Проект „Литературен ренесанс в Пловдив“

Plovdiv2019 logo BG square compositionПроект „Литературен ренесанс в Пловдив“ е част от Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Той е изготвен от Сдружение с нестопанска цел „Писалка и перо“ и Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив и се реализира съвместно с Общинска Фондация „Пловдив 2019“.
Проектът „Литературен Ренесанс в Пловдив“ има за цел да развие публиките на Пловдивската народна библиотека и читалищата , като културни институции на Пловдив, чрез дейности в България, Македония, Германия, Италия. В библиотечна среда да бъде осигурен свободен достъп на всички, включително и на малцинствата до култура, до познати и не толкова познати имена сред съвременните автори на художествена литература.  Организират се много събития: изследвания, изложби, месец на литературата през 2019, конкурси за преводи за младежи и виртуално състезание „Европейски столици на културата“, срещи с автори и издателства. Целевите групи на проекта са: ученици и студенти, хора в неравностойно положение, както и всички граждани, проявяващи интерес към литературата. Като резултат очакваме да се развият партньорските взаимоотношения между културните институции в европейски мащаб, културния туризъм и да се привлече многобройна публика към Пловдив и неговата Народна библиотека.
Основна цел на проекта е да се популяризират произведенията на съвременни автори на художествена литература от България, Македония, Италия и Германия. В подготвителен етап през последните месеци на 2017 г. се проведе библиографско проучване на преведените немски, италиански и македонски автори, налични във фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив и статистическо изследване на четенето на немски, италиански и македонски автори за последната година в Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив и читалище „Алеко Константинов“.
В хода на реализацията на проекта 2018 и 2019 г. ще бъде организирана изложба под надслов “Народна библиотека “Иван Вазов“ част от програмата Пловдив - европейска столица на културата“, с постери, преведени на английски език, която ще бъде подготвена в книжен и виртуален формат. В нея ще бъдат показани наред със забележителностите на града и уникалните издания от фонда на Библиотеката, проектите за дигитализация и пътят на Библиотеката през годините. Изложбата ще се експонира и на сайтовете на партньорските институции. Така, чрез дигиталните технологии ще влезем във взаимодействие с повече европейски граждани. Редките и ценни издания, които ще бъдат представени в изложбите, ще привлекат повече туристи и посетители към града и Пловдивската народна библиотека.
Ще бъдат организирани и изложбени експозиции от литературното настояще в България, Италия, Македония, които в рамките на една седмица във всяка една от страните ще  представят  чрез големите обществени библиотеки (Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив, Националната и университетска библиотека на Македония, Градски библиотеки в Италия) произведения на преведените съвременни автори пред широка публика, но с акцент на организирани посещения от ученици и студенти. Всяка библиотека ще подготви експозиция на книги на преведените литературни произведения на писатели и ще открива изложби в рамките на „Седмици на литературата“.
През 2018 г. ще се проведат два конкурса за преводи на разкази от немски и италиански езици на български език, а през 2019 г. виртуално състезание на отбори от  пловдивски училища  с отбори от ученици в Македония, Германия и Италия чрез мобилната платформа „Кахут“ на тема „Европейски столици на културата“. Снимки от награждаването на победителите от конкурса за превод на художествен текст от немски език, може да видите тук , а от конкурса за превод на художествен текст от италиански език - тук.
През 2018 г. и 2019 г. предстои организирането на срещи с автори и преводачи в Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив с участие на партньорите и срещи с пловдивски издателства за представяне на нова преводна художествена литература.
Очаквани резултати от проекта:
• Популяризиране на европейското литературно наследство;
• Промяна в усещането за принадлежност на хората в неравностойно положение към останалите членове на обществото и равенството между посетителите на Библиотеката;
• Повече посетители (всяка година растеж с 2000 на посещенията) и туристически поток в Библиотеката и в читалищата, особено през май 2019 г.- месеца на европейската литература, когато ще бъде „пикът“ на събитията, а чрез виртуалните изложби и конкурси да събудим интереса на младите хора към библиотеките и литературните източници в други европейски страни;
• Укрепване на сътрудничеството между образователни и културни институции;
• Свързване на културното наследство със съвременността и литературен „ренесанс“ чрез новите дигитални технологии.

FaLang translation system by Faboba