Проект „В обувките на другия“

logo globalniВ края на 2016 година Народна библиотека „Иван Вазов“ продължи дейността си за осигуряване на свободен достъп до информация за хората с увреждания с нов проект „В обувките на другия“, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глоб@лни библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, сесия 2 (в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06. 2016 г. с Министерство на културата).
Проектът е насочен към работата на библиотеките с „различните“ потребители - хората с увреждания, представители на различни етноси, хора в неравностойно социално положение.
Дейности:
Проектът стартира с двудневно обучение на 13 и 14 декември 2016 г. за библиотекарите, които бяха обучени в умения за комуникация и в разрешаване на трудни ситуации при общуването с потребителите.
В три библиотеки на Пловдивска област – Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив, НЧ „Светлина – 1929 г.“ с. Труд и НЧ „Алеко Константинов-1954 г.“ гр. Пловдив се проведоха Форуми за социална промяна на тема: „В обувките на другия. Толерантност и предразсъдъци” с водещи: психолога Милена Рангелова и координатор на проекта Екатерина Полякова в две части: интерактивна и дискусионна част с представители от различни организации, Общинска администрация Пловдив, Кметство с. Труд, Клуб за пълноценен живот, Съюз на инвалидите, хора в неравностойно положение.


autisti v NBIVПроведоха се и три арт работилници, в трите библиотеки, в които хоратав неравностойно положение рисуваха, бродираха, изработваха красиви предмети заедно с библиотекарите и другите потребители: ученици, студенти, възрастни, представители на НПО. В Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив арт работилницата включи участието на деца и младежи с аутизъм и синдром на Даун и техните родители, както и представители на Сдружение „Паралелен свят“ с ръководител Кремена Стоянова. В деня на провеждането на работилницата, младежите се включиха в обиколка на Народна библиотека „Иван Вазов“ като специалисти от Справочно-библиографски и информационен отдел им разказаха за богатия й фонд и възможностите за ползването му.
Резултати:
Forum NBIV Целта на Форумите:  засилване  на чувствителността на участниците по отношение на приемане, толерантност и намаляване на предразсъдъците към хората в неравностойно положение беше изпълнена, споделиха се много идеи за бъдещи инициативи на библиотеките с които работата по проекта да продължи.
Създадените произведения от трите работилници, организирани във водещата библиотеки и партньорските бяха обединени в обща изложба. В резултат на тези дейности се направиха стъпки към  преодоляването на чувството на изолация за хората в неравностойно положение и интеграцията им към групите на останалите потребители.
В края на март беше организирано безплатно обучение за компютърна грамотност в Обучителния център на Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив за гражданите от „Клуб за пълноценен живот“ в резултат на което те придобиха знания как да ползват безплатен достъп до информация и до електронни ресурси в интернет среда. Така хората с увреждания бяха включени в различни дейности, в които им се предложиха адекватни информационни и други услуги, отговарящи на техните потребности.

FaLang translation system by Faboba