МАЛЪК БИБЛИОГРАФСКИ ПОМОЩНИК 

pomoshtnik

Малък библиографски помощник е инструмент за генериране на прикнижна и пристатийна библиография, съобразена с препоръките на БДС ISO 690:2011 Информация и документация: Ръководство за библиографски позовавания и цитиране на информационни ресурси.

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКИ
Приложението (изтеглете оттук https://drive.google.com/file/d/1OxagRVhP_gymfeZVht6qau_I5F4D9vDu/view?fbclid=IwAR1hGNayKVgj-511QPY0unMnYJ0scgPkA7l4JNKv_3RiZjrR5sf7WujFuK8) е разработено на java и за функционирането му е нужно да имате инсталиран Java Development Kit (JDK) версия 11, който можете да свалите безплатно от тук: https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk11-downloads-5066655.html?fbclid=IwAR3gxNVEkx4ZgQLiqf3odDu15G5159GX0mg34Jq_uNf9yTquH80iePpXeFs

Внимание! Приложението функционира само на 64 битови операционни системи!

Приложението не изисква инсталация – свалете .jar файлът и можете веднага да започнете работа по вашата библиография!

ВЕРСИЯ
Предоставяме ви Малък библиографски помощник. Инструментът предлага генерирането на библиографска информация на най-често използванитеинформационни ресурси:
• Книги (с до 4 автора);
• Сборници;
• Статии в традиционни и онлайн периодични издания (с до 4 автора);
• Статии в сборници (с до 4 автора);
• Страници от сайтове, включително видео (с до 4 автора);
• Цели уебсайтове.

УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Малък библиографски помощник е напълно безплатен и не налага никакви ограничения на потребителя.

ЗА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА Малък библиографски помощник?
За да оформите библиографията и бележките под линия на своята курсова/дипломна работа или дисертационен труд (в зависимост от изискванията на заданието), статия или книга.

РАБОТА С Малък библиографски помощник β
1. Свалете приложението (някои антивирусни програми могат да го блокират като заплаха, понеже е .jar файл; позволете стартирането му);
2. Инсталирайте JDK, ако вече не е наличен на вашия компютър. Можете да започнете работа;
1) Изберете типа ресурс, който ще описвате (книга, статия, сайт);
2) Въведете библиографските данни, с които разполагате;
3) Натиснете бутон Генерирай. В полето под него ще се появят библиографското описание и съдържанието на бележката под линия.
4.1) За да копирате произведеното БЕЗ ФОРМАТИРАНЕ, натиснете бутона Копирай, или селектирайте съдържанието на полето и натиснете Ctrl+C. Можете да поставите избраното във всяка среда, неподдържаща форматиран текст plain text приложения, браузър, etc.
4.2) За да копирате съдържанието на полето, ЗАПАЗВАЙКИ ФОРМАТИРАНЕТО, натиснете бутона Копирай+. Можете да поставите избраното в текстообработващи програми, поддържащи форматиран текст, като Word, OpenOffice Writer и др.
5) След като копирате нужните ви описания, натиснете бутона Изчисти. Можете да продължите със следващото описание.

ВАЖНО Ако откриете бъг или имате въпроси, затруднения или предложения, не се колебайте да пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ъпдейт: 8 април 2019 г.

ЗА РАЗРАБОТЧИКА
©Теодора Л. Костадинова  Entropy
Работя в Справочно-библиографски и информационен отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“. С програмиране започнах да се занимавам случайно през м. януари  2017 г. В момента следвам Софтуерно инженерство към SoftUni.

FaLang translation system by Faboba