НОВИНИ


СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми потребители, по технически причини временно е преустановен достъпа до платформата МОЯТА БИБЛИОТЕКА.

Молим да ни извините за причиненото неудобство!

 

СЪОБЩЕНИЕ

pokana 140Пловдивската народна библиотека няма да работи на 15 октомври (вторник). Бъдете наши гости на тържествата по повод 140-годишнината от създаването на Библиотеката.

Dear visitors, The Plovdiv National Library will not be working on October 15 (Tuesday). You are welcome to join us in celebrating the 140th anniversary of the Library's establishment.

 

    

 

 

    

Ново издание, посветено на юбилея

Излезе от печат Годишник на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив за периода 2014–2018 г., посветен на 140-годишнината от създаването на НБИВ.

В броя четете:NBIV 2014 2018 

•Народна библиотека „Иван Вазов“ в периода 2014–2018 г.
•Статии, Доклади, Съобщения.
•Юбилей.
•Извори.
•Вътрешно-нормативни документи.
•Статистически данни (2014–2018).
•IN MEMORIAM.

    

 

 

 

 

     

Електронни книги на Emerald Publishing group

През месец октомври Ви предлагаме безплатен локален достъп до колекцията електронни книги на Emerald Publishing group. Ресурсът е

emerald

достъпен от всички устройства, свързани с главната библиотечна интернет мрежа. Колекцията включва над 2000 подбрани заглавия, отразяващи най-новите тенденции в научните изследвания и актуални публикации на водещи специалисти в областите: Счетоводство и икономика; Бизнес и стратегии; Културни изследвания; Управление на образованието; Екологичен мениджмънт; Изследвания на пола; Туризъм и свободно време; Библиотечни изследвания и управление на знанието; Маркетинг и ПР; Душевно здраве; Публични политики; Социална промяна; Социология; Обучение и развитие.

Възползвайте се!

 

Ценно издание на НБИВ и Държавна агенция „Архиви“

nbiv da albumНародната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Държавна агенция „Архиви“ издадоха албума „Пловдив през обектива на първите фотографи“ със снимки на фотографи, работили в Пловдив в периода преди Освобождението до 20-те години на XX-ти век. Част от фотосите по една или друга причина са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събития, лица и места в града, запечатани визуално и съхранени единствено във фондовете на двете институции.
Двуезичното луксозно издание в обем от 274 страници включва 172 фотографии и е изработено по най-високите стандарти на полиграфическо изпълнение, релевантни на уникалността на представяните обектите от двете колекции. Издателят в лицето на Пловдивската народна библиотека посвещава албума на 140-годишнината от създаването на библиотеката, която се чества през настоящата година.
Консултант на изданието е Иво Хаджимишев, един от най-известните съвременни български художници-фотографи, който пише в предговора: „Тази умна и полезна за идните поколения книга събира едно по едно късчетата памет за историята на града, а чрез нея и за новородена България. Това е книгата, която възстановява и изгражда със силата на образите и фактите истината за полагащото се място на Пловдив и нашата държава в Европа“. Съчетаването на познавателна информация за изследователите и популярно знание за любителите на историята и художествената черно-бяла фотография, правят от албума ценен документ за културната история на Пловдив.

 

Мария Габриел посети Народната библиотека в Пловдив

MGabriel

На 7 май т.г. Мария Габриел, комисар Цифрова икономика и цифрово общество в ЕК, посети Народната библиотека в Пловдив. Тя беше придружена от кмета на града инж. Иван Тотев и зам.-кмета с ресор „Култура и туризъм“ инж. Александър Държиков.
Директорът Димитър Минев приветства г-жа Габриел и представи част от екипа на библиотеката. Двамата разгледаха експонираната във фоайе Изкуствотека изложба „Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи : образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека“ и разгледаха Дигиталния център.

Гл. библиотекар „Специални сбирки“ д-р Петко Георгиев показа на госта ценни образци от уникалните притежания на библиотеката.

 

Достъп чрез дигитален 2D матричен код

Предлагаме Ви достъп до нашите услуги чрез възможност за идентификация посредством индивидуален дигитален 2D матричен код, който можете да получите като новорегистриран и настоящ читател.
Матричният код представлява кодирана версия на личния потребителски номер и се съхранява като JPEG изображение. Всеки потребител, пожелал да има такъв, го получава на електронната си поща. Матричният код не замества изцяло потребителската карта и може да бъде използван за идентификация и заемане на библиотечни документи само с едновременното представяне на личен документ. DatamatrixПерсоналният 2D матричен код не съдържа лични данни. Той носи информация единствено за потребителския номер в електронната система на Библиотеката, достъп до която имат единствено служители, упълномощени за работа с лични данни.
За да използвате Вашия 2D матричен код, го съхранете на лесно достъпно за Вас място на личния си телефон. Когато желаете да го използвате, отворете изображението, за да могат служителите, работещи със специализирания четец на определените места в Библиотеката, да го сканират. Възползвайте се!

 

Матине в петък

matine2019Програмата на „Музикално матине в библиотеката“ продължава през 2019 г.
Всеки месец в последния петък във фоайе „Изкуство“ между 11.00 и 11.30 ч. ще бъде изнасян камерен музикален концерт. Ще участват ученици от Национално училище за музика и танц „Добрин Петков“ – Пловдив, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, музикални формации и изпълнители.
На 22 февруари ще се представи формацията Никола Николов – виолончело, Филип Маджаров – пиано и Христина Венчева – вокал. Ще бъдат изпълнени авторските композиции на Филип Маджаров „Ела живот“ по текст на Румен Сейреков, „Ябълков цвят“ по текст на Ваклуш Толев и „Копнеж“, „Тебе поем“, „Аве Мария“ – Бах-Гуно, „Танц на елфите“ и „Танц на вещиците“ – Георг Голтерман, Ария – Й.С.Бах.
Входът за всички почитатели на класическата музика е свободен.

 

Лого 2019

NBIV 140Готово е брандираното лого, посветено на кръглата 140 годишнина
от създаването на Народната библиотека в Пловдив. Негов автор е Еница Коева. 

 

   


top 20Най-четените български автори в Пловдивската народна библиотека в периода януари – декември 2018 г.

1.Иван Вазов
2.Георги Господинов
3.Людмила Филипова
4.Елин Пелин
5.Алеко Константинов
6.Токораз Исто
7.Александър Томов
8.Милан Миланов
9.Димитър Димов
10.Милен Русков
11.Йордан Йовков
12.Димитър Талев
13.Галина Златина
14.Стефан Цанев
15.Ангел Каралийчев
16.Калин Терзийски
17.Блага Димитрова
18.Алек Попов
19.Емилиян Станев
20.Захари Карабашлиев

 

2019 abonamentАбонамент за 2019 година в Народната библиотека

През настоящата година Народната библиотека Ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.

 

ПЛОВДИВ e Европейска столица на културата 

Plovdiv 2019Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът празнува през тази година най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.
Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло. В програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 са включени дейности и събития също в Южен Централен район на България.
Матера в Южна Италия е побратимата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Двата града взаимодействат активно по общи проекти и инициативи. Матера е носител на титлата заедно с регион Базиликата. Следете програмата на събитието тук.

FaLang translation system by Faboba