РЕПРЕЗЕНТАТИВЕН СПИСЪК НА ЛИТЕРАТУРА НА НЕМСКИ ЕЗИК (1879 - 1944)

Spisak_nemskiНемскоезичната литература присъства във фондовете на Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив от създаването й през 1879 г. До 1944 г.  чрез покупка, обмен и дарения тя нараства значително и достига около 5 000 единици.
В годините на първоначално комплектуване на фонда се създават активни и ползотворнни контакти със световноизвестната издателска фирма „Ф. Брокхаус” в Лайпциг, а от 1886 г. и книгообменни връзки с Кралската (по-късно държавна) библиотека в Берлин, както и с „Дойче Бюхерай” в Лайпциг, университетските библиотеки в Гьотинген и Рощок.
Компетентното и грижливо набавяне на литература и периодични издания на немски език, отпечатани през ХІХ и ХХ век, правят достъпни за пловдивската общественост постиженията на немската наука, култура и изкуство, когато не е имало други масови средства за информация.
Признание за богатството на съхранената до днес немскоезична колекция е включването на Народна библиотека „Иван Вазов” в многотомен справочник „Handbuch deutscher historischer Buchbestande”, спонсориран от Фондация „Фолксваген”, наред с най-големите български библиотеки – Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, библиотеките при БАН и Софийски университет „Климент Охридски”. Чрез него се разкрива оцелялата след Втората световна война в европейските библиотеки немскоезична литература, отпечатана до 1900 г. С този факт Пловдивската библиотека се нарежда сред най-големите книгохранилища в Европа – пазители на паметта на човешката цивилизация.
Реализацията на този проект наложи да се издирят и опишат всички налични издания във фондовете, издадени до края на 1900 г. След това се реши тази база да се допълни с останалите документи, издадени до 1944 г. Този труд послужи и за включването ни в документална изложба „Немското културно влияние в Пловдив до 1944 г.”, съвмество с ТД „Държавен архив” през 2006 г.
В резултат на всички усилия Ви представяме систематично подреден репрезентативен списък на най-ценните и в някои случаи, единствени в България, описания на 490 немскоезични заглавия, притежание на библиотеката ни. Те са част от целия немскоезичен фонд, който е представен в традиционния азбучен каталог на чуждите издания. В списъка, подреден по отрасли на знанието, след описанието, за Ваше удобство, в долния десен ъгъл, е представена сигнатурата, чрез която можете да поръчате изданието за ползване в читалня. Например:
Battenberg, Fr. Die Volkswirtschaftliche Entwicklung Bulgariens. Von 1879 bis zur gegenwart. Nach amtlichen Quellen bearb. von… Leipzig, 1891. X, 200 p. 80
РЦ І 164
Периодичните издания, са представени от 15 заглавия, в последния ХVІ раздел, по азбучен ред на заглавията, със записаните притежавани годишнини и сигнатура. Например:
Hermes. Zeitschrift fur klassische Philologie. Berlin, 1891-1943.
П 1880
Предстои електронно издание на каталога, подобно на каталога на френскоезичната литература. Негови съставители са н. с. Славка Шопова и Румяна Росенова.
 

FaLang translation system by Faboba