Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив eea grants

Дигитализация на културно наследство в библиотеката

 

Проектът„Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, финансиран от Програма BG08 “Културно наследство и съвременни изкуства“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство, цели дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив – Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив. Заедно с Община Пловдив, културните институции  дигитализират 50 000 обекта от богатото културно-историческо наследство на града.
В рамките на проекта са изградени два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, които  дигитализират недвижимото наследство. Единият дигитален център се помещава в сградата на Пловдивската народна библиотека, а другия в сърцето на стария град на Пловдив – на ул. „Цанко Лавренов“ №10. Проектът има и силно иновативен характер, тъй като бе проведена етнографска експедиция в ромски квартали с цел документиране на ромски културни обекти.
Договорът за БФП бе подписан от Кмета на Община Пловдив на 29.4.2015 г. в сградата на Програмния оператор на Програма BG08 “Културно наследство и съвременни изкуства“ – Министерство на културата, като общата стойност на БФП е 586, 779 евро.

 

FaLang translation system by Faboba