюта и размишления, събрани от Ерик Йоргенсън – автор, инвеститор и продуктов стратег. Каква е разликата между богатството и парите? Защо е важно да натрупваме специфични знания? Как да овладеем изкуството на лостовите механизми в бизнеса и живота? Навал Равикант дава отговорите на тези и много други важни въпроси. Изграждането на богатство не е въпрос на късмет, а щастието не е нещо, с което се раждаме. Това са умения, които можем да научим. Със своя изключителен стил на изразяване Навал превръща сложни идеи в лесни за разбиране концепции, които ни помагат да се фокусираме върху собствените си цели и амбиции.
Това не е книга с инструкции, а с безценни идеи за личностно развитие и намиране на баланс в живота. Лекарите няма да ви направят здрави. Учителите няма да ви направят умни. Менторите няма да ви направят богати. В крайна сметка вие трябва да поемете отговорност. Спасете себе си.

 

nepobedimНЕПОБЕДИМ
Маркос Васкес
Издателство: Amg

„Ежедневно разполагаме с избор: да се наслаждаваме на момента и да използваме хубавото или да се оплакваме, че този момент не съдържа всичко онова, което искаме. “Качеството на нашия живот зависи в голяма степен от качеството на нашия ум. В забързаното ежедневие обаче отделяме малко време за подобряване на мисловната си дейност, а това не е нещо, което се изучава в училище. В главите си имаме най-сложния орган във вселената, но не знаем как работи той. За щастие, мисленето може да се тренира. В основата на тази книга е комбинацията между
стоицизма и съвременната психология. Маркос Васкес ни предлага да черпим познания от древните мислители като Сенека, Епиктет и Марк Аврелий, чийто свят е бил много по-различен, но проблемите пред хората са били същите: страх, желание, гняв, несигурност, разсеяност, безпокойство, липса на воля… Стоицизмът е повлиял на велики исторически личности и религиозни течения, а през последните десетилетия той изживява нов златен век, като се разпростира с бясна скорост сред елитни спортисти, военни, президенти и предприемачи. Какво предполага да си непобедим? Повече яснота и по-малко страх. Повече целеустременост и по-малко инерция. Повече благодарност и по-малко озлобление. Повече власт върху това, което можеш да промениш, и по-малко безпокойство относно онова, което не можеш да контролираш. Тази книга ще ви помогне да използвате ума си, за да: направлявате собствената си житейска философия.
оптимизирате ежедневните си навици; подобрите тялото си; „Непобедим“ ще ви вдъхнови с мъдри афоризми и ще ви даде насоки как да се справите с хаоса и да създадете ред в мислите си; да постигате повече и да страдате по-малко.

 

dveДВЕ ПОЛОВИНИ НА ЕДНО МЯСТО
Мони Атанасова
Издателство: Егмонт

Няма да намеря любов, която да е перфектна, но ще намеря любов, която да е истинска. Голямата мечта на Бела се сбъдва. Години наред е спестявала, за да посети Италия, и сега, под ръка с дневника, в който записва най-съкровените си тайни, откакто е навършила 15 години, вече лети за Неапол. Истинска приказка! И като в истинска приказка на син скутер се появява мечтаният принц. Е, почти. Трис е висок, красив и непоносимо дразнещ. Използва всяка ситуация, за да ядоса Бела, но е насреща винаги и за всичко. Неусетно младото момиче е на път да се влюби, а това би било голяма грешка – все пак тяхната връзка май не може да има бъдеще. Но под топлите лъчи на италианското слънце и невъзможното става възможно. Наистина!
Едно момиче, едно момче. Потопете се в тяхната приказка.

 

sedemteСЕДЕМТЕ ЛУНИ НА МАЛИ АЛМЕЙДА
Шехан Карунатилака
Издателство: Лабиринт

Коломбо, столицата на Шри Ланка, 1990 година. Мали Алмейда – военен фотограф и журналист, закоравял комарджия, прикрит гей и атеист, се събужда мъртъв и вижда, че се е озовал в нещо като небесна канцелария. Решава сам да разследва убийството си и да открие кой го е предал. Но в страна, разкъсвана от кръвопролитна гражданска война, където споровете се уреждат и сметките се разчистват с батальони на смъртта, с бомбаджии камикадзета и наемници главорези, списъкът на заподозрените е отчайващо дълъг. В задгробния живот, където гъмжи от призраци и духове, Мали разполага със съвсем малко време, само с девет луни, или девет дни, за да намери начин да се свърже с жената и мъжа, единствените, които обича и на които може да разчита, и да ги насочи към снимките, които е скрил на тайно място и които ще изобличат убийците му и ще разтърсят Шри Ланка.

 

igrachatИГРАЧЪТ
Уолтър Тевис
Издателство: Кръг

Еди Фелсън, по прякор Бързия, е млад и напорист играч на билярд, който пътува от град на град и подмамва опонентите си, като се преструва на по-слаб, отколкото е. С изключителните си умения той трупа все повече пари и увереност, а славата му придобива впечатляващи мащаби.
Но идва ден, в който Еди се изправя срещу Дебелака от Минесота, истинския крал на билярдните зали. В знаменателна игра, където безпогрешните действия с щеката не са най-важното, животът на младия играч ще рикошира в грешна посока.
„Играчът“ – първият и най-велик роман, посветен на билярда, – разказва класическа история за бляскави победи и грандиозни провали, но и за това как борбата на човек често е със собствената му душевност и самоуважение.

 

shteЩЕ БЪДА КАТО РЕКА
Шели Рийд
Издателство: Бард

Сред дивата красота на Колорадо тече разказ за млада жена, чийто живот тръгва срещу течението! Седемнайсетгодишната Виктория Наш върти домакинството на семейната ферма за праскови в градчето Йола, Колорадо. Уилсън Муун е млад скитник с тайнствено минало, прогонен от племенната си земя и решен да живее по свои правила и закони. Съдбата ги сблъсква на улицата и тази среща променя живота им драматично, поражда колкото страст, толкова и опасност. И когато трагедията я застига, Виктория напуска дома си, единственото място, което познава. Бяга в планината и се бори с капризите на природата и със страховете си от несигурното бъдеще. Сезоните се сменят, а с тях се променя и тя. В красивия, но суров пейзаж открива истини за себе си и намира сили да продължи напред, макар че река Ганисън много скоро ще потопи родния ? град – стопанствата, фермите и любимата овощна градина, за която семейството ? се грижи от поколения.

 

ztarЦАР АЛКОХОЛ
Джек Лондон
Издателство: Нике

Публикувана за първи път през 1913 гoдина, книгата на Джек Лондон „Цар Алкохол“ е първото по рода си произведение в американската литература, което подхожда дидактически към темата за алкохола. Авторът на „Белият зъб“ и „Дивото зове“ прави дисекция на зависимостта от алкохол заедно с един личен разказ за собственото си преживяване с алкохолизма – нещо, което ще го съпъства цял живот. „Цар Алкохол“ е и най-близкият текст до автобиография, който Джек Лондон оставя след себе си. Авторът разказва за тежкия си живот като юноша, преживяванията си като пират, дълбоководен ловец на тюлени, скитник, побойник, златотърсач от Юкон, отпаднал студент, за да се себепостигне като един от най-легендарните автори в световната литература. „Цар Алкохол“ на Лондон е изумително честен и ярък разказ за живота му не само като пияница, но и като авантюрист. Едновременно хумористично написан, но и с изключителна дълбочина и красота, романът се превръща в крайъгълен камък в американската литература с честното си, дълбоко и изчерпателно отношение към проблемите с алкохола в Америка. Заедно с всичко това книгата е един вълнуващ и интензивен разказ за живота на класическия писател. Тя продължава да се препоръчва от организацията на „Анонимните алкохолоци“ заради точните описания на вътрешния свят на зависимите и поуките на автора, сам преживял проблемите на алкохолизма.

 

etuditeЕТЮД- И- ТЕ  на София: 24 часа
Автор: Иван Шишиев
Издателство: „Колибри“

„Етюд-и-те на София“ е фотографски проект на Иван Шишиев, който от създаването си през 2015 г. претърпява голямо развитие и натрупва хиляди почитатели. Стартирал първоначално като фейсбук страница, „Етюд-и-те на София“ днес се превръща и в изящен фотографски албум, в който се крият и малки късчета истории за духа на столицата такава, каквато я вижда и усеща фотографът Иван Шишиев. От върховете на Витоша до най-живописните улици на центъра на града, от влюбените на града, до трамвайните му релси.
Времето в София тече по свои собствени правила. И за да го уловиш истински във фотография, трябва ги познаваш.
Тик-так…
Иван Шишиев (р. 1991 г.) е фотограф, публицист, пътешественик и библиотекар. Автор е на най-големия проект за фотография в България Етюд-и-те на София, последван от над 340 000 души в социалните мрежи, който управлява заедно с видеографа Екатерина Калугина.
През 2020-а е отличен с грамота на Столична община за принос в развитието на културата в София. „Етюд-и-те на София: 24 часа в града" е третата му книга.

 

tajnataТАЙНАТА НА ШАНЕЛ
Автор: Лорна Кук
Издателство: „Сиела“

"...но никога няма да преживея нищо подобно на годините, които прекарах в Париж по време на войната с госпожица Шанел, чиито тайни трябваше да пазя."
Из книгата
Париж, 1941 г. Съдбата на Адел е да гладува като хиляди други по улиците на окупираната от германците френска столица. Докато случайността не я среща с фамозната Коко Шанел, за която започва да работи като асистентка. Но това означава и да се примири, че трябва да живее в шикозния хотел Риц редом с високопоставени нацистки офицери, някои от които твърде близки с Шанел.
Адел така и не успява да разбере на чия страна е нейната работодателка - дали тя е колаборационист, или просто отчаяна опортюнистка, която се опитва да оцелее сред най-страшните времена. Шанел е жена с много тайни...
Наши дни. Клои, внучката на Адел, съдбовно се озовава в Париж точно навреме, за да открие истината за младостта на баба си. Единственото, което знае, е, че тя някога е работила за Шанел, но момичето трепетно жадува да възкреси най-противоречивите дни от живота на дизайнерката и да открие какво точно се е случило по време на войната и с нея, и с Адел.
Но Клои не подозира какви изненади се крият в миналото - и как точно тайната на Шанел се превръща и в тайна на собственото ѝ семейство...

 

neobiknoveniyatzhivotНЕОБИКНОВЕНИЯ ЖИВОТ НА ЕДИН ОБИКНОВЕН ЧОВЕК
Мемоари
Автор: Пол Нюман
Издателство: „Книгомания“

„Тази книга се роди от усилията да обясня на децата си моята история. Искам да оставя някакво писмено свидетелство, което да подреди пъзела, да направи пробойни в митологията, възникнала покрай мен, да разбие някои легенди и да държи завистниците на разстояние. Нещо, което да документира престоя ми на тази планета с някаква точност. Защото онова, което съществува като писмени свидетелства в момента, няма нищо общо с истината. Това е единствената ми цел.“ – Пол Нюман
През 1986 г. Пол Нюман и най-близкият му приятел, сценаристът Стюарт Стърн, се захващат с амбициозен проект. Стюарт ще събира устни сведения от семейството, приятелите и неговите колеги, които ще помоли да говорят за живота на актьора. След това Нюман ще му разкаже своята гледна точка. Единственото условие е всеки от участниците да бъде напълно честен. Същото се отнася и за самия Нюман. Проектът продължава пет години.
Резултатът са необикновени мемоари, подбрани сред откритите неотдавна хиляди страници свален записи. Книгата е проникновена, разкриваща, изненадваща. Гласът на Нюман е мощен – понякога е забавен, друг път е изпълнен с болка, но преди всичко винаги е истински.
Откровена и проникновена, любяща и искрена, сложна и задълбочена, книгата „Необикновеният живот на един обикновен човек“ предоставя нов поглед към една от най-големите кинозвезди на нашето време, човек, на когото мнозина се възхищават, но малцина наистина познават – от гледната точка на самия него.
***
ПОЛ НЮМАН е актьор, режисьор, автомобилен състезател и предприемач. Десет пъти номиниран за „Оскар“; получава наградата на Академията за най-добър актьор за ролята си в „Цветът на парите“. Носител е на приза на БАФТА; три награди „Златен глобус“; наградата на Гилдията на филмовите актьори; награда „Еми“; награда „Сесил Б. Демил“; Хуманитарната награда „Джийн Хершолт“. Като автомобилен състезател печели няколко национални шампионата; вписан е в Книгата на световните рекорди „Гинес“ като най-възрастния победител в професионално състезание. Като политически активист и благодетел събира и дарява близо 1 милиард долара за благотворителни каузи. Има шест деца и 50-годишен брак с актрисата Джоан Удуърд. Умира през 2008 г. на 83-годишна възраст.

 

hariХАРИ СТАЙЛС -  Създаването на един модерен мъж
Автор: Шон Смит
Издателство: „Сиела“

Когато един притеснителен тийнейджър се явява на прослушване за музикалния формат „Екс фактор“, никой не подозира, че един ден ще се превърне в поп феномен и икона за цели поколения. Особено самият той – страда от ужасна сценична треска и единствено любовта му към музиката го тласка към светлините на прожекторите.
Оказва се, че бърка – публиката го обожава, а това прослушване е само началото на бляскава кариера, която ще го превърне в сензация на нашето време. Името му е Хари Стайлс, а това е неговата история…
„Хари Стайлс - Създаването на един модерен мъж“ проследява пътя му от детството му в Чешир, Великобритания, до студиата на Холивуд. Животът на Хари тече бързо и всичко, с което се захваща, е обречено на успех. От ⅕ от ултрапопулярната бой банда „Уан Дайрекшън“ той се превръща в соло изпълнител с платинени албуми и световни турнета; в модна икона и филмов актьор.
А зад образа на поп звездата продължава да се крие един изключително земен човек, чиято скромност и заразителна усмивка му печелят милиони почитатели по цял свят.

 

izvezaniИЗВЕЗАНИ СЛЕДИ
Автор: Мария Ангелова и Цветомила Фотева
Издава : Пловдивско университетско издателство

„ Извезани следи “ показва пловдивското читалище „ Алеко Константинов “. Книгата сведения и неповторими документи за живота на Росица Чуканова, които се разгласяват за първи път – фотоси от писмата до Вълко Червенков, речта на Хр. Вакарелски при разкриване на последната галерия на Росица Чуканова, покана до Владимир Димитров-Майстора, фотоси на царското семейство с направени от Р. Чуканова дрехи, предмети, направени от колектива от албумите на Росица Чуканова. Могат да се видят неповторими произведения от Росица Чуканова, направени през 60-годишния й креативен път, показвани за първи път. Част от предметите са върнати в България от Швейцария от госпожа Галина Ангелова Майер . Показани са и произведения с шевици проектирани и съветвани от нея.
Новата книга „ Извезани следи “ наблюдава и историята на Колектива, живота на неговата създателка-Янка Арсова и патрона му-Росица Чуканова.

 

dieDIE OPER IST TOT– Es lebe die Oper!
Редактирано от: Bundeskunsthalle Bonn
Издателство: Hatje cantz
Текстове от: Katharina Chrubasik, Alexander Meier-Dörzenbach, Anke Charton, Albrecht Thiemann, Kerstin Schüssler-Bach, Hanjo Kesting, Markus Kiesel, Heiko Jacobs, Mark Schachtsieg, Dorothea Nicolai, Pierluigi Ledda, Barbara Vinken, Steffen Burkhardt, Wolfgang Willaschek
Немски език
2022 г., 256 страници, 434 илюстрации.

Дръпнете завесата!
Като никой друг жанр, операта привлича сетивата ни: съчетавайки изкуство с майсторство, тя създава грандиозен gesamtkunstwerk. Той надхвърля границите на реалността, процъфтява в драматични крайности, магическо и ирационално, и създава събитие, което е уникално и ефимерно.
Тази книга предлага калейдоскопична панорама на различни форми на опера. Въз основа на примера на известни оперни театри като Ла Скала в Милано, Виенската държавна опера или Ню Йорк Мет, както и селекция от картини и костюми, плакати и модели за сценичен дизайн, карикатури и програми, той проследява растежа и промяна на институцията през 19 и 20 век. Изобразявайки хората, които хвърлят визията си в разкошната форма на операта, той разказва известни и непознати истории за една институция, която непрекъснато се преоткрива.

 

matisseMATISSE.
Cut-outs
Автор:    Жил Нере
Издателство:    Taschen

Анри Матис (1869–1954) беше борбен дух. Въпреки диагнозата рак през 1941 г., нарастващата слабост и ограниченията на инвалидна количка, неукротимият французин никога не спира в стремежа си да прави изкуство. С това, което той нарече une seconde vie, втори живот, той се впусна в забележителен период на колаж, изрязвайки и залепвайки парчета цветна хартия в гваш декупе на птици, растения, цветя и женска форма. Подчертавайки цвета и контраста, техниката на изрязване генерира както поразителни линии, така и ярки съпоставки. В произведения като Икар (1943), Синьото голо тяло (1952), Охлювът (1953) и Снопът (1953) изчистените форми и елементарните структури захранват композиционна сила, която противоречи на декоративната привлекателност на творбата, едновременно плътно организирана и заразен с joie de vivre. С напредването на работата му вълнението на Матис от неговите резултати подхранва все по-големи произведения, преминавайки от малки творби към огромни стенописи с размерите на стена.
С наближаването на последните му години Матис се наслаждава на простотата и блясъка на тези произведения, като признава: „Само това, което създадох след болестта, съставлява моето истинско аз: свободен, освободен…“ В тази основна уводна книга ние преразглеждаме тази радостна последна глава от Дългата и невероятна кариера на Матис, изследваща как изрезките капсулират дългите години на художника, изследващ възможностите за композиция, форма и цвят.

 

wegeWEGE DER KUNTS– Wie die Objekte ins Museum kommen (Katalog)
Редактирано от Естер Тиса Франчини, в сътрудничество със Сара Черне
Издателство : „Scheidegger & Spiess“

Книгата е за изложбата „Пътеки на изкуството – как предметите попадат в музея“ (17.06.2022 – 25.06.2023). Илюстрована книга за четене по изключително актуалния въпрос за историята на нашите музеи с техните колекции от незападни култури.
440 страници, 200 цветни и 50 ч/б илюстрации
Текст на немски език

 

contemporaryCONTEMPORARY ARCHITECTURE: Masterpieces around the World
Автор: Chris van Uffelen
Издателство: „Браун“

Най-прекрасното разнообразие: Как днешната глобална архитектура върви към утрешния ден
Почти точно десет години след публикуването на Атласа на световната архитектура , тази нова последваща публикация прави преглед на последното архитектурно десетилетие с помощта на текущи образцови сгради от всички континенти. Не само строителните задачи, техники и стилове се промениха значително през последното десетилетие, но и светът се трансформира, което е значително отразено в световната строителна култура. Конверсията и устойчивостта придобиха значително значение и в нови региони се появи страхотна иновативна архитектура.
Най-разнообразни проекти от временни изложбени зали до мега летища са събрани и ярко представени в сбити текстове, придружени с изображения и рисунки. Съвременна архитектура. Шедьоврите по целия свят се публикуват като нов справочник, който отразява вълнуващото разнообразие и забележителни постижения на съвременната архитектура по света. Специален фокус отново е върху представянето на непознати досега шедьоври заедно с добре познатите акценти на днешния свят на строителството.

 

santiagoSANTIAGO CALATRAVA: Bridges
Автор: Santiago Calatrava
Издателство: „niggli Verlag“

Сантяго Калатрава е сред най-важните и влиятелни архитекти на нашето време. Проектите с търговска марка на испано-швейцарския дизайнер са сензационни проекти на мостове, олицетворяващи симбиозата от елегантен архитектурен израз и инженерно майсторство. Повлиян от неговата страст и опит в скулптурата, неговите творения решително оформят и характеризират участващите градове и пейзажи.
Този том е специална почит към тази емблематична творба, показваща значението, което Сантяго Калатрава придава на мостовете като културно постижение на човешката цивилизация. В тази книга самият архитект говори за визиите, както и за артистичните и архитектурни философии зад неговите несравними проекти на мостове. Той също така предоставя подробни описания на 75 избрани проекта, които, заедно с първи чертежи, акварелни картини и висококачествени снимки и визуализации, предоставят уникално и истинско вникване в неговия творчески процес.
_ Най-важният инженер-архитект на проектирането на мостове
_ Пряко вникване в мислите, виденията и вдъхновенията на Калатрава
_ Голямо разнообразие от визуални материали
_ Завършени и нереализирани проекти
За автора:

Сантяго Калатрава е високопочитан архитект, който е получил много отличия, както и награди и почетни докторски степени. Роден във Валенсия през 1951 г., той първоначално учи архитектура в Escuela Técnica Superior de Arquitectura в родния си град, последван от строително инженерство в ETH Zurich. Той създава собствена компания през 1981 г., която днес има филиали в Дубай и Ню Йорк. Неговата най-важна настояща голяма работа е транспортният център на Ground Zero в Ню Йорк с характерната си зала „окулус“, която беше открита през 2016 г.

Сантяго Калатрава е сред най-важните и влиятелни архитекти на нашето време. Проектите с търговска марка на испано-швейцарския дизайнер са сензационни проекти на мостове, олицетворяващи симбиозата от елегантен архитектурен израз и инженерно майсторство. Повлиян от неговата страст и опит в скулптурата, неговите творения решително оформят и характеризират участващите градове и пейзажи.

Този том е специална почит към тази емблематична творба, показваща значението, което Сантяго Калатрава придава на мостовете като културно постижение на човешката цивилизация. В тази книга самият архитект говори за визиите, както и за артистичните и архитектурни философии зад неговите несравними проекти на мостове. Той също така предоставя подробни описания на 75 избрани проекта, които, заедно с първи чертежи, акварелни картини и висококачествени снимки и визуализации, предоставят уникално и истинско вникване в неговия творчески процес.

_ Най-важният инженер-архитект на проектирането на мостове
_ Пряко вникване в мислите, виденията и вдъхновенията на Калатрава
_ Голямо разнообразие от визуални материали
_ Завършени и нереализирани проекти

За автора: Сантяго Калатрава е високопочитан архитект, който е получил много отличия, както и награди и почетни докторски степени. Роден във Валенсия през 1951 г., той първоначално учи архитектура в Escuela Técnica Superior de Arquitectura в родния си град, последван от строително инженерство в ETH Zurich. Той създава собствена компания през 1981 г., която днес има филиали в Дубай и Ню Йорк. Неговата най-важна настояща голяма работа е транспортният център на Ground Zero в Ню Йорк с характерната си зала „окулус“, която беше открита през 2016 г.

 

benediktБЕНЕДИКТ КЪМБЪРБАЧ - Шерлок Холмс на XXI век
Автор: Елизавета Бута
Издателство: „Паритет“

Как е заснет великият сериал?
Книгата представя биографията на актьора Бенедикт Къмбърбач и разкрива пикантни тайни от снимачната площадка на сериала Шерлок - от раждането на идеята за поредицата и написването на сценария до процеса на заснемането. Включени са и биографиите на създателите на филма, както и любопитни моменти от творческия процес, запечатани във впечатляващи фотографии.
"Напоследък все по-често срещаме името на Бенедикт Къмбърбач в редица касови проекти на Холивуд, както и в нашумели кинопродукции и театрални постановки в родната му Великобритания. Във филмографията си Къмбърбач има десетки роли на знакови герои, но най-успешните му превъплъщения са предимно на гении и злодеи. Необичайният му външен вид и не по-малко необичайно му име го отличават сред звездната плеяда от таланти и му определят почетно място в киното и театъра. Той е носител на някои знакови награди, но името му преди всичко се свързва с образа на Шерлок Холмс, чиято роля актьорът изигра в едноименния сериал. Историята за особняка социопат от XXI век определено се хареса на публиката, а Къмбърбач и Марк Гатис се превърнаха в истински звезди."

 

ottekstaОТ ТЕКСТА КЪМ ОБРАЗА
Автро: Катерина Гаджева
Издателство: „АИ Проф. Марин Дринов“

Приказките са изключително трудни за анализиране, тъй като имат фолклорно (устно) и литературно (писмено) битие, които се различават съществено; предназначени са за децата, но и за възрастните; променят се в зависимост от културната и социална среда и не на последно място - почти винаги са придружени от изображения, които допълнително усложняват и разширяват посланията на написаното.
Изследването фокусира вниманието върху българската книжна илюстрация за деца от втората половина на XX век и по-специално - върху образите, съпътстващи четири от приказките на Шарл Перо и Братя Грим - Червената шапчица, Спящата красавица, Пепеляшка и Синята брада. Разгледани са въпросите как художниците превеждат добре познатите текстове, върху какво акцентират, какво прикриват и как (или дали) успяват да предадат универсалните разкази така, че от глобално, те да добият локално значение, да заговорят на езика на българските читатели.

 

tvorcheskiТВОРЧЕСКИ ПОДХОДИ КЪМ ФОЛКЛОРНАТА МУЗИКА
Автро: Петьо Кръстев
Издателство: „АИ Проф. Марин Дринов“

Основният изследователски анализ в монографията на Петьо Блъсков засяга явления, свързани с творческа интерпретация на фолклорна музика. Някои от тях са установени и утвърдени във времето форми - хармонизация, обработка, инструментация. В изследването тези подходи са отнесени най-вече към работата на изградените през втората половина на XX век изпълнителски състави - оркестър от народни инструменти, женски народен хор, ансамбъл, и формирането на съвременно професионално изпълнителство върху основата на фолклорните практики. Разгледаните творби обхващат различни етапи в развитието на формациите - от техните първи опити (50 - 60-те години на XX век) до днес.
Монографията предлага специфичен вариант на типология, която насочва акцента към традиционната култура и нейното влияние по няколко основни направления. Първото проследява изследователски постижения в етномузикологията и тяхното влияние при формирането на творчески подходи. Вниманието е отправено към две от основните линии в българската музикалнофолклористична наука: неравноделността като явление във фолклорната музика и регионалните специфики и музикалнофолклорните диалекти (първа глава). Второто направление разглежда традиционни принципи на музикално мислене при изграждането на творчески подходи: старинно многогласие, формулност, вариационно-импровизационен, мотивно-вариантен формообразуващ принцип, инструментална техника (втора глава). Примери за претворяването на фолклорни песенни образци и създаване на авторски произведения върху основата на традицията са обект на анализ в трета глава.

Виктор Лилов

FaLang translation system by Faboba