НОВИНИ   


НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ "БИБЛИОТЕКИТЕ ДНЕС"

 

header pic forumТази седмица в Националния дворец на културата се проведе Национален форум „Библиотеките днес” , на който се представи ролята на обществената библиотека в съвременното общество и се очерта нейния потенциал като център на местната общност в изпълнение на национални и европейски политики в различни сфери на обществено-икономическия живот: от неформално образование, достъп до култура, достъп до интернет и информационните ресурси на глобалното информационно общество, до бъдещите услуги на електронното правителство.
minev

В рамките на форума бяха представени новите възможности на обществените библиотеки и услугите, които те могат да предоставят в условията на развиващо се информационно общество през XXI в.

mishoС презентации във форума се включиха, Директорът на Пловдивската народна библиотека - г-н Димитър Минев, и Михаил Свирачев от American space на НБИВ. Присъстваха 22-ма представители на пловдивските библиотеки от мрежата на "Глобални Библиотеки"

 

 

 

Годишна работна среща на библиотекарите от Пловдивска област

IMG 2217

На 22 ноември в конферентната зала на пловдивската библиотека пред 100 библиотекари от различни видове библиотеки на Пловдивска област г-жа Луизина Савкова , гл. експерт от отдел „Регионални дейности“ към МК, разясни процедурата по регистрация на обществените библиотеки в България.

Директорът на Библиотеката Димитър Минев и Петко Георгиев, библиотекар от отдел „Специални сбирки“, представиха проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, финансиран от Програма BG08 “Културно наследство и съвременни изкуства“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

За добрите практики на библиотечната система на Барселона споделиха впечатленията си Милена Марковска, Директор на ГБ „Паисий Хилендарски“ и Мирослав Колев, Директор на Общинска библиотека, гр. Карлово, участници в проект на Фондация “Глобални библиотеки“ за обучение на библиотекари от Общински библиотеки.

IMG 2214Новите модули на библиотечния софтуер на фирма PC-TM бяха демонстрирани от Светлозар Мечков, Румен Черняев и Галя Савова.

Анализ на резултатите от Кампанията за избор на 10-те най-четени книги от учениците на Пловдив направи Таня Пилева, а Стефка Илиева, сподели впечатленията си от организираната от ББИА Национална кръгла маса по стандартизация на 20 и 21 октомври в гр. София.

Ангелина Ставрева от отдел „Методичен“, участник в работната група на ТК 16 на БИС представи последния преведен и приет стандарт БДС-ISO 16439-2014. Информация и документация. Методи и процедури за оценяване въздействието на библиотеките.

Библиотекарите бяха приятно изненадани с дарения от 600 книги, 20 заглавия на стойност повече от 5000 лв. от собственика на издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев по повод 25 годишнината на издателството.

 

Изложба за лъва като символ на българите е открита в Букурещ

romaniqБългари, живеещи в Букурещ, румънски културни дейци, дипломати от различни страни и изкушени от България румънци се събраха на 7 ноември в Националния исторически музей в Букурещ за откриването на изложбата „Лъвът – националният символ на българите“. Изложбата е част от колекцията на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Показани са копия на документи, които са събрани от Александър Гьошев за неговото докторантско изследване в Националната художествена академия, посветено на лъва като символ на българите. Изложбата вече е гостувала в Чехия и в Русия.
По време на откриването Александър Гьошев заяви, че представеният символ има връзки със средновековната българска държава, с Българското възраждане, с европейската и с балканската хералдическа традиция. „Лъвът свързва нашата държава с общото наследство на Европа“, подчерта изследователят. Според него книгите са не само най-важният източник за проучването му, но и за запазването и утвърждаването на българската идентичност и дух.

romaniq1Културното аташе към Посолството на Република България в Букурещ и организатор на изложбата от българска страна Явор Стоянов, също помести изложбата в европейски контекст. От една страна, тя е четвъртото събитие за годината, което посолството организира по линия на Европейската комуникационна стратегия на Министерството на външните работи на България. От друга страна, сътрудничеството между посолството и Националния исторически музей на Румъния е пример за европейско партньорство. Дипломатът подчерта, че организирането на изложбата е отнело изключително малко време и усилия, тъй като идеята за нея е била подкрепена на мига от ръководството на музея. Стоянов добави още, че лъвът е символ, който свързва румънския и българския народ, тъй като присъства и в двете национални валути.
Експозицията е и възможност за представяне на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив пред румънската публика. Йохан Девлетян от отдел „Връзки с обществеността“ към културната институция сподели, че в момента тя има 1,5 млн. архивни единици – книги, филми, картини, други обекти на изкуството и документи. Голямо нейно постижение от последните години е, че се е превърнала в институция, която произвежда, а не просто съхранява култура. Самата изложба според Девлетян е пример за описаната от него тенденция.
Културното събитие в румънската столица даде възможност и за множество неформални контакти. Експозицията може да бъде посетена до 11 декември 2016 г.
източник: https://movafaq.wordpress.com/2016/11/12/bulgarianlionsymbol/

 

Безплатен достъп до три колекции на ProQuest

ProQuestДо края на годината Ви предлагаме безплатен достъп до три бази данни - „ProQuest Central“, „Scitech Premium Collection“ и „PQDT Global“ на един от водещите световни информационни доставчици ProQuest.
*ProQuest Central“ е мултидисциплинарна база данни с около 24000 заглавия (индексирани и реферирани), от които над 18000 са представени в пълен текст. Включено допълнително съдържание: 110000 дисертации, 450000 материали от конференция и работни документи и др. ProQuest Central предоставя достъп до продукцията на издателите Emerald, Elsevier, BMJ, Palgrave, MacMillan, The Economist, SAGE, Nature Publishing Group, Cambridge University Press и Dow Jones. Важно е да се отбележи, че над 7700 от заглавия са включени в индекса Scimago, от тях 70 заглавия са класирани в топ 100.
*„Scitech Premium Collection“ е бързо развиващите се база данни в областта на науката, техниката и технологиите. Съдържа над 9200 заглавия, от които 7100 са в пълен текст, 1,8 млн. индексирани таблици и фигури и 11 млн. патенти. Включени са и самостоятелни библиографски бази данни, като Agricole, Metadex, Medline, Tox и др. Съдържанието се предоставя от издателите МТЕ, IEEE, Wiley, Springer, Elsevier и други. Над 4200 заглавия са включени в индекса Scimago, като 50 от заглавия са класирани в топ 100.
*„PQDT Global“ е най-голямата база данни за дисертации света досега. Тя съдържа над 2 млн. документа в пълен текст и още над 4 милиона представени до ниво резюме. Повече от 110000 дисертации се добавят към базата данни всяка година.

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
От 31 октомври (понеделник) до 30 ноември (сряда) библиотеката преминава към междинен режим на работното време с продължителност в звената за обслужване на читатели от 08.00 до 19.00 часа.

 

Безплатен достъп до колекциите „Global Health“ и „Leisure Tourism“ на CABI

big thumbПредлагаме Ви безплатен достъп до колекциите „Global Health“ и „Leisure Tourism“ на CABI в периода 17.10 - 17.11.
Базата данни „Global Health“ е посветена на общественото здраве, медицината и развитието на изследванията в тези области. Данните за нейното ежедневно актуализиране се извличат от над 7000 списания, доклади, книги и конференции. „Global Health“ съдържа над 2.7 милиона записи от 1973 г. до наши дни, като около 190000 нови записи се добавят всяка година. Обхващат се публикации от над 100 страни и на 50 езика. Постоянно нараства пълнотекстовото съдържание - над 68000 материали от списания, конференции и доклади.
Базата данни „Leisure & Tourism“ обхваща всички аспекти на туризма, като: отдих, почивка, спорт, хотелиерство, културен туризъм, политика и планиране, образование и обучение, пътуване, спорт, изкуствата и развлечения. Включени са анализи, информационни връзки към ресурси и над 160000 резюмета на статии, добавени са и 2000 книги!

 

СЪОБЩЕНИЕ

orderПловдивската народна библиотека няма да приема онлайн заявки за запазване на библиотечни документи от 1-ви  до 15-ти септември. Молим да ни извините за неудобството!

 

 

 

Гостуваща изложба

Bulharsky levИзложбата „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането“ гостува на Източно чешки музей в град Пардубице от 14 юли до 21 август 2016 г. Тя е съвместен авторски проект на д-р Александър Гьошев, АМТИИ и Пловдивската народна библиотека. Изложбата се фокусира върху представянето на книжовни паметници и произведения на изкуството, спомогнали за утвърждаване на светската културата из българските земи през XVIII – XIX в. Проследява припознаването на лъвския символ от българите като национален през епохата на Възраждането.

 

 

Резултати от проучването на общественото мнение

В периода от 15 март до 15 април т.г. Пловдивската народна библиотека проведе проучване сред потребителите си за очакванията им по отношение на библиотечно-информационните дейности и електронните услуги на НБИВ.  Какви са резултатите:
От 1000 раздадени анкети,  попълнените са 466. Най-голямо желание за обратна връзка имат хората от средна възраст, 28 – 65 години. По-отзивчиви към оценяването на услугите са жените. Четящите хора, които са попълнили анкетата са много повече от епизодично посещаващите я потребители. Най-голям интерес анкетираните имат към литературата по историята и историческите романи, художествената литература и най-вече към жанрове като фантастика и фентъзи; много потребители заявяват интереса си към дисциплините психология, политика и социология и теми като „здраве и здравословен начин на живот“, „спорт, игри и забавления“.
prouchvane 2016Работното време според анкетираните е удобно и отговаря на потребностите. Обобщаващите резултатите от анкетата правят извод, че електронните услуги не се познават в достатъчна степен от гражданите и затова е наложително провеждането на  повече обучения, които да запознават публиката с електронния каталог и начините за търсене на информация в него, видовете традиционни и електронни услуги, стратегиите за информационно търсене, ползването на локалните бази данни и тези с отдалечен достъп, пълно текстовите бази данни с дигитализирани книги и периодични издания и тяхното ползване онлайн.
Недоброто владеене на чужди езици от по-голямата част от аудиторията и скъпоструващите езикови курсове, организирани от частни фирми, са причина гражданите да искат провеждането на безплатни езикови обучения – това е най-големият процент от желаните обучения, организирани в Библиотеката.
От заявените предложения за промяна става ясно, че трябва да се увеличи броя на организираните обучения за граждани. Интересни са идеите НБИВ да бъде център за интересни срещи, клубове по интереси, където гражданите да могат свободно да изразяват мнението си, да дискутират по популярни теми, да споделят впечатленията си от прочетени книги и да търсят съмишленици по дух и култура.

 

13434827 10154273182949777 5468421050198514681 n

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Уведомяваме Ви, че на 16 юни (четвъртък) ще се проведе санитарен полуден и Библиотеката няма да работи с посетители в часовете между 08.00 и 12.00 часа.
Поради липса на ток при провеждания планов ремонт на EVN България в същия ден, в часовете между 12.00 и 17.00 часа посетителите ще могат да връщат заетите библиотечни документи, да запазват за заемане за дома документи от залите за свободен достъп и да ползват подръчните фондове в читалните зали.
Календарният санитарен полуден за месеца на 30-ти юни (четвъртък) се отменя.
Благодарим Ви за търпението!

 

Семинар "Издателска продукция 2015/2016 г."

IMG 2113След приключилият наскоро фестивал на книгата „Пловдив чете“, на 15 юни Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив организира работна среща с библиотекарите от обществени и училищни библиотеки на Пловдивска област. Експерти от най-големите издателства - „Хермес“, „Жанет 45“, „Летера“, „Анубис“/“Булвест 2000“ и „Просвета“ представиха най-новите заглавия, излезли на книжния пазар и насочиха вниманието на библиотекарите към тематични поредици и заглавия на наградени автори, които трябва да присъстват в библиотеките.

Гергана Георгиева, експерт от „Жанет 45“ разказа за инициативите на „Младият Пловдив чете“ и „Пловдив чете“, за проведените срещи с интересни автори в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, университети, културни центрове.

IMG 2153Младен Влашки, преподавател от Катедра по история на литературата и сравнително литературознание към ПУ „Паисий Хилендарски” и редактор на списание „Страница“ призова библиотекарите по-отговорно да изпълняват мисията на служители, които трябва да предложат на читателите най-стойностните произведения от български и чуждоезични автори. Той подробно представи литературната периодика за 2015 година и съдържанието новия брой на сп. Страница за тази година.

Срещата приключи с презентация от Емилия Ангелова, гл. библиотекар в ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ за библиотечния софтуер и новите електронниуслугизапотребителите в гр. Първомай.

  Нова инициатива в Библиотеката

Детският отдел на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив експериментира нова инициатива. Всеки вторник и четвъртък от 7 до 30  юни госпожа Фани Величкова – начален учител в СОУ „Софроний Врачански“ и детско-юношески консултант-психолог, ще бъде в Детския отдел на библиотеката между 14.00 и 17.00 ч. за срещи и работа с подрастващите.

Заниманията ще избират децата, а госпожа Величкова ще им помага да четат и разбират книгите, да учат английски, да играят подходящи игри и т.н. Очакват се деца до 11-12 годишна възраст, включително и такива със специални образователни потребности.
Така библиотеката счита, че ще бъде полезна както на децата, така и на родителите в първия месец от лятната ваканция.

 

30 години Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“

30 DuichevОт 2 до 4 юни в СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“. Тя се организира съвместно с Академия „Амброзиана“ и Класа по славистика и е посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП). В конференцията ще участват изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия. В юбилейния научен форум ще вземат участие общо 66 учени (50 българи и 16 чужденци). Заседанията ще се проведат в няколко секции, отразяващи разнообразните тематични полета в този медиевистичен форум: история, археология, литература, филология, изкуствознание, архивно и културно наследство. В знак на признание за дългогодишните ползотворни контакти между ЦСВП и Пловдивската народна библиотека, директорът Димитър Минев беше поканен за член на организационния комитет на високия научен форум.

 

Двумесечен достъп до електронни колекции на Wiley

WileyВ периода 17 май – 15 юли Ви предлагаме безплатен достъп до електронни списания от колекциите на Wiley.
Издателство Wiley е един от най-известните агрегатори на електронни научни списания в областта на техническите, естествените и приложните науки.
Абонаментът предлага четири стандартни колекции:
*Наука, технологии и медицина с 823 заглавия;
*Медицина и фелдшерство с 412 заглавия;
*Социални и хуманитарни науки с 582 заглавия;
*Пълна колекция с 1405 заглавия.
Възползвайте се!

 

Библиотекар за един ден

DSCN0021На 11.05., по повод Деня на библиотекаря, НБ „Иван Вазов“- Пловдив проведе инициативата „Библиотекар за един ден“. Тя даде възможност на тези, които проявяват интерес, да застанат на местата на работещите в библиотеката. Това е част от налаганата от страна на НБ „Иван Вазов“ идея „Библиотеката – място за всеки“. Оказа се, че млади хора наистина проявяват любопитство и интерес какво е да работиш тази професия. Някои от тях признаха, че това е и техния подход към преодоляването на усещането за „строгост“ в институцията. Изненадващо „библиотекарите за един ден“ наред с очевидните пристрастия към книгата като част от живота и ежедневието им споделиха, че точно „консервативността“ на Библиотеката ги привлича на фона на всеобщото стремление към улични веселия като някакъв акт на съприкосновение с културата. Цитати от други аргументи – „харесвам мириса на книги“, „атмосферата ме привлича“, „обичам да влизам в различни роли“, „искам децата ми да знаят, че тук е хубаво“, „чудно е“… Част от включилите се в инициативата проявиха интерес и към работата в Детски отдел.
DSCN0013Нашите „библиотекари за един ден“ бяха:
- Павлина Шкендерова – учи изкуствознание в Италия и е любопитна да прави паралели;
- Емилия Цанкова – завършила Българска филология и сега учи библиотекарство във Велико Търново;
- Атанас Родозов – завършил Етнология и философия, в момента прави магистратура „Актуална българистика“;
- Валерия Тодорова, завършила икономика;
- Десислава Митова – завършила Българска филология.

 

 

nbs logo 2016 w

Програма на Народна библиотека Иван Вазов за Националната библиотечна седмица

под мотото „Библиотеката – място за всеки“


9 – 13.05. –  Изложба „Офортите на Рембранд“ от колекцията на Пловдивската народна библиотека – официално откриване на 9-ти май в 11.00 ч., Изкуствотека. Слово при откриването – доц. Владимир Генадиев, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.
11.05. – Ден на Св.Св. Кирил и Методий и професионален празник на библиотекаря – инициатива „Библиотекар за един ден“. Възможност желаещите да работят като библиотекари и да упражнят библиотекарската професия като застанат на местата на щатните служители.
11.05. – 20.00 ч.  Библионощ. В програмата:
– Васил Караманлиев представя театрален колаж, включващ монолога на Хамлет от едноименната пиеса на У. Шекспир, откъс от „В очакване на Годо“ на С. Бекет и откъс от „Спасителя в ръжта“ на Дж. Д.Селинджър;
– Веселина Иванова /флейта/ и Никола Николов /виолончело/ представят камерен концерт, включващ Соната №5 от Хендел, Ларго – „Годишните времена“ на Вивалди и сюита „Планетите“, оп.32 „Юпитер“ от Густав Холст;
– Литературно четене – Елена Диварова ще представи откъси от произведения на европейски автори, като част от Европейска нощ на литературата.
12.05. – 17.30 ч. – Конферентна зала – НБ „Иван Вазов“ – Пловдив представя първа сбирка от новия си проект за социални срещи „Аптека за душата“. Тема „Ролята на родителя в първите години от живота на детето“. С участието на психолога Георги Гърмидолски.

 

 

    bonevТ Ъ Ж Н А    В Е С Т
    Споходи ни на Велики Четвъртък. Порази ни с неочакваното.
               ПОЧИНА  СТЕФАН  БОНЕВ !
     Загубихме писател, колега,  приятел, човек. Не искаме, но казваме
    ПОКЛОН И ПОСЛЕДНО СБОГОМ!
            П Р Е Д И   В Ъ З К Р Е С Е Н И Е
                НБ  „ИВАН ВАЗОВ“ - ПЛОВДИВ

 

 

Клуб „Аптека за душата“

etika„Книгите са огледала –
в тях виждаш само това,
което вече съдържаш в себе си“
/Карлос Руис Сафон/

 

 

 През месец май стартира нова инициатива на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Клуб „Аптека за душата“. Книготерапия в библиотеката – новата социална среща.

Дейността ни ще бъде насочена в две основни направления:
•    Занимания, под формата на беседи, лекции, презентации, демонстрации, тренинг-срещи и други възможни методи, посветени на различни теми и области на знанието.
•    Подготвяне и представяне на тематични витрини, свързани с конкретното занимание.
Целта не е да се усвои дадена материя, а да бъде популяризирана чрез конкретни техники, практики и налична литература.
Стремежът ни е насочен към превръщане на библиотеката в пространство за срещи, разговори, беседи, в средище за групи от хора с общи интереси и потребности, в място за всеки.
Нека заедно да извървим повествованието на нашия живот – стъпка по стъпка, страница по страница.

На 12.05.2016 г. от 17:30 часа в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ ще се състои първата ни среща с психолога Георги Гърмидолов от „Институт за Професионално и Семейно развитие“, гр. Пловдив. Ще ни представи цикъл от беседи на тема „Позитивната връзка в ранното детство – предпоставка за успешна социализация“. Начало ще е "Думи, за да се родиш… и да продължиш – ролята на родителя в първите две години от живота на детето“.
Станете част от нашето общо приключение!

 

БИБЛИОТЕКАР ЗА ЕДИН ДЕН

bibliotekarza1denАко обичате да влизате в различни роли,  или не сте избрали още своята професия и обичате книгите и четенето, Народна библиотека „Иван Вазов“  ви предоставя възможността,  да се  превърнете в  „Библиотекар за един ден“.
За целта е определена датата 11 май – ден на  светите братя  Кирил и Методий  и професионален празник на библиотекаря.
Условия за участие:
Необходимо е да сте на възраст от 15 до 30 години.
Заявки за участие се приемат на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   до 5 май, заявката трябва да съдържа трите имена, телефон и актуален имейл.
Участниците ще влязат в ролята на „библиотекар за един ден“  и ще обслужват потребители в Детски отдел и в отдел Обслужване, ще се запознаят с електронните каталози на Библиотеката,  ще изпълняват поръчки за книги,  ще извършват справки и  търсения на библиотечни документи в различни фондове за обслужване.
На всички включили се в инициативата ще бъдат предоставени безплатни, годишни  потребителски  карти.
Заповядайте! Очакваме ви!

 

Пролетен семинар в Пловдивската библиотека

IMG 1611На 15 април 2016 г.  в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов” на работна среща „Нови културни политики за насърчаване на четенето и грамотността“ бяха представени успешни проекти и дейности пред библиотекарите от обществени и училищни библиотеки на регион Пловдив.
За обединения проект на Народна библиотека, Сдружение „Писалка и перо“ и Съюз на народните читалища„Нови културни политики в България-реализация и включване“- за неговите резултати и ползи презентира Стефка Илиева, гл.библиотекар, а Изабела Лазова, победител в конкурса представи разработката си на тема „Мястото на културата в образователния процес“.
Мирослав Колев, Директор на Общинска библиотека-Карлово сподели впечатленията си от реализирания през 2015 г. екопроект „ЧИСТО– Чети, Илюстрирай, Стопанисвай, Труди се, Опазвай – Зелен@ библиотека в парка на Карлово”, а Милена Марковска- Директор на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ представи интересни и иновативни подходи, които се прилагат в Библиотеката за приобщаване на децата и учениците към четенето и книгите. Много емоционално Светла Божилова, библиотекар от ЧБ-с. Труд, разказа за участието на децата и доброволците в атрактивни национални кампании като „Бисерче вълшебно“,  „Пътуващите сандъчета“ на ББИА и сайта „Детски книги“, „Младият Пловдив чете“, летните читални. Тя сподели впечатленията си като участник в първото в България обучение по библиотерапия, организирано от РБ „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора.
IMG 1629Таня Пилева, методист, разказа за инициативите, включени в общински план за действие във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността - Кампания за избор на 10-те най-четени книги от учениците в Пловдив и Конкурс за най-добра драматизация на приказка или част от книга. Васка Тонова, гл.  библиотекар и завеждащ Детски отдел, демонстрира  как чрез мобилния телефон може да се използва платформата Кахут за образователни цели и сподели резултатите от проведеното в Детския отдел виртуално състезание между учениците от СОУ“Димитър Матевски“ и българско училище в Лондон.

 

ОБЯВИ

1. На основание чл.8, ал.3 и ал.4, чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост, чл.6, ал.8, чл.13, ал.1 и ал.3 от НРПУРОИ, във връзка с Решение № 171, взето с Протокол № 15 от 27.05.2010г. на Общински съвет – Пловдив изменено с Решение № 224, взето с Протокол № 18 от 24.06.2010г. на Общински съвет – Пловдив, като взех предвид Решение № 62, взето с Протокол №3 от 25.02.2016г. на Общински съвет Пловдив и в изпълнение на заповед № 87/21.03.2016г. на Директора на РНБ „Иван Вазов”

ОБЯВЯВА ПУБЛИЧЕН ТЪРГ С ЯВНО НАДДАВАНЕ ЗА ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ

на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: терен с площ от 2 кв.м., попадащ вдясно от входа на първи етаж от сграда с идентификатор 56784.522.206.12 по КК и КР на гр.Пловдив, която сграда е построена в ПИ с идентификатор 56784.522.206 по КК и КР на гр.Пловдив, актуван с акт за общинска собственост №1704/10.12.2015г. на Община Пловдив, за дейност – за кафе - машина, при следните параметри:
• Начална тръжна цена – 50 лв. (петдесет) лева без ДДС, съгласно Наредбата за началния размер на наемните цени на имоти-общинска собственост, приета с Решение № 393, взето с протокол № 28/14.10.2010г. на Общински съвет – Пловдив, посл. изм. и доп. с Решение №323, взето с протокол №16 от 09.10.2014г. на Общински съвет Пловдив. Върху наемната цена се начислява 20 % ДДС.
• Стъпка на наддаване – 10 (десет) лева.
• Срок на наемния договор - 5/пет/години.
• Депозит за участие в търга - 120 лв. (сто и двадесет лв.), внесен в брой в касата на РНБ „Иван Вазов” или по банков път
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 01.04.2016г. от 10.00 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала
• Цена на тръжните документи – 50 лева, платими в касата на РНБ „Иван Вазов”.
• Получаване на тръжните книжа - РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, касата срещу представен документ за платена цена за книжата до 31.03.2016г. включително.
• Приемането на тръжна документация – всеки работен ден от 9 до 16.30 до 31.03.2016г. включително, в касата на РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, а на 31.03.2016г. до 15 часа.

2. На основание чл.8, ал.3 и ал.4, чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост, чл.6, ал.8, чл.13, ал.1 и ал.3 от НРПУРОИ, във връзка с Решение № 171, взето с Протокол № 15 от 27.05.2010г. на Общински съвет – Пловдив изменено с Решение № 224, взето с Протокол № 18 от 24.06.2010г. на Общински съвет – Пловдив, като взех предвид Решение № 62, взето с Протокол №3 от 25.02.2016г. на Общински съвет Пловдив и в изпълнение на заповед № 86/21.03.2016г. на Директора на РНБ „Иван Вазов”

ОБЯВЯВА ПУБЛИЧЕН ТЪРГ С ЯВНО НАДДАВАНЕ ЗА ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ

на част от недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, ул.”Авксентий Велешки” №17, а именно: терен с площ от 3 кв.м., попадащ на втори етаж от сграда с идентификатор 56784.522.206.12 по КК и КР на гр.Пловдив, която сграда е построена в ПИ с идентификатор 56784.522.206 по КК и КР на гр.Пловдив, актуван с акт за общинска собственост №1704/10.12.2015г. на Община Пловдив, за дейност – за копирни услуги, при следните параметри:
• Начална тръжна цена – 50 лв. (петдесет) лева без ДДС, съгласно Наредбата за началния размер на наемните цени на имоти-общинска собственост, приета с Решение № 393, взето с протокол № 28/14.10.2010г. на Общински съвет – Пловдив, посл. изм. и доп. с Решение №323, взето с протокол №16 от 09.10.2014г. на Общински съвет Пловдив. Върху наемната цена се начислява 20 % ДДС.
• Стъпка на наддаване – 10 (десет) лева.
• Срок на наемния договор- 5 /пет/години.
• Депозит за участие в търга - 120 лв. (сто и двадесет лв.), внесен в брой в касата на РНБ „Иван Вазов” или по банков път
• Дата и място на провеждане - Търгът ще се проведе на 01.04.2016г. от 10.30 часа в РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, заседателна зала
• Цена на тръжните документи – 50 лева, платими в касата на РНБ „Иван Вазов”.
• Получаване на тръжните книжа - РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, касата срещу представен документ за платена цена за книжата до 31.03.2016г. включително.
• Приемането на тръжна документация – всеки работен ден от 9 до 16.30 до 31.03.2016г. включително, в касата на РНБ „Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”№17, а на 31.03.2016г. до 15 часа.

  

Стартира проект по Програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства"

BG 08 startНа 22 март в Голяма конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов" кметът Иван Тотев даде встъпителна пресконференция по повод началото на същинското изпълнение на проект "Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив".
Проектът е финансиран от Програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общата му стойност е 586, 779 евро, като 100 % от нея е БФП. Проектът цели дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив - Народна библиотека "Иван Вазов", Регионален исторически музей - Пловдив, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт "Старинен Пловдив" и Градска художествена галерия - Пловдив. В рамките на проекта ще бъдат изградени два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, в които ще се провежда дигитализация на недвижимото наследство. Ще бъдат дигитализирани 50 000 обекта от уникалните колекции на културните институти-партньори по проекта.

 

НБИВ предприема инициатива за проучване на общественото мнение

prouchvane 2016Водена от идеята за библиотеката като модерен център за знания и информация чрез предоставяне на услуги за максимално широк обществен кръг, НБИВ предприема поредно действие за получаване на обратна информация от своите потребители. Подготвена е целенасочена специализирана анкета, обхващаща разнородни социални, професионални, възрастови и други видове кръгове. Предвидени са въпроси с максимално обемна тематика, които да дадат възможно най-пълна актуална картина, без това да представлява проблем за тези, които ще откликнат на инициативата. След приключването ѝ, резултатите ще бъдат анализирани от компетентни специалисти на НБ „Иван Вазов“. Предвижда се направените изводи да залегнат в адекватни мерки за подобряване на обслужването на потребителите и засилването на интереса към библиотеката като надежден и леснодостъпен източник на знание и информация, за задоволяване на необходимостта от четене и общуване с литературата, а така също възможност за обучение и достъп до различни видове общуване с изкуството, науката и други сфери на живота.
Анкетата ще бъде на разположение за попълване от 15 март до 15 април на удобни места в сградата на библиотеката, както и в Детския отдел, на ул. „Авксентий Велешки” № 15. Разчитаме на помощта на всички, които имат мнение, отношение и интерес към дейността на един от най-старите културни институти в нашия град.

 

Mari PostadjianПочина Мари Постаджян (1933-2016)

Мари Постаджян завършва Държавния библиотекарски институт през 1954 г. и започва работа в Градската библиотека „Максим Горки“. Продължава задочно образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология. От 1970 г. става ръководител на библиотечен комплекс „Комплектуване, обработка и организация на библиотечните фондове“, който включва отделите: Комплектуване на фондовете, Обработка и организация на библиотечните фондове и Периодичен печат. Завършва трудовия си стаж като завеждащ „Обработка и каталози“. Нейни публикации по всички въпроси на комплектуването и организацията на библиотечните фондове се публикуват в Годишниците на НБИВ и списание „Библиотекар“ от 60-те години до 1989 година. Доказателство за високия ú професионализъм, познавайки историята и развитието на НБИВ, е нейната твърдо отстоявана позиция по въпросите на Единната библиотечна система и мястото на Народна библиотека „Иван Вазов“, като общодостъпна универсална научна библиотека и второ национално книгохранилище на българската печатна литература и периодичен печат.
Изключителен принос за съхраняване на старите систематични каталози е нейната инициатива да редактира и издаде Систематичен каталог на книгите до 1960 г., а по-късно и първите отдели на още по-стария СК до 1944 г. Безспорен връх в нейната кариера се явява защитеният научен труд на тема „Книжовният фонд на Народната библиотека „Иван Вазов“. Формиране и развитие. 1879-1944“. Труд, който самата тя определя в предговора на изследването като „пръв опит цялостно да се изследва историята на Народната библиотека в Пловдив“.

Поклон пред светлата ú памет!

 

Първи публичен виртуален двубой     

На 1.03.2016 г. в Детския отдел на Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив от 18.30 ч. се състоя  първи публичен виртуален двубой между третокласници от СОУ „Димитър Матевски” – Пловдив и техни връстници от Българско школо „Розова долина” – Лондон. Към събитието бе проявен заслужено голям интерес от родители, учители, преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски” – Пловдив,  медии, колеги от библиотеката…
    Чрез скайп-връзка децата от Пловдив и Лондон поздравиха с обща песен настъпилата Баба Марта. След това  деликатно насочвани от  преподавателката си Венета Петрова и главния библиотекар на Детския отдел Васка Тонова, проведоха виртуалния двубой. Въпросите включваха теми от българските традиции, свързани с месец март и основно – 3 март, като част от историята и Национален празник на Република България. В хода на двубоя госпожа Петрова напомни , че състезанието е  екипна работа. В този дух следва да отбележим, че победи отборът от Пловдив. На водачите в класирането бяха подарени книги от издателство „Жанет 45”.
    Събитието приключи с много цветя и усмивки. Резултатът показа, че първото публично представяне на подобен тип състезания-игри трябва да има своите следващи издания и развитие. Част от неговата възпитателна роля е и фактът, че иновативните технологии се прилагат в средата на книгите и че децата от сравнително ранна възраст ги възприемат като даденост от заобикалящия ги свят и библиотеката е прекрасен посредник между тях.

Иновативен подход към националната ни история

preskonferenciqНа 25 февруари от 12.00 ч. в Заседателната зала на РНБ „Иван Вазов” се състоя пресконференция, на която бяха представени същността, целите, технологията и очакваните резултати от предстоящия в Пловдив публичен виртуален двубой между третокласници от СОУ „Димитър Матевски” и техни връстници от Българско школо „Розова долина” - Лондон. Събитието е посветено на 3 март – Национален празник на Република България, и ще се състои на 1 март 2016 г. в Детския отдел на Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив на база WEB базирана образователна програма „Kahoot” .

 Германия в центъра на Пловдив - Немската читалня в РНБ „ Иван Вазов”
nemska1

На 10.02.2016 година се навършват 18 години от откриването в Пловдив на Немска читалня по проект на Гьоте институт България и Немското посолство. През всичките тези години читалнята е любимо място за почитателите на немската литература и култура. Сред постоянните читатели са ученици, студенти, преподаватели, както и граждани от различни професионални и социални области. Сред приятната атмосфера на немскоезична литература всеки може да намери и прочете нещо по темите, които го интересуват. Читалнята разполага с над 6500 библиотечни единици.

nemska2Всяка година благодарение на Гьоте институт фондът се обогатява с нови заглавия: белетристични произведения, специализирана и справочна литература от всички области,  учебни материали за „Немски като чужд език“, обстойни фондове в областите изкуство, архитектура, дизайн и фотография,  включително номинираните на Лайпциския и Франкфуртския панаир  заглавия; компактдискове с поп, рок и класическа музика, както и с литературни произведения за слушане; игрални и документални филми на DVD. Това дава възможност до читателите много бързо да достигнат най-новите, излезли на немския пазар заглавия.
nemska3В читалнята се получават редовно над 30 заглавия немски ежедневници и седмичници, както и немскоезични специализирани списания, които информират читателите за  всички новости по света, като например: “ DieZeit”, Spiegel, Focus, Art, Geo, Brigitte, SpektrumderWissenschaft, SchoenerWohnen, Foto, AutoMotorSport, Popcorn, Psychologieheuteи други.
Съвместната работа с Тест ДаФ центъра към ПУ „П. Хилендарски” дава възможност в читалнята да се получава най-актуалната информация за следване в Германия и Австрия, както и за изпитите, необходими за кандидатстване.
През всичките тези години партньорството на РНБ „Иван Вазов”, Пловдив с Гьоте институт България допринесе изключително много за обогатяване и утвърждаване на немската култура  в град Пловдив.

Даниела Такова, завеждащ немската читалня в РНБ„Иван Вазов”, Пловдив

 

obuchenie

Обучения за граждани

Вече четвърта година Народна библиотека  „Иван Вазов“  предлага обучения по компютърна грамотност за всички възрасти.  Заниманията се провеждат в Обучителния център, в няколко модула на обучение, представени в график по месеци, дати и теми. Цели се придобиване на знания за работа с персонален компютър и ползване на библиотечни услуги чрез интернет.

Клавирно матине в Библиотеката

На 22 януари във фоайе Изкуствотека се състоя първото за 2016 година издание от цикъла „Клавирно матине в петък”. Колеги, читатели и приятели се насладиха на соловите инструментални произведения в изпълнение на Нина Сталева, флейта и Злателина Коларова, пиано. Прозвуча Соната в ми минор за флейта и басо континуо, част III и IV, от Йохан Себастиан Бах. Очаквайте скоро следващите издания на музикалните срещи в Библиотеката.

Безплатен достъп до подбрани електронни бази данни

"Academic Search Complete", EBSCO PublishingПрез цялата 2016 г. Пловдивската народна библиотека предлага на своите читатели безплатен достъп до базата данни "Academic Search Complete" на EBSCO Publishing. Мултидисциплинарната база данни съдържа повече от 8 500 пълнотекстови списания, от които 7 300 са рецензирани. Освен пълен текст базата предлага индексиране и рефериране на 12 500 списания и 13 200 публикации, между които монографии, доклади от конференции и други. По-голямата част от документите са на английски език, но предлага и такива на немски, френски, руски, испански, турски, италиански и други. Малко на брой са документите на български език.
Пълният текст на публикациите е в PDF и HTML формат.

***
До 11 март библиотеката предлага безплатен достъп до образователни аудио-визуални материали от колекция „Academic Video Online: Premium“ на „Alexander Street Press“. Колекцията включва пълното съдържание на повече от 44 000 видеоклипове на различни езици с общо времетраене над 20 000 часа в области като: литература, музика, психологическо консултиране и терапия, социална и културна история, медицина, театър, кино и сценични изкуства, религия, социология и други. Съдържанието се предоставя от 1500 водещи разпространители като: The Open University, Broadway Theatre Archive, Annenberg Learner, BBC, NBC, Bloomberg, Filmakers Library.
Заповядайте! 

 

 
Абонамент за 2016 година в Народната библиотека
През настоящата година Народната библиотека ви предлага разнообразен набор периодични издания, достъпни по абонамент, както и продължаващи издания, получавани по линия на обмен и като дар. Пълният списък на заглавията можете да видите тук.

 

135 години от рождението на Иван Радославов (1881–1969)

На 12 януари се навършват 135 години от рождението на Иван Радославов (1881–1969), български литературен историк и критик, преводач, главен библиотекар (1928–1932) и директор (1932–1934) на Пловдивската народна библиотека.
Иван Радославов е роден в Горна Оряховица. Следва право в Лозана. През 1917 г. е аташиран към културната дипломатическа мисия за защита на българските национални интереси в Берн. Заедно с Теодор Траянов и Людмил Стоянов редактира най-голямото българско символистично списание „Хиперион“ (1922–1931). Съставител и редактор на поетичната антология „Млада България“ (1922). Сътрудничи със статии, стихове, рецензии, прегледи на списанията „Ново време“, „Работническо дело“, „Наш живот“, „Художник“, „Съвременна мисъл“, „Родно изкуство“, „Завети“, „Септември“. По време на работата си в библиотеката пише и отпечатва основния си труд „Българската литература 1880–1930 г.“.
Важно събитие за този период е честването на 50-годишния юбилей на Пловдивската народна библиотека, който бил отпразнуван на 20 ноември 1932 г., отбелязван като Ден на българската книга. Иван Радославов пише: „Чествуването се състоя въ просторната и приветлива читална зала на библиотеката при програма въ издържанъ академиченъ стилъ, безъ претрупаностъ въ нея, въ присъствието на много гости отъ София и представители на различни културно-просветни организации въ града и околността и препълненъ салонъ отъ избрано общество. Следъ благодарствена молитва за случая, директорътъ на библиотеката направи изложение за живота и развоя на учреждението въ продължение на близо два часа време. Следваха приветствия отъ страна на различни организации, което трая повече отъ часъ и половина. По случай тържеството управата беше организирала една изложба на книги отъ своите сбирки. Публиката има случая да види отъ близо ценностите, които библиотеката съхранява. Поради големия интересъ, който събуди изложбата, нейното времетраене вместо три дена продължи по желание на публиката шестъ дена. Присъствуващите ще запазят за дълго спомена за този рядъкъ денъ. Въ чистата атмосфера на едно културно тържество те отдъхнаха отъ злободневието на нашата тежка и сурова съвременностъ, спомниха си съ признателностъ жертвите и усилията на творците на едно от тия дела, в които лежатъ упованията и надеждите на народите.“

FaLang translation system by Faboba