НОВИНИ


ОБЯВА

На основание чл.91 от Кодекса на труда и Заповед № 254/ 01.08.2018 г. на Директора на Регионална Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив, НБИВ ОБЯВЯВА КОНКУРС за заемане на длъжността „библиотекар” при следните условия:
I. Изисквания 
А. Образование:
1. Висше, образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър” или по-високо в областта на библиотечно-информационните науки или 2. Висше, образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър”, „бакалавър” или „магистър” с придобита квалификация в областта на библиотечно-информационните науки.
Б. Професионален опит: не се изисква
В. Допълнителни умения и квалификации:
1. Добри комуникационни умения и способности за работа в екип;
2. Отлична компютърна компетентност. Уменията за работа с библиотечен софтуер е предимство;
3. Владеене на чужд език се счита за предимство.
II. Начин на провеждане на конкурсната процедура: събеседване.
III. Необходими документи за участие в конкурса:
1. Заявление до Директора на Библиотеката за участие в конкурса (свободен текст с данни за контакт);
2. CV (Професионална автобиография);
3. Копие на документ за завършено висше образование и образователно-квалификационна степен в областта на библиотечно-информационните науки или копие на документ за висше образование и допълнителни квалификации в областта на библиотечно-информационната дейност;
4. Копие на трудова книжка (служебна) книжка;
5. Документ за владеене на чужд език (ако притежава такъв);
6. Документ за компютърна компетентност.
ІV. Място и начин за подаване на документи: Необходимите документи се подават в „Човешки ресурси” (стая № 23, етаж 2) на Регионална Народна Библиотека Иван Вазов” – Пловдив до 24.08.2018 г., на адрес: ул. „Авксентий Велешки” № 17.

 

Обучения на библиотечни специалисти

IMG 5799В Пловдивската библиотека се проведоха две обучения на библиотечни специалисти по програмата за обучение на Фондация "Глобални библиотеки България". Обученията „Добавяне на електронно съдържание в УИКИПЕДИЯ” на 19 и 20 юни и "Медийна грамотност" - 4-6 юли, събраха в НБ "Иван Вазов“ – Пловдив библиотекари от града и пловдивска област. Обучителят, доц. д-р Вася Атанасова от БАН, запозна участниците с презентации на теми, свързани с публикуване на статии в Уикипедия, отразяване на информация в социални мрежи, писане на материали за блогове, проверяване на т. нар. „фалшиви новини“ и др. Проведени бяха практически занимания за усвояване на нови медийни практики, които библиотекарите да приложат в работата си. Участниците от библиотеките в Пловдив, Асеновград, Карлово, Калофер и др. получиха сертификати за успешното си завършване на обучителния курс, връчени от директора на Пловдивската библиотека г-н Димитър Минев.

 

28-ма национална научна конференция на ББИА

NBIV BBIA konferentsia 2018Българската библиотечно-информационна асоциация, Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Фондация „Глобални библиотеки – България“ организираха на 7-ми и 8-ми юни в Пловдив XXVІІІ Национална конференция на тема „Българското книжовно наследство – част от европейското културното пространство“. Конференцията се провежда в Европейската година на културното наследство, чиито основни акценти са насочени към младите хора, които са призвани да работят и опазват това наследство за следващите поколения. Другите акценти са свързани с приноса за устойчивото икономическо и социално развитие, с намирането на интелигентни решения за опазване и управление на културното наследство. В рамките на двата дни 39 презентатори представиха разнообразна проблематика в пет сесии:** Дигитални библиотеки и дигитални ресурси. Виртуализация и електронни услуги, ** Закрила на културното наследство – стратегии, програми, проекти, стандарти. Разработване, развитие и интегриране на ресурси и продукти,** Институциите на паметта и опазване на културното наследство. Консервация и реставрация на културно наследство,** Популяризиране на културното наследство. Образователни и обучителни програми. Дигитални компетентности,** Издирване, идентифициране, документиране и моделиране на културно наследство. Краеведски аспекти. В работата на форума се включиха над 120 участника – библиотекари, информационни специалисти, експерти, доставчици на бази данни, издатели, реставратори и т.н. Събитието беше подкрепено от Elsevier, AYA, SMA, i2S, Райс, Softlink, Qulto, Анадар Принт, Academic Books.

 

Заслужено признание!

StefkaНа 21 май на официална церемония в националната галерия „Двореца“ министър Боил Банов връчи наградите на изтъкнати творци по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Сред отличените с Почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики, сребърен“ е Стефка Илиева, гл. библиотекар и завеждащ отдел „Методичен“ в Пловдивската народна библиотека. Само преди седмица Стефка Илиева получи "Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките"  на Годишните библиотечни награди на ББИА за 2017 г., които бяха обявени на тържественото откриване на Националната библиотечна седмица на 15 май 2018 г. в зала Средец на София Хотел Балкан.

Честитим високата награда на заслужилия ни колега!

 

НБИВ в Зографската електронна научно-изследователска библиотека 

SUНа 11 май 2018 г. в Библиотека „Филологии" при СУ бе представено четвъртото разширяване на Зографската електронна научно-изследователска библиотека.
За четирите години от своето съществуване “Зографската стая” се утвърди като уникална дигитална библиотека, включваща 642 ръкописи от X до XIX век. Към колекцията през 2018 г. се присъединяват нови дигитални копия на ръкописи от колекциите на:
• Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив;
• Градския исторически музей – Самоков;
• Регионалния исторически музей, отдел „Възраждане” – Варна;
• Народно читалище „Съгласие 1869” – Плевен

НБИВ добави към Зографската стая 38 дигитални копия на славянски ръкописи от своите притежания. Така общият брой на пловдивските ръкописи в научно-изследователската библиотека достига 95.

 

biblionosht

Библионощ 2018
На 9 май в рамките на европейската инициативата Нощ на литературата НБИВ организира Библионощ за гражданите и гостите на града. Елена Диварова чете съвременна европейска проза от Мирча Картареску и Доналд Райън. И още в програмата - рецитал-спектакъл "Куфарът на българските думи" в изпълнение на децата от театрално ателие "Чарли" и камерна музика в изпълнение на Никола Николов, виолончело.

 

Изложба на НБИВ във Финландия

Izlozhba XelzinkiВ периода 28 април – 28 май в Централната публична библиотека на Хелзинки ще бъде показана изложбата  „Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи : образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека“.
В европейската година на културното наследство изложбата гостува във финландската столица по повод 100 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Финландия. След Хелзинки, изложбата ще бъде показана в Талин, Естония.

 

 

20 години Немска читалня и награждаване на победителите от конкурса за превод


30420543 10156401678769777 876476402622259543 oОтбелязването на 20 годишния юбилей на Немската читалня към Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив съвпадна със „Седмиците на немския език“, организирани от Гьоте институт и награждаването на победителите от конкурса за превод на съвременна немска художествена литература на български език. Официални гости на вечерта бяха Йорг Шенк, ръководител отдел „Наука и култура“ към посолството на ФРГ, Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт България, д-р Мариана Чолакова, почетен консул на ФРГ в Пловдив и Виктор Янков, зам.-директор на Международни връзки към ОФ „Пловдив 2019“.
30171238 10156401679174777 6992024256272371627 oНаграждаването на победителите от конкурса за превод на художествен текст от немски език беше дългоочакваното събитие от участниците. Конкурсът е по проект „Литературен Ренесанс в Пловдив“, който е част от Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
30822022 10156401678919777 7384369711446248195 oВъв фоайето на НБ „Иван Вазов“ Директорът на Библиотеката Димитър Минев откри изложба “Съвременна немска художествена литература“, а слово за литературата и влиянието й върху отделната личност и обществото произнесе Рангел Трифонов, докторант по немска литература към Университета в Кьолн, Германия.

 

 

Екохепънинг в библиотеката

 U0A9500За четвърта поредна година в дните на отбелязване на празниците на книгите и Земята, Народната библиотека „Иван Вазов“ Пловдив беше огласена от детски смях и жизнерадостен глъч. Главният библиотекар и завеждащ на Детския отдел Васка Тонова откри празника с работилници за колажи на тема „Природа“ с деца от Монтесори център „Вълшебство“. В 11 ч. първата група третокласници от СУ „Патриарх Евтимий“ се включиха в работилниците : „Дървото на проблема“ с водещи Анета Портева и Тони Петкова, „Направи си книгоразделител“ с организатори Лила Власакова и Стефка Илиева; „Облечи си книга“ с книговезките Мария Юрукова и Славка Пенева.
 U0A9588От 13.30 ч. ученици от СУ „Патриарх Евтимий“, Социален дом „Мария Луиза“ гр. Пловдив и доброволци от НАРД и Лайънс клуб развиваха въображението си за направата на красиви книгоразделители и участваха в работа по групи, за да изведат решенията на проблема „Как да опазим околната среда“ с подтеми „замърсяване на въздуха“, „замърсяване на водата“, „замърсяване на почвата“.

 

Пролетна среща „Нова детска литература и иновативни подходи за насърчаване четенето на децата и юношите“

IMG 4566Насърчаването на четенето на децата започва от добре написаните книги за деца и зависи в голяма степен от активността на библиотеките. На тази тема беше посветена пролетната работна среща на библиотекарите от Пловдивска област, която се проведе на 20 март 2018 г. Присъстваха около сто души от Пловдивски регион, представители на обществени и училищни библиотеки. Гости - лектори на работната среща бяха: Вал Стоева, главен редактор на сайта Detskiknigi.com и председател на фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“, Гергана Георгиева, експерт „Реклама“, издателска къща „Жанет 45“, Румяна Койчева, консултант към Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ), Мариана Николова - обучител по проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“, изпълняван от Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ) и разказвачът на детски приказки Павлина Николова.
Вал Стоева вдъхновено разказа за инициативите „Читателска щафета“ и Наградата „Бисерче вълшебно“. Нейната презентация беше подкрепена от добрите библиотечни практики в тази посока на Светла Божилова, библиотекар от читалищната библиотека -с. Труд.
IMG 4574Гергана Георгиева, експерт от издателска къща „Жанет 45“ сподели впечатления от срещите на учениците и децата с автори на детски книги, организирани в рамките на фестивала „Младият Пловдив чете“.
Нови идеи за библиотечни проекти и инициативи в полза на детското четене на скандинавските страни бяха поднесени от Румяна Койчева, а Таня Пилева, методист засегна в презентацията си моделите на поведение на децата и учениците, продиктувани от  възрастовите им особености и характеристиките на поколения като X,  Y,  Z   и алфа.
За статистика на четенето  на нова детска литература в Народна библиотека „Иван Вазов“ и в читалищните библиотека на град Пловдив говориха пред аудиторията Васка Тонова и Стефка Илиева, главни библиотекари.

 

Достъп до бази данни

proquestДо 11 април Ви предлагаме достъп до три колекции на ProQuest:
*ABI/INFORM Collection – съдържа около 8 хиляди пълнотекстови списания, дисертации, доклади и данни в областта на икономиката и бизнеса, разпределени в:
**ABI/INFORM Dateline – трудно достъпни регионални пълнотекстови бизнес издания с информация и анализи за местни компании и пазари.
**ABI/INFORM Global – пълнотекстови и анотирани документи с бизнес и финансови данни, тенденции, мениджърски техники, практики и теория, корпоративни стратегии и други.
**ABI/INFORM Trade and Industry – информация за компании, продукти, водещи фигури в бизнеса и тенденции.
*Arts & Humanities Database – осигурява достъп до 570 списания по антропология, архитектура, изкуство, етнически изследвания, история, културология, лингвистика, литературознание, музика, социология, театър, фотография, философия и други, 510 от тях са с пълен текст.
*Social Science Premium Collection – предлага достъп до пълнотекстови и анотирани списания, вестници, дисертации, издания от конференции и доклади в областта на антропологията, библиотечно-информационните науки, криминологията, образованието, лингвистиката, политическите и социални науки, психология, международни отношения и други.
Документите са на различни езици – английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, руски и други.
Не пропускайте!

 

 ИЗЛОЖБА 20 години Немска читалня

      nemska20Вече цели 20 години Немската читалня в Пловдив е любимо място за почитателите на немската литература и култура. През всичките тези години партньорството на РНБ „Иван Вазов”, Пловдив с Гьоте институт България допринесе изключително много за обогатяване и утвърждаване на немската култура в град Пловдив.

КОГА: 15.03. - 30.03.2018 г.
КЪДЕ: Централно фоайе на РНБ „Иван Вазов“
Заповядайте!
На голямото пано от 100 снимки може да откриете себе си!


 

ИЗЛОЖБА 8- МИ МАРТ

Образът на жената в изкуството, през погледа на художниците от древността до днес.
Жената видяна като майка, любима, модел или муза.
В изложбата са включени репродукции, албуми от Матис, Дали, Пикасо, Климт, Гоген, Рубенс и др. както и книги предоставени от фонда на Изкуствотека.

  28721815 2125133407513104 2065783446 n  28722094 2125133117513133 1908494296 n  28832652 2125135574179554 1719042936 n  

НБИВ чества Борис Дякович

Boris DiakovichНа 28 февруари 2018 г. се навършиха 150 години от рождението на Борис Дякович (1868–1937), историк, археолог, библиотечен и музеен специалист, библиотековед, един от най-заслужилите директори на Пловдивската народна библиотека, ръководил дейността й повече от 30 години (1901–1932). Юбилейната годишнина беше отбелязана в празничния ден във фоайе Изкуствотека с музикално антре в изпълнение на Ирен Капеловска, пиано и Гергана Петрова, флейта. Беше представено подготвеното фототипно издание „Исторически прегледъ на Народната библиотека и на Музея въ Пловдивъ до Съединението“, 1906 г. от Борис Дякович и открита документална изложба с материали и документи от фондовете на Пловдивската народна библиотека и Регионален държавен архив - Пловдив. Тя разкрива житейския и професионален път на Борис Дякович като изтъкнат библиотековед, археолог и общественик.
В чест на юбилейната годишнина читалната зала на отдел „Специални сбирки“ прие името на своя създател. Директорът на библиотеката, Димитър Минев, поднесе цветя пред балелефа на Борис Дякович.

 

IN MEMORIAM

Почина
ПРОФ. Д-Р РАДКА КОЛЕВА (1943–2018), директор на Пловдивската народна библиотека (1988–2012)

NBIV Radka Koleva

Радка Колева свързва целия си професионален и творчески път с дейността на Народната библиотека в Пловдив. Родена е на 26 септември 1943 г. в с. Чехларе, Пловдивска област. Завършва висшето си образование в Институт по културата в Ленинград, Русия (днес Санкт-Петербургски държавен университет по култура и изкуство).
Професионалният й път започва в отдел „Обслужване“ (1967–1970), по-късно работи в Справочно-библиографски и информационен отдел. От 1972 г. го оглавява и така започва дългогодишната й управленска дейност. Защитава докторска дисертация през 1985 г., пише голям брой научни публикации, свързани с различните форми на библиографското и информационно обслужване и обобщава опита на Народната библиотека в Пловдив като новатор в тази сфера. През 1976 г. е изпратена на тримесечна специализация в Националната библиотека на Франция. По-късно изучава опита на водещи библиотеки в Чехия и Германия, Полша и Унгария, Великобритания и Италия и след завръщането си прилага най-доброто в практиката на Народна библиотека „Иван Вазов“.
От 1978 г. е заместник-директор, а от 1988 г. е директор на библиотеката. На тази позиция е не само добър управленец, но и изследовател на историята на културната институция, като нейните научни търсения са в посока на библиотекознанието и разкриването на непубликуваното й книжовно-документално наследство. Радка Колева утвърждава Народната библиотека „Иван Вазов“ като водеща културна институция, отворена за всички граждани. През 1989 г. получава научното звание „старши научен сътрудник“ II степен. Като преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии тя подпомага израстването на много библиотечни специалисти и бъдещи преподаватели. През 2008 г. е удостоена със званието „почетен професор“ на УниБИТ.
Повече от 30 години тя е активен участник в работата на Научната секция по библиографознание при Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“, член е на нейния Научен съвет и на Съвета на директорите на големите научни библиотеки. Неизменно утвърждава важността и близостта на двата културни института в исторически план и в съвременността. Радка Колева е носител на много престижни награди и отличия – орден „Св.св. Кирил и Методий“ I степен (1985), Юбилеен възпоминателен знак „110 години от Съединението на България (1995) – отличие на община Пловдив, почетното звание „Следовник на народните будители“ (2002). През 2003 г. получава Почетния знак на град Пловдив, а през 2009 г. е удостоена със званието Почетен гражданин на град Пловдив.

Проф. Радка Колева ще бъде помнена като уважаван специалист, активен общественик и обичан колега.
Поклон пред светлата ú памет!
Поклонението пред тленните останки ще се състои на 25 февруари, неделя, от 11:00 до 13:00 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

 
Пътуващите изложби на НБ "Иван Вазов"
 
"Пътуващите изложби на НБ "Иван Вазов" - Пловдив и тази година потеглиха из страната.
Изложбата "Лъвът - българският национален символ през епохата на Възраждането" в РБ "Проф. Беню Цонев" - Ловеч.
IMG 0205 IMG 0213 1
 

                

 Проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“
 
Logo Digital Skills for Bulgarian SMEs bgПрез месец ноември 2017 г. стартира Проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“, изпълняван от Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ), в партньорство със Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии. Проектът се изпълнява в тясно сътрудничество с Народна библиотека "Иван Вазов"  Пловдив и регионалните библиотеки в областите Смолян и Стара Загора и представлява една нова за България концепция, с потенциал да се превърне в изключително важна социална иновация.
 
7А именно, как обществените библиотеки могат да се превърнат в достъпен център за придобиване на съвременни цифрови знания и умения от собствениците и заетите в малките и средни предприятия в България. Той е финансиран по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Периодът на неговото изпълнение е една година, като се очаква да приключи в края на октомври 2018 г.
Проектът се основава на идеята за реализиране на междусекторно партньорство между библиотеките, бизнеса, неправителствени и други заинтересовани организации в страната. Ще се разработят учебни модули за придобиване на най-съвременни цифрови умения, съобразени с нуждите на МСП: дигитален (цифров) маркетинг; услуги в облак за МСП; защита и поверителност на данните и безопасни онлайн транзакции и сътрудничество.
 
Visit Latvia Snimki 4Иновативната образователна програма ще се основава на равен достъп и гъвкави процеси за неформално учене:
• смесен подход на обучение: лице в лице, онлайн обучение и практическо приложение на усвоените знания,
• съвременна онлайн обучителна платформа с автоматизирани процеси,
• свободен достъп до подходящи пространства, ресурси, обучители, ментори и парнтьори в обществените бибилотеки.
Постигнатите резултати ще бъдат разпространени в мрежата на ФГББ, обхващаща над 980 обществени библиотеки в цялата страна и сред членовете на Съюз Произведено в България, който обединява над 492 индивидуални членове (МСП) и 14 колективни членове – браншови организации, които отделно имат още 1000  членове.
 
 
 
abonament2018Абонамент за 2018 година в Народната библиотека
 
През настоящата година Народната библиотека Ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.
 
 

Бележити дати през 2018 г. 

PKaravelovПрез настоящата година Пловдивската народна библиотека отбелязва бележити дати от рождението на личности, неразривно свързани с историята на културната институция:
*23 февруари 195 г. от рождението на Найден Геров Хаджиберович (1823–1900), писател, езиковед, фолклорист, общественик, организирал първоначалното фондонабиране на книжовните колекции на Библиотеката.
*28 февруари 150 г. от рождението на Борис Иванов Дякович (1868–1937), историк, археолог, библиотечен и музеен специалист, библиотековед, един от най-заслужилите директори на Пловдивската народна библиотека, ръководил дейността ѝ повече от 30 години (1901–1932).
*24 март 175 г. от рождението на Петко Каравелов (1843–1903), български политик, кмет на Пловдив (1883–1884), три пъти министър-председател на България, първостроител на Пловдивската народна библиотека.
*10 април 120 г. от рождението на Димитър Цончев Минчев (1898–1962). Действителен член на Българския археологически институт. През 1934 г. е назначен за директор на Народната библиотека и музей в Пловдив, които управлява до 1944 г. Поставя началото на археологическата карта за Пловдивска област като ръководи разкопките на всички антични обекти в града.
*27 август 190 г. от рождението на Христо Груев Данов (1828–1911), възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България, щедър дарител на Библиотеката.
*09 септември 190 г. от рождението на Йоаким Груев Пройчев (1828–1912), просветител, педагог, преводач, книгоиздател и общественик, директор на Народното просвещение в Източна Румелия, първоосновател на Пловдивската народна библиотека.

FaLang translation system by Faboba